reklama

Poštovna na Sněžce odolává extrémním podmínkám už 15 let. Proč se jmenuje Anežka

redakce Prima Living
10. srpna 2022
Originální dřevostavba se sice jmenuje Poštovna, ale nabízí víc, než možnost poslat odtud pohled, i když už to samo o sobě je unikátní. Můžete si dát něco malého k jídlu nebo pití, případně se na chvíli schovat před nepřízní počasí. Unikátní vyhlídková terasa na střeše Poštovny nabízí rozhled po Čechách i Polsku.
reklama

Za stavbou poštovny stojí architekti Martin Rajniš a Patrik Hoffman. Před patnácti lety nahradila zbouranou Českou boudu a nabízí turistům občerstvení, služby poštovny, informace o Krkonoších a také výstup na vyhlídkovou terasu na střeše objektu. Poštovna je nejvýše položenou budovou na území České republiky.

Je možné realizovat ‚vlídný‘ dům v extrémních podmínkách? Určitě ano! Musí být skutečně vlídný, především k přírodě. Samozřejmě i k návštěvníkům, uživatelům a snad by se dalo říci i k pocitům, které Češi chovají ke své nejvyšší hoře. Užívání lehkých proměnných dřevěných stavebnicových konstrukcí v kombinaci s mnohavrstvými systémy pláště přináší posun koncepce stavby. Může být vnímán jako přiblížení k přírodě k její proměnlivosti a přirozenosti. Stavba nové poštovny se extrémním podmínkám nevzpírá – právě naopak – plně je přijímá a čerpá z jejich překonávání energii a snad i získává schopnost tuto sílu předávat dál. Snad v sobě nese čitelnou zprávu o vztahu moderní české společnosti k přírodě, založeném na porozumění a pokorné vnímavosti, píše jeden z autorů stavby, Martin Rajniš, na svém webu Huť architektury.

Původně přitom vůbec nebylo jisté, že moderní Poštovna na místě staré České boudy zavřené hygieniky a sežrané dřevomorkou vyroste. Ochranáři chtěli, aby ji nahradila stavba připomínající tradiční krkonošskou chatu. Krkonošský národní park považoval za nemožné, aby investor přišel pouze s jedním návrhem, kterým byl ten od architektů Martina Rajniše a Patrika Hoffmana.

Vyhlásil proto architektonickou soutěž, z níž vzešlo celkem devět návrhů – zúčastnily se tři ateliéry, krom Rajniše s Hoffmanem ještě HŠH architekti a Studio ACHT. Nakonec však ze soutěže jako nejlepší vyšel mírně upravený původní návrh označený jako „Anežka“, který byl nakonec postaven.

A proč právě Anežka? „Po zhruba osmnácti měsících práce a zpracování skutečně velké série variant jsme na konci února 2005 prezentovali pět variant našeho řešení nové české poštovny. Nazvali jsme je ženskými jmény od A s tím, že náš původní návrh z počátku léta 2004 dostal jméno Alfa,“ vysvětluje Martin Rajniš. Anežka tak byla jednou z variant, nakonec ta finální.

Klidný spánek bez bouří

„Toto řešení má logiku! Jednoduchý prostor poštovny, zcela oproštěný od servisních funkcí, se vznáší na subtilních podporách nad terasou vrcholu. Jeho čistá geometrie má ve své lapidárnosti sílu – pět čtverců tvoří obdélník. Na terasu vede jemná válcové věž s kruhovým schodištěm, je zcela volná a bez zasklení. V prostoru původního sklepa České boudy pod terasou je malý servisní modul. Zde je místo pro ubytování obsluhy, sociální zázemí a koncentrovaný skladovací blok. Umístění těchto částí do spodní úrovně má svou jasnou logiku a dokážeme si představit, jak ocení obsluha klidný spánek v krytém prostoru bez otřesů a burácení silných bouří,“ hájí architekt zvolené řešení.

Zdroj: Profimedia, Archiweb; http://hutarchitektury.cz/blog/projekty/nova-ceska-postovna-na-snezce/; http://www.postovnasnezka.cz/

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: přírodaPolskoKrkonošeSněžkaČeskoMartin RajnišPROFIMEDIA s.r.o.
reklama