Trendy

3. září 2024 10:06

Lenka Valjentová

Počasí v září 2024: Vedra budou pokračovat, výrazné ochlazení je zatím v nedohlednu

Počasí v září bývá až překvapivě rozmanité a nevyzpytatelné, výjimkou v historii nebyly ani tropické teploty, ani mráz a sníh. Letos nás čekají spíše tropy, takže bude ideální počasí na sklizeň ovoce nebo i koupání a výlety. Teplotně totiž bude září nadprůměrné, těšit se můžete na jasné až polojasné dny s minimem mraků i srážek.

Září jako první podzimní měsíc (meteorologický podzim začal 1. září, astronomický podzim začíná 22. září 2024 v 14:44) bývá spojován s ranními mlhami, poklesem teplot a kratšími dny. Ovšem také ještě dokáže ohromit horkými dny, jako je tomu letos. Historie počasí ukazuje, že velké teplotní rozdíly nejsou pro září ničím neobvyklým. Však ne nadarmo už naši předkové říkali, že září jezdí na strakaté kobyle.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdy přijde podzim? Ten meteorologický už 1. září, blížící se La Niña pak ovlivní i zimu

Tropické teploty v září

Na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu se uvádí, že například v roce 2016 panovaly tropické teploty až do poloviny září, přičemž 13. září bylo v Řeži u Prahy naměřeno 32,3 °C. Rekordní zářijová teplota padla už 1. září 2015 na Javorníku, kde teploměr ukázal neuvěřitelných 37,4 °C. A ani tropické noci nejsou v září výjimkou – například v roce 2020, během noci z 15. na 16. září, byly v Hejnicích naměřeny hodnoty nad 20 °C.

NENECHTE SI UJÍT: Za extrémní vlnu veder často může tepelná kupole. Co to je a jak ovlivňuje počasí?

Mráz a sníh v září

Na druhé straně může září přinést už dokonce zimní dny. Nejznámější je 24. září 1931, kdy v Moravskoslezských Beskydech napadlo až 30 cm sněhu, a 21. září 1997 na Horské Kvildě, kde teplota klesla na -10,5 °C. Tyto extrémy nám připomínají, jak nevyzpytatelný může být začátek podzimu.

Podívejte se na aktuální předpověď počasí:

Výhled počasí na září

V srpnu u nás panovalo nadprůměrně teplé počasí a trend nadprůměrně teplého počasí bude pokračovat i v září. Podle dlouhodobé předpovědi ČHMÚ bude letošní září převážně slunečné a teplé.

  • První zářijový týden s průměrnou teplotou mezi 21 a 22 °C bude pravděpodobně silně nadnormální a s odchylkou 7 °C zjevně i nejteplejší v historii měření. S odstupem tří týdnů se tak dočkáme opět dalšího rekordně teplého týdne. Začátek letošního září má být teplotně nadprůměrný. Denní teploty budou často vystupovat nad tropických 30 °C, měly by se pohybovat kolem 27–34 °C, večer 14–18 °C. Objevit se mohou dešťové přeháňky a ojediněle lokální bouřky.
  • I následující týdny zůstanou pravděpodobně spíše nadprůměrně teplé, kolem 2 °C nad normálem, s maximy po většinu období stále nad 20 °C, přechodně i nad letních 25 °C. Celé období bude teplotně nadnormální, přičemž je zjevný trend k pozvolnému ochlazování.
  • Od 16. do 22. září by mělo být chladněji, v noci klesnou teploty i na 8 °C, denní průměry pak budou kolem 19 °C. Zpočátku třetí dekády bude častěji pršet, ale na konci září se znovu vrátí slunečné dny. Ráno už budou občas mlhy, to vás ale nemusí trápit, protože přes den se teploty opět vyhoupnou na 20 °C.
  • Na konci měsíce a na přelomu září a října by se měla objevit zvýšená oblačnost a občasné přeháňky a mlhy, ale na nějaké prudké a výrazné ochlazení to zatím nevypadá.

Pranostiky naznačují, jak bude v zimě

  • Ozve-li se v září hrom, bude v zimě zavát každý strom.
  • Září jezdí na strakaté kobyle.
  • Když je vlhko v září, v lesích houbám se daří.
  • Září je krásné jako květ a ovocem sladké jako med.
  • V září-li bouřky ještě chodí, potom mrazy brzo neuhodí.
  • V září sic slunce ještě hodně svítí, ale kabát již připravený musíš míti.
  • Prší-li hodně v září, vesele se sedlák tváří.
  • Zářijové pršení prospívá osení.
  • Ozve-li se v září hrom, bude v zimě zavát každý strom.
  • Fouká-li počátkem září z Moravy, pak vorej, sedláčku, pomali. Fouká-li ale z Čech, pak si, sedláčku, s oráním pospěš.
  • Bouřka v září – sníh v prosinci.

Zdroj: chmi.cz, pranostik.cz


Přečtěte si také