Potos, monstera a filodendron: Liány, které z bytu vytvoří exotický prales

Máte občas pocit, že je vám ve vašem vzorně naklizeném, minimalisticky zařízeném bytě zima? Stýská se vám po teple letní dovolené? Vytvořte si tak trochu exotický prales ve vlastním obýváku nebo v ložnici. A nemusíte se bát, že by se náročným rostlinám u vás nedařilo. Zvolte docela běžné, oblíbené popínavky, a pro větší efekt je doplňte i orchidejemi, které při docela malé péči dokážou kvést téměř po celý rok.

Potos, monstera i filodendron jsou rostliny z čeledě áronovitých (Araceae). I v naší přírodě najdete jejich zástupce, ďáblík bahenní, okřehek či závitku. Jedná se o vodní nebo mokřadní rostlinky, většinou drobné a nenápadné. To jejich exotičtí příbuzní, které pěstujeme jako pokojovky, patří naopak k nepřehlédnutelným rostlinám, které se umí v našich bytech pěkně roztahovat. A pěstují se velmi snadno. Radost udělají i naprostým začátečníkům mezi pěstiteli.

Šplhavnice, potos (Scindapsus)

Tahle běžná pokojová rostlina se správně jmenuje šplhavnice, ale jen málokdo ji pojmenuje jinak než potos. Šplhavnice pochází z tropické Austrálie a Asie, ale v našich bytech je skoro jako doma. Jen těžko najdeme rozšířenější, ale také skromnější pokojovou rostlinu.

Šplhavnici můžeme pěstovat jenom ve vodě nebo v běžném substrátu, snese umístění v úplném stínu, klidně i v místnosti s umělým osvětlením a během zimy jí neuškodí ani sluneční paprsky.

Filodendron (Philodendron)

Filodendrony jsou rozšířené výhradně v tropické Americe, ale jako pokojové rostliny se pěstují docela běžně i u nás. Jsou to velmi nenáročné pokojovky, které se spokojí s běžným substrátem a snesou i velmi stinné stanoviště. Jediné, co jim dokáže významně ublížit, jsou naopak sluneční paprsky. Filodendrony potřebují stále vlhkou půdu, ale pozor na přemokření.

Monstera (Monstera)

Ve své domovině, tropické Americe, vytvářejí mohutné liány, ale stejně dobře dokážou ovládnout i prostor našeho bytu. Jsou to robusní pokojovky, charakteristické děrovanými listy a mnoha vzdušnými kořeny.

Monstery potřebují pro svůj růst pevnou oporu, po které by se mohly pnout. Vyhovuje jim běžný pěstební substrát pro pokojové rostliny a občasné přihnojení běžným hnojivem. Nevadí jim ani suchý vzduch, ale mnohem lépe se jim bude dařit při vyšší vzdušné vlhkosti. Monstery patří mezi nejméně náročné pokojovky.

Pnoucí a šplhavé rostliny, které se pěstují především pro zajímavé a bohaté listy, doplňte orchidejemi, jejichž extravagantní květy pomohou vytvořit dojem exotického pralesa. Doma se tak budete po celý rok cítit jako na dovolené!


Přečtěte si také