Trendy

21. srpna 2024 12:20

Lenka Valjentová

Kdy přijde podzim? Ten meteorologický už 1. září, blížící se La Niña pak ovlivní i zimu

Pokud už máte letních veder dost a netrpělivě vyhlížíte ochlazení, budete muset zřejmě ještě chvíli vydržet. Kdy začne podzim a jak by podle meteorologů mělo vypadat podzimní počasí? Mělo by být dost teplé a bohaté na srážky.

Aktuální počasí u nás

Chladnější začátek týdne by měly opět vystřídat vysoké teploty, v pátek už mají atakovat a o víkendu přesahovat hranici tropické třicítky. A chladnější počasí pod dlouhodobými průměry by se už nemělo nejméně do poloviny září vrátit. Pak by se mělo lehce ochladit, i tak by přes den mělo být přes den kolem 20 °C.  Aspoň to je výhled Českého hydrometeorologického ústavu.

SLEDUJTE RADAR: Teploty se opět přiblíží tropické třicítce. Kde mohou udeřit bouřky?

Přes naše území dnes přechází od západu studená fronta, za ní se začne přes střední Evropu přesouvat k východu tlaková výše. Po její zadní straně bude zesilovat příliv teplého vzduchu od jihu, který vyvrcholí v sobotu. V neděli a v pondělí bude postupovat přes střední Evropu zvolna k východu studená fronta. Za ní pak bude přecházet oblast vysokého tlaku vzduchu postupně ze západní Evropy nad Baltské moře.

Kdy začíná podzim

Oficiální konec léta se už nezastavitelně blíží. Na astronomický podzim, který letos začíná 22. září přesně ve 14:44, si ještě chvíli počkáme, ale do podzimu meteorologického zbývá jen několik dní. Ten začíná už 1. září a trvá tři měsíce, do 30. listopadu. Jedná se o přechodné období z nejteplejší do nejchladnější části roku.

NENECHTE SI UJÍT: Za extrémní vlnu veder často může tepelná kupole. Co to je a jak ovlivňuje počasí?

Jaké bude podzimní počasí

Meteorologický podzim je tedy přede dveřmi a odborníci mají už základní představu o tom, jaké bude podzimní počasí. Podzim ve střední Evropě by měl být nejprve dost teplý, ale velice bohatý na dešťové srážky. Pak se skokově ochladí a v listopadu by měl dorazit také první sníh.

Co jsou El Niño a La Niña

Známé meteorologické jevy El Niño a La Niña, přeloženo chlapeček a holčička, jsou teplá a chladná období opakujícího se klimatického vzoru v tropickém Pacifiku, které ale výrazně ovlivňují globální počasí. Vyskytují se v průměru každých dva až sedm let, a obvykle trvají devět až dvanáct měsíců, někdy však mohou trvat roky. Nemusí se nutně střídat, El Niño je mnohem častější než La Niña.

Globálně letošní podzim ovlivní La Niña

Jak uvádí web Severe Weather Europe, velmi důležitou roli v podzimním počasí bude letos hrát La Niña, která je chladnějším protějškem jevu El Niño. „La Niña se projevuje  v obecně chladnější východní části Tichého oceánu poklesem teploty povrchu moře podél rovníku oproti normálu až o více než 3 °C,“ uvádí slovník České meteorologické společnosti.

Podle amerických meteorologů se taková změna už blíží. Naplno má podle Daily Galaxy udeřit La Niña na podzim a vydržet má přes celou zimu 2024/25. Nedávná data naznačují, že změna může být rychlá. Podle NOAA existuje zhruba 66% šance, že se La Niña začne vyvíjet už v září, tedy začne o měsíc dříve, než se původně očekávalo. S ještě vyšší pravděpodobností – 74 % – bude přetrvávat až do ledna. Tato čísla zdůrazňují rostoucí pravděpodobnost, že La Niña začne v nadcházejících měsících ovlivňovat globální počasí. Lidé by se tak měli připravit na náhlé ochlazení.

  • Předpokládá se, že nástup La Niña bude mít hluboký dopad na počasí zejména ve Spojených státech, kde je tradičně spojována s aktivní sezónou hurikánů.

PŘEČTĚTE SI: Budou letos bílé Vánoce? To naznačí kosti svatomartinské husy i lidové pranostiky

Podzim u nás by měl být deštivý

Blížící se La Niña se možná dotkne také počasí v Evropě. Podle portálu Severe Weather  Europe nejspíš způsobí ve střední a východní části kontinentu, tedy i nad Českem, nárůst srážek. Naopak na západě Evropy, zejména ve Španělsku a Velké Británii, přinese sucho. Přesnější předpovědi ale přijdou, až se vznik La Niña skutečně potvrdí.

  • Meteorologický jev La Niña bude ovlivňovat počasí i v zimě. Jak moc, na to je podle odborníků příliš brzy.

Zdroje: Severe Weather Europe, Daily Galaxy.chmi.cz, novinky.cz


Přečtěte si také