Zahrada

17. února 2023 08:00

Simona Sedláčková

Pověste ji, ať se houpá! Kterým pokojovkám sluší macramé závěsy a jak je vyrobit?

Někdo si možná při pohledu na macramé závěsy vzpomene na dávné výtvory našich maminek a babiček. Tenkrát se této technice říkalo hezky česky drhání a používal se především hrubý sisal. Dnešní macramé má jemnější podobu a příjemnější je i materiál na jeho výrobu. Většinou jsou to šňůry z bavlny, nebo dokonce z recyklované bavlny.

Moderní bavlněné šňůry na macramé jsou příjemně jemné a zároveň pevné a najdete je na trhu v mnoha barvách, a tak můžete své výrobky skvěle sladit s interiérem. Točené šňůry se dají také velmi jednoduše rozčesávat, což vám nabízí další jedinečné možnosti v jejich využití. V poslední době velmi oblíbení jsou například andílci vyrobení macramé technikou. Na květinové závěsy můžete použít i šňůry splétané, které se však nedají rozčesávat.

Samotná výroba závěsu na květiny je velmi jednoduchá. Stačí se naučit pár základních uzlů. Pomoc najdete na internetu, ale pro začátek si vystačíte se základním uzlem, který jednoduše okouknete z fotografie.

Co budete potřebovat na macramé závěs na květiny

  • bavlněné šňůry
  • dřevěné nebo kovové kroužky
  • dřevěné tyče nebo přírodní větve
  • nůžky
  • obal na květináč
  • hřebínek na rozčesávání příze
  • dřevěné korálky s velkým průvlekem

Jak budete postupovat při výrobě macramé závěsu

  • Připravte si dlouhé šňůry, vždy v násobku základních čtyř kusů, na jednoduchý závěs tedy nejméně 16 kusů.
  • Aby se vám dobře pracovalo, potřebujete si pevně šňůry zavěsit, například na tyč na záclony.
  • Šňůry nejprve všechny najednou svažte do obyčejného uzlu, pak je rozdělte do skupinek po čtyřech kusech a začněte vázat jednoduché uzly. Šňůry můžete libovolně přeskupovat.
  • Mezi vytvořené macramé pruhy vložte obal na květináč a pod nádobou opět uvažte pevný uzel, ze všech šňůr najednou.

Které pokojové květiny se hodí do macramé závěsů

Nejlépe bude závěs slušet rostlinám, které jsou převislé, rozložité do šířky nebo dokonce popínavé. Krásně bude vypadat i fíkus, ale musíte si vybrat správný druh. Vhodný bude buď fíkus drobnolistý nebo fíkus plazivý.

Krásně se bude v závěsu vyjímat i obyčejný zelenec nebo naopak mnohem méně pěstovaná plazivá stapélie, která vás občas může překvapit i nepříliš voňavými, ale o to krásnějšími květy.

V závěsu můžete pěstovat i rostliny, jejichž výhony budou viset hluboko pod závěs, například voděnky, kalísie nebo břečťany. Nádherný bude i sukulent, který na první pohled připomíná korálky, navlečené na niti, tedy starček převislý.

Vyhýbat se nemusíte ani orchidejím, ale raději zvolte trochu netradiční druh, méně známý dutojazýček, který vykvétá už od ledna.

Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek

Sdílejte článek

Přečtěte si také