Vánoce

1. prosince 2022 10:00

Simona Sedláčková

Jak upéct perfektní vánoční perníčky a jak je nazdobit? Inspirujte se

S příchodem adventu nastává i čas pečení vánočního cukroví. Jako první přicházejí na řadu medové perníčky, které vyžadují čas na odpočinek, aby byly na svátky připraveny v celé své nadýchané a nazdobené parádě.

Co budete potřebovat na perníčky

  • 600 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 6 lžic medu
  • 3 lžíce kakaa
  • 3 celá vejce
  • 1 balíček kypřicího prášku do perníku
  • 1 lžičku perníkového koření
  • 2 vaječné bílky na potření

Jak budete postupovat při pečení perníčků

  • Mouku, kypřicí prášek, kakao a koření důkladně promíchejte, potom přidejte cukr a opět promíchejte.

  • Pak teprve přidejte rozpuštěné, ale vychladlé máslo, med a vejce.

  • Vypracujte hladké těsto, ze kterého je důležité důkladným zpracováním vyhnat co nejvíce vzduchu.
  • Těsto zabalte do mikrotenového sáčku a nechte nejméně do druhého dne odpočívat v lednici. Nic nezkazíte, pokud těsto ponecháte v chladu i déle než týden.

  • Těsto vyndejte z lednice a nechte asi 10 minut minut zteplat.
  • Pak vyválejte na plát silný asi 3–5 mm.
  • Z těsta vykrajujte větší tvary a připravené perníčky pečte při teplotě 150–170 °C asi 6–8 minut podle velikosti tvarů.
  • Po upečení je ihned ještě na plechu nebo položené na mřížce potírejte rozšlehaným bílkem.
  • Vychladlé perníčky skladujte v chladu nejlépe v plechové dóze a asi po týdnu se dejte do jejich zdobení bílkovou polevou.

Nápady na zdobení perníčků najdete v galerii v úvodu článku

Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek


Přečtěte si také