Zahrada

8. srpna 2024 12:48

Lenka Valjentová

Jaká bude zima? Sledujte přírodu, podle květů růží lze poznat, co nás čeká

Každoroční debaty o tom, jak krutá bude nadcházející zima, vedou odborníci i laici už od léta. Pro nápovědu se stačí pozorně podívat do přírody, protože ta sama nejlépe ví, jaká zima bude. Jak to už teď v horkých letních dnech poznáte vy? Podívejte se, čeho byste si tedy měli všímat, a zkuste sami odhadnout, jaká ta letošní zima bude. Mnohé naznačí třeba květy růží!

Kromě dlouhodobých modelů, které pravidelně zveřejňují meteorologové, může hodně napovědět příroda. Jak se bude počasí vyvíjet, lidé dříve logicky usuzovali z dění kolem sebe. Ještě dávno předtím, než lidé mohli běžně využívat předpovědí meteorologů, všímali si dění v přírodě a z těchto pozorování a dlouhodobých zkušeností vzešly lidové pranostiky. Řídily se chováním zvířat, růstem rostlin či počasím v předchozích měsících. Zkuste dát na moudrost předků a náznaky přírody. Příroda se ve svých odhadech většinou nemýlí.

Sledujte, jak kvetou růže

Už během léta vám mnohé o letošní zimě napoví vzhled růží v zahradě či v parku. Pokud jsou růžové květy pěkné a hodně voní, bude nejspíš hezký slunečný podzim a zima na sebe nechá dlouho čekat - a naopak.

NENECHTE SI UJÍT: Bude letos mírná zima, nebo kruté mrazy? Pranostiky a lidová moudrost mají jasno

Cibulové proroctví

Velmi oblíbená předpověď zimního počasí se týká v Česku vypěstované cibule. Naše prababičky říkávaly: Čím více má cibule sukének, tím krutější bude zima. Takže pokud máte sklizenou cibuli, můžete tohle proroctví hned vyzkoušet a budete mít jasno. Pozor - s cibulí dovezenou z jiných krajin, kterou dnes koupíte v supermarketech, tohle pravidlo neplatí!

  • Mrazivou a dlouhou zimu napovídají také tuhé a na sebe pevně nahuštěné listy hlávkového zelí.

Manévry hmyzí říše

Kdo je fanouškem hmyzu, měl by se už teď ve vrcholném létě zaměřit na mravence, pavouky a krtky.

  • Pokud mravenci v létě vrší vysoká mraveniště, bude tuhá zima.
  • O velkých mrazech v zimě svědčí, když pavouci tkají pavučiny přes sebe.
  • Zima podle pozorování našich předků začne měsíc po tom, co začnou hodně rýt krtci. Dělají-li krtince vysoké, bude zima tuhá, pokud nízké, pak mírná.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Jaká bude letošní zima: Sledujte kočku a zkontrolujte cibuli, příroda se nemýlí

Hlídejte houby

Jedním z oblíbených a údajně osvědčených ukazatelů podoby zimy jsou houby. Dávné pořekadlo praví: Moc hub srpnových, moc vánic sněhových. Pěkně ostrá zima může přijít, když houby přestanou růst na podzim.

Už srpnové pranostiky ví, jaká bude zima

Srpen býval v lidových pranostikách od nepaměti měsícem, podle kterého se usuzovalo, jaká bude nadcházející zima. Podle letitých pozorování přírody naši předkové odhadovali charakter počasí a obvykle spojovali teplé léto s krutou zimou. A taky platilo, že je-li červenec a srpen stejně teplý, nebo je srpen dokonce teplejší, bude následovat mírná zima.

  • Když v srpnu mnoho hřímá, přijde dlouhá sněžná zima.
  • Jsou-li v srpnu hory kalný, budou v zimě mrazy valný.
  • Nejsou-li v srpnu hřiby, nebude v zimě sněhu.
  • Moc hub srpnových - moc vánic sněhových.
  • Když srpen z počátku hřeje, ledový vítr v zimě dlouho věje.
  • Srpen z počátku-li hřeje, zima pak se dlouho sněhem skvěje.
  • Je-li od Petra do Vavřince (10. 8.) parno, bývá v zimě studeno.
  • Parno na Dominika (4. 8.) zvěstuje tuhou zimu.
  • Potí-li se Dominik, bude ještě Marek v kožiše (25. 4.).
  • Jaké počasí o svatém Bartoloměji (24. 8.), takové bude i celý podzim.
  • Na Bartoloměje moc mraků - v zimě moc sněhu.
  • Sucho na Bartoloměje - mrzavé zimy naděje.
  • Nerostou-li na Bartoloměje hřiby, neočekávej v zimě sněhu.

Sv. Jakub hodně naznačil

Jestli si ještě vzpomenete, jaké počasí bylo na sv. Jakuba (25. července), můžete to také zahrnout do svých odhadů ohledně charakteru letošní zimy Pokud bylo krásně, počítejte podle pranostik s tuhou zimou. A taky platí: Jak je teplý svatý Jakub, tak studené jsou Vánoce.

A jestli nepamatujete, jak bylo letos na Jakuba, tak vám to připomeneme: V Česku bylo jasno až polojasno, nejvyšší denní teploty vystoupily na 26 °C.

Zdroje: e-pocasi.czalmanac.comzeny.iprima.czgardeningknowhow.com, pranostika.cz


Přečtěte si také