Jak na to

18. února 2024 12:56

Komerční sdělení

Plánujete stavbu? Co zahrnout do rozpočtu?

Nastal okamžik, na který jste se dlouho těšili a vy se teď už opravdu připravujete na stavbu vlastního domu? Kdo se do toho hodlá pustit, ten si musí vše dobře naplánovat, spočítat, upřesnit, přepočítat, a tak pořád dokola. Příprava stavby zabere čas, možná víc, než si dovedete představit. Jak na to a co zahrnout do rozpočtu?

K pořízení vlastního bydlení vede několik cest

Ať už si chcete pořídit byt nebo postavit dům, máte hned několik možností, jak na to. Nejdůležitější je v dnešní době mít něco našetřeno, investice do bydlení se ale vyplatí. Kdo nemá našetřené miliony, aby si bydlení financoval ze svého, ten nejspíš bude žádat o hypotéku jako dlouhodobý úvěr, který bude splácet i desítky let. V známých českých bankách si můžete zřídit hypotéku na bydlení s nízkou úvěrovou sazbou nehledě na to, jak si o hypotéku zažádáte. V Moneta Money Bank si ji můžete zřídít na pobočce i online, rozdíl v sazbě tady nenajdete.

Hypoteční úvěr je zajištěný zástavním právem k nemovitosti, která je určená k bydlení, zapsaná v Katastru nemovitostí a nachází se na území ČR. Může to být jak financovaná nemovitost, tak nějaká jiná. Než se ale vydáte o hypotéku požádat, musíte mít nějakou představu o tom, kolik si vlastně potřebujete půjčit. A k tomu slouží rozpočet.

Při stavbě ani rekonstrukci bydlení se neobejdete bez položkového rozpočtu

Vlastní bydlení je snem mnoha z nás, než se k němu ale dopracujeme, vyžaduje to čas, trpělivost a finance. Právě ty bývají často problém, kdo to ještě nikdy neřešil, ten si jen těžko dovede představit, kolik může taková stavba stát. Navíc jde o investici na celý život, proto se na bydlení nevyplatí šetřit.

Potřebovat budete nejen finance na pořízení pozemku, vytvoření projektu, zaplacení stavebního dozoru nebo financování bydlení po dobu výstavby domu, ale i položkový rozpočet, který je ideální sestavit už při přípravě projektové dokumentace. Ani tím ale náklady nekončí, jakmile postavíte, nejspíš vás budou čekat ještě nějaké ty terénní úpravy, finance budou potřeba i na vybavení domu.

Jak položkový rozpočet vypadá?

Položkový rozpočet se někdy označuje i jako stavební rozpočet, jde o souhrn informací, které nám řeknou, kolik bude konkrétní stavba stát. Slouží i ke kontrole skutečně vynaložených nákladů, usnadní i výběr dodavatelů prací, materiálů a technologií. Podkladem pro jeho vypracování je nejčastěji projektová dokumentace pro provedení stavby nebo projektová dokumentace pro stavební povolení u jednodušších staveb, je v něm soupis všech prací a materiálů označených číselným kódem a s podrobným popisem.

Každá položka se uvádí v množství jako je m, m2, m3, kg, t či h, ocení se jednotkovou cenou z ceníku stavebních prací a výši udává kvalita použitých materiálů, podmínkami v daném místě a náročností práce. To vše se uspořádá do přehledné tabulky, rozdělí na jednotlivé oddíly podle prací atd. V položkovém rozpočtu tak najdeme:

  • Zemní práce
  • Základy domu
  • Stěny a příčky
  • Podlahy
  • Pozemní komunikace
  • Střechu
  • Okna a dveře
  • Nátěry a další dokončovací práce

Víte, že existuje i položkový rozpočet kvůli hypotéce? Ten si od vás banka v případě, že stavbu bydlení budete chtít financovat hypotékou, vyžádá. Je oproti běžnému položkovému rozpočtu jednodušší, uvádí se v něm jen obecné informace o tom, jaké stavební práce jsou v plánu. Banka podle toho může posoudit, zda je požadovaná částka dostačující. Rozpočet pro banku si navíc zvládnete vytvořit sami, ideálním pomocníkem pro vás bude Excel nebo Word.

Počítejte s rezervou

Ceny prací i materiálů se neustále mění, navíc se může stát, že budete muset řešit nějaké problémy, se kterými jste původně nepočítali, případně se rozhodnete pro koupi něčeho dalšího, bez čeho se neobejdete. Zaskočit vás může cena zavlažovacího systému, náklady na zastavení spodní vody apod. I proto je důležité myslet na zadní vrátka a počítat s určitou rezervou a vytvořit si pohodlný finanční polštář. Až 20 % z úvěru nemusíte vyčerpat, tak se nebojte pokut za nečerpání.

Co když hypotéka na financování bydlení nestačí?

Spočítali jste si, kolik vás pořízení vlastního bydlení bude stát, požádali o hypotéku, přidali vlastní našetřené peníze, ale stejně to nakonec z nějakého důvodu nestačí? Nezoufejte, i to se dá řešit, možností, jak bydlení dofinancovat, je hned několik.

Buď můžete za pomoci hypotečního specialisty navýšit současný úvěr, nebo můžete ten současný refinancovat. V dnešní době, kdy jsou na hypotečním trhu vysoké úrokové sazby, může být řešením i druhá hypotéka u vaší banky, případně využití nezajištěných úvěrů, tedy úvěrů ze stavebního spoření nebo běžný spotřebitelský úvěr.


Přečtěte si také