Právě vykvétají pivoňky! Mezi nimi i některé málo známé rarity

Pivoňky patří mezi nejoblíbenější květiny našich zahrad. Kupodivu jim na oblíbenosti nijak neubírá fakt, že kvetou jen krátce. A možná je to právě naopak. Květy pivoněk jsou pro nás vzácné, protože se na jejich krásu a vůni tak dlouho těšíme. Mezi pivoňkami najdeme i opravdové skvosty. Kavkazská pivoňka, které se někdy říká i zlatá, patří mezi rarity našich zahrad.

Tahle kráska se zlatožlutými květy náleží mezi bylinné pivoňky, ale hned tak se s ní nesetkáte. V sortimentu běžných zahradnictví ji určitě nenajdete, ale čas od času se někde objeví nabídka od nadšených pěstitelů.

Původně byla tato bylinná pivoňka považována za samostatný druh pivoňky, ale na začátku tohoto tisíciletí ji čínský botanik Hong Deyuan přeřadil jenom jako podruh pivoněk dahurských (Paeonia daurica), což jsou pivoňky, které rostou v podobě trvalek nebo menších keřů a v našich zahradách se vyskytují jen velmi vzácně.

Kavkazská pivoňka (Paeonia daurica susp. mlokosewitschii)

Kavkazská pivoňka roste ve volné přírodě v oblasti Kavkazu, Ázerbájdžánu, v Gruzii a Dagestánu na svazích porostlých listnatými lesy.

Dorůstá do výšky 60–70 cm a má našedlé listy. Během dubna až května vykvétá miskovitými květy citronově žluté barvy. Květy mívají okolo 12–15 cm v průměru. První výhony se nad zemí začínají objevovat už v březnu, ale trvá docela dlouho, než se rostlina plně vyvine. Jedná se o trvalku velmi dlouhověkou, stejně, jako jsou i ostatní druhy pivoněk. Klidně rostou na jednom místě i 20 let a věk jim jenom prospívá. Každým rokem mají víc a víc květů.

Je však velmi důležité vysadit tuto pivoňku jenom hodně mělce, protože hlouběji zasazené pivoňky kavkazské téměř vůbec nekvetou. Jejich hlízovité kořeny sice vyžadují zimní ochranu, nejlépe mulčem, ale na jaře potřebují zase velmi brzy odkrýt.

Péče o kavkazské pivoňky

Kavkazským pivoňkám vyhovuje vysazení do světlého polostínu, ve vyšších polohách i na slunečné místo, ale vždy by měly být chráněny před poledním úpalem. Vyhovuje jim i sousedství listnatých stromů, které budou napodobovat jejich přirozené prostředí.

Tyto pivoňky vyžadují lehčí půdu s dostatkem dusíku a fosforu. Zálivku potřebují jenom v prvním roce po vysazení, později už si v letech s běžnými dešťovými srážkami vystačí s vláhou v půdě. Při dlouhotrvajících deštích jim však hrozí plísně. V takovém případě rostliny předčasně ostříhejte.

Jak množit pivoňku kavkazskou

Nejjednodušší bude dělení rostlin, ale pokusit se můžete i o výsev opylených semen. Není to však ani trochu jednoduché a klíčení semen trvá až dva roky. Semena se musí vysévat čerstvá, po zaschnutí už vám klíčit nebudou.

Pivoňka dahurská (Paeonia daurica)

Bylinná pivoňka, která roste divoce na území od Balkánského poloostrova po Írán, Krym nebo Libanon. Stejně jako ostatní pivoňky i ona vykvétá na jaře, v našich podmínkách od poloviny května, a po odkvětu zatahuje do kořenů. Květ se skládá ze dvou nebo tří zelených kališních lístků a 5 až 8 lístků okvětních v bílé, světle žluté, růžové nebo i červené barvě.

Pivoňka čínská (Paeonia lactiflora) a pivoňka lékařská (Paeonia officinalis)

V našich zahradách se nejčastěji pěstují pivoňky čínské, které mají velké a bohaté květy a časem dokázaly docela zastínit původní pěstovanou krásku, pivoňku lékařskou. Všechny vykvétají od konce května do června a později zatahují do země.

Všechny druhy pivoněk mají rády umístění v polostínu nebo na plném slunci, kde však velmi rychle odkvétají. Snesou i stín, ale tam zase málo kvetou. Dobře snášejí i sušší stanoviště.

Zdroj: https://digdelve-com.translate.goog/paeonia-mlokosewitschii/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc; https://en.wikipedia.org/wiki/Paeonia_daurica_subsp._mlokosewitschii; https://botany.cz/cs/paeonia-officinalis/


Přečtěte si také