Pokojové květiny můžete zalévat přes knoty. Báječná vychytávka se hodí i v době dovolené

Chystáte se na každoroční letní dovolenou a už teď je vám jasné, že opět přijdete o několik po celý rok pečlivě opečovávaných pokojových květin? Nejste v tom sami! Naučte se jednoduchý trik, jak se o rostliny postarat, aby se vám to už nikdy nestalo.

Využití lněných knotů na zalévání rostlin, pěstovaných v květináči, není nic nového. Jen se dříve využívaly knoty lněné a dnes můžete použít knoty nebo pásky z umělých materiálů. Není to nic složitého a vaše květiny zůstanou uchráněné přelití, jak jste se jim vždy snažili zajistit zásobu vody na dva týdny dovolené dopředu nebo naopak vysušení, když jste si řekli, že to určitě nějak rostliny vydrží. Nevydržely… Buď se utopily, nebo uschly. Výsledek byl stejný. Po každé dovolené byla vaše domácnost o pár pokojovek chudší.

Zalévání pokojových rostlin přes knoty však přináší tolik výhod, že je tak možná budete chtít zalévat po celý z rok.

Výhody zalévání přes knoty

  • Přiměřená zálivka, protože rostlina si sama odebírá přesně tolik vody, kolik potřebuje.
  • Rovnoměrná zálivka, kdy rostlinám nehrozí výkyvy sucha a vláhy. Květiny jsou ušetřeny šokům z přechodů od zavodnění k vysušení a mnohem lépe rostou i kvetou.
  • Úspora vašeho času, který jinak musíte každý den věnovat zalévání rostlin. Nádoby na vodu stačí doplňovat jednou za několik dnů.

Co budete potřebovat na zalévání přes knoty

Můžete si v hobby marketech nebo v zahradních potřebách nakoupit samozavlažovací květináče, které fungují na principu knotů, ale ty jsou většinou dost drahé. Pokud máte hodně pokojových květin, jejich pořízení se vám pořádně prodraží.

Takové knotové zavlažování si však můžete vyrobit i sami. Budete potřebovat jen knot a zásobník na vodu. Knot vytvoříte jednoduše buď z lněného knotu do petrolejové lampy nebo použijte knoty ze syntetických materiálů. Dobře fungují například polyesterové popruhy nebo šňůry, které koupíte v textilní galanterii, ale i nastříhané pruhy ze starých silonek.

  • Zásobník na vodu, tedy jakoukoliv nádobu, můžete umístit pod květináč nebo vedle květináče.
  • Pokud zvolíte variantu, kdy květináč posadíte do nádobky s vodou, můžete knot prostrčit odtokovou dírkou, kterou mají všechny květináče.
  • Pokud bude stát nádoba vedle květináče, pak by měla být umístěna výše než květináč a knoty můžete jenom položit na povrch substrátu, ale raději je zahrabejte kousek pod povrch půdy.

Zdroj: https://fabviolets.cz/knotova-zalivka-2/; https://www.ceskestavby.cz/clanky/jak-si-usnadnit-zalevani-pokojovych-kvetin-23180.html


Přečtěte si také