Jak upéct perfektní vánoční perníčky a jak je nazdobit? Inspirujte se
S příchodem adventu nastává i čas pečení vánočního cukroví. Jako první přicházejí na řadu medové perníčky, které vyžadují čas na odpočinek, aby byly na svátky připraveny v celé své nadýchané a nazdobené parádě.
Co budete potřebovat na perníčky
- 600 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 6 lžic medu
- 3 lžíce kakaa
- 3 celá vejce
- 1 balíček kypřicího prášku do perníku
- 1 lžičku perníkového koření
- 2 vaječné bílky na potření
Jak budete postupovat při pečení perníčků
- Mouku, kypřicí prášek, kakao a koření důkladně promíchejte, potom přidejte cukr a opět promíchejte.
Smíchejte sypké suroviny Zdroj: Simona Sedláčková
- Pak teprve přidejte rozpuštěné, ale vychladlé máslo, med a vejce.
Přidejte rozpuštěné, ale vychladlé máslo, med a vejce Zdroj: Simona Sedláčková
- Vypracujte hladké těsto, ze kterého je důležité důkladným zpracováním vyhnat co nejvíce vzduchu.
- Těsto zabalte do mikrotenového sáčku a nechte nejméně do druhého dne odpočívat v lednici. Nic nezkazíte, pokud těsto ponecháte v chladu i déle než týden.
Vypracujte hladké těsto Zdroj: Simona Sedláčková
- Těsto vyndejte z lednice a nechte asi 10 minut minut zteplat.
- Pak vyválejte na plát silný asi 3–5 mm.
- Z těsta vykrajujte větší tvary a připravené perníčky pečte při teplotě 150–170 °C asi 6–8 minut podle velikosti tvarů.
- Po upečení je ihned ještě na plechu nebo položené na mřížce potírejte rozšlehaným bílkem.
- Vychladlé perníčky skladujte v chladu nejlépe v plechové dóze a asi po týdnu se dejte do jejich zdobení bílkovou polevou.
Nápady na zdobení perníčků najdete v galerii v úvodu článku
Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek