Zahrada

7. června 2023 11:00

Simona Sedláčková

Piják lužní se šíří od jihu. Cizokrajné klíště přenáší širokou škálu nemocí

Řady obávaných domácích klíšťat, která u nás přenášejí nebezpečné nemoci, v posledních letech významně rozšiřují i nepříjemní parazité, pocházející z jižních částí Evropy, a dokonce i z Afriky. Nejčastěji se jedná o pijáka lužního. Kromě lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy může přenášet i zatím málo známou neoerlichiózu.

Nový druh klíštěte se k nám pravděpodobně dostal se stěhovavými ptáky a především díky klimatickým změnám se u nás dokázal i zabydlet. Vyhovuje mu naše nebývale teplé letní počasí.

Nemoci, které piják lužní může přenášet na člověka

Jak nám sdělila ing. Miroslava Burýšková z laboratoře Protean, piják lužní může přenášet stejné nemoci jako ostatní druhy klíšťat, tedy lymskou boreliózu i klíšťovou encefalitidu, ale velmi vzácně i další nemoci, jako je tularémie nebo omská hemoragická horečka. Ale například za poslední 3 roky laboratoř nezachytila ani jediný případ tularémie, přenesené klíštětem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Déšť nastartuje houbařskou sezonu. Mykolog řekl, kde najít hřiby

Mnohem větší problém představuje nová nemoc přenášená klíšťaty, tedy nejen pijákem lužním, neoerlichióza, která je velmi nebezpečná především pro osoby s oslabenou imunitou. Nově objevený patogen byl nazván Candidatus Neoehrlichia mikurensis a napadá cévní výstelku.

Příznaky neoerlichiózy

  • komplikace spojené s poruchami oběhového systému
  • vysoké horečky
  • bolestí svalů a kloubů

Onemocnění bylo objeveno teprve v roce 2010. Pokud je neoehrlichióza správně diagnostikována, léčba je poměrně jednoduchá. Počet infikovaných klíšťat v Evropě se pohybuje mezi 0,1–24,3 %, přičemž nejvyšší výskyt je ve střední Evropě včetně ČR.

Nebezpečí pro psy, babesióza

Nejprve se piják lužní objevoval vzácně na několika lokalitách Jihomoravského kraje, nyní už je hlášen jeho výskyt i z dalších míst v Česku. Častěji než u nás se vyskytuje na Slovensku. Veterináři již několik let doporučují při cestách se psem do jižní Evropy, ale i na Slovensko, očkování mazlíčka proti babesióze, kterou tato klíšťata přenášejí. Dostupná vakcína sice nedokáže propuknutí nemoci úplně zabránit, významně však zmírní průběh choroby. Pozor, vakcína účinkuje pouze 6 měsíců! Inkubační doba tohoto onemocnění je přibližně 10–21 dní.

Příznaky babesiózy

  • nechutenství
  • zvracení
  • horečka
  • tmavá moč
  • slabost a malátnost
  • bledé sliznice
  • nateklé mízní uzliny
  • anémie
  • zvětšená slezina

Prevence je velmi důležitá, léčení nákladné

Babesióza je velmi závažné onemocnění, které může vést až k uhynutí zvířete a léčení je i nákladné. Proto je velmi důležitá prevence. Před cestou do jižních států, a to i na Slovensko nebo do Maďarska, nechte psa vždy naočkovat. Používání antiparazitního obojku, pipety nebo žvýkací tablety by mělo být samozřejmostí i v našich končinách. Jejich účinek však nikdy není stoprocentní.

Pokud objevíte na kůži psa neobvykle velké přisáté klíště, pak je tady možnost nechat klíště laboratorně vyšetřit. Výsledek budete znát do 24 hodin, a bude tak možné včas zahájit u psa případnou léčbu.

Piják lužní (Dermacentor reticulatus)

Vyskytuje se především v oblastech, kde je teplo a vlhko, nejaktivnější jsou v jarním období, v březnu a dubnu, druhá vlna výskytu je pak v létě až do podzimu. Na hostitele čekají pijáci nejčastěji ve vysoké trávě, na březích řek a rybníků, v příkopech podél silnic a cest. V lese a v křovinách ho obvykle nenajdete.

Piják lužní je o dost větší než klíště obecné a poznáte ho také podle výrazné kresby na štítku. Nenasátí jedinci bývají až 5 milimetrů velcí.

Další exotické druhy klíšťat

V malé míře se u nás objevují i další exotická klíšťata z rodu Hyalomma, která přenášejí krymsko-konžskou hemoragickou horečku, ale pro lidi příliš nebezpečná nejsou. Byla u nás objevena díky majitelům koní, ale dospělí jedinci těchto klíšťat obvykle lidi nenapadají.

S mapováním neobvyklých druhů klíšťat můžete vědcům pomoci i vy. Do projektu Najdi pijáka se může zapojit každý, kdo neobvyklé klíště najde. Na projektu pracují vědci z odborných pracovišť několika vysokých škol i Akademie věd.

Zdroj: Aktuálně.cz; kliste.cz; Laboratoře Protean

Sdílejte článek

Přečtěte si také