Jak rozumět pokynům pro zálivku pokojovek. I málo vody může být někdy moc

Množství vody, které by kaktusy umořilo i za rok, může jiné rostlině vystačit nanejvýš na pár dní. Ale i pokud pomineme extrémní rozdíly v požadavcích na zálivku, vyznat se v zalévání pokojovek může být pro někoho oříšek. Jak se tedy orientovat v pokynech, které najdeme u většiny zakoupených rostlin na květináči nebo na přiloženém letáčku?

Kdy a jakou vodou zalévat pokojové rostliny

Individuální potřeba vody závisí u rostlin na místě jejich původního výskytu, na ročním období, teplotě prostředí i na jejich velikosti. Během období růstu vyžaduje většina rostlin vody více a v období zimního klidu zase o dost méně. Proto by v návodu na ošetřování rostlin měla být uvedena zálivka letní a zimní zvlášť.

Všeobecně je lepší zalévat rostliny více a třeba obden, než méně a každý den. Voda se totiž musí dostat ke kořenům, a nejen na povrch substrátu, odkud se zase rychle vypaří.

Jestli dáte přednost zálivce ranní nebo večerní, je celkem jedno, jen v době poledního úpalu by se kapky vody nikdy neměly dostat na listy rostlin. Proto i rosení listů by mělo probíhat ráno či večer. Ve stinném bytě však na denní době vlastně nezáleží.

Malá zálivka

  • Nejprve můžete provést kontrolu substrátu. Použijte špejli nebo zapíchněte do půdy prst. Jsou-li suché asi 2/3 výšky substrátu, je třeba rostlinu zalít.
  • Zapomeňte na prolití celého květináče, až bude voda vytékat spodní dírkou! Zalévejte opatrně, v několika menších dávkách za sebou. Pokud zaléváte spodem, tedy vodu lijete do podmisky, nalijte jen nanejvýš 10 mm vody a chvilku počkejte, až kořeny rostliny vodu vytáhnou. Zbytek zálivky vylijte. V žádném případě vodu v misce nenechávejte.

Střední či mírná zálivka

  • Před další zálivkou by měl být povrch substrátu oschlý, ale nejvýš do hloubky 20-30 mm. Půdu zalijte a počkejte pár minut. Vodu, která vyteče do podmisky a nevsákne se zpět, vylijte.
  • Při zalévání spodem nalijte do misky asi 10 mm vody, počkejte až se vsákne a opět nalijte 10 mm. Proces opakujte, dokud se voda vsakuje. Přebytečnou tekutinu vylijte.

Bohatá zálivka

  • Bohatou zálivku doplňujte pravidelně, substrát nesmí nikdy zcela vyschnout. Vodu dolévejte, dokud nezačne vytékat spodním otvorem, ale i pak ještě počkejte pár minut, aby se část vody ještě vsákla. Teprve pak vylijte přebytečnou vodu.
  • Při zalévání spodem, do misky, naplňte misku vodou, a vylijte teprve tekutinu, která se ani po půl hodině nevsákne do květináče.

Pak jsou tu však i rostliny, například šáchor, kterým vyhovuje postávání ve vodě. V těchto případech pouze doplňujte vodu v podmisce.

Zdroj: J. Brookes, Příjemný život s květinami (vydavatelství Príroda 2004)


Přečtěte si také