Nejvzácnější pivoňka vypadá jinak než všechny ostatní. Má listy jako kopr a rudé květy

Pivoňka koprolistá je možná velkým překvapením i pro zahrádkáře, kteří pivoňky považují za své nejoblíbenější květiny. Drobná bylina, která se nejlépe vyjímá mezi skalničkami, vykvétá zářivě červenými květy.

Pivoňky patří, samozřejmě vedle růží, snad mezi nejoblíbenější zahradní květiny. Přestože vykvétají jen velmi krátce, najdete je téměř v každé zahradě. Nejběžnější a nejznámější jsou pivoňky bylinné, tedy pivoňka lékařská (Paeonie officinalis) a pivoňka čínská neboli velkokvětá (Paeonia lactiflora). Teprve nedávno vstoupila do širšího povědomí pivoňka dřevitá (Paeonia suffruticosa), která na rozdíl od pivoněk bylinných na zimu nezatahuje, ale pouze shazuje listy. Pivoňku koprolistou však zná mezi zahrádkáři jen málokdo. A přitom je to skutečný klenot.

Pivoňka koprolistá (Paeonia tenuifolia)

Někdy se jí také říká pivoňka koprová, úzkolistá nebo dokonce skalková, protože skutečně patří mezi skalničky. Dorůstá do výšky pouhých 20–60 cm. V přírodě se vyskytuje v jihovýchodní Evropě, v Rumunsku, Bulharsku, Srbsku a v Maďarsku, dále v Gruzii a Ázerbajdžánu. Roste ve stepích, na suchých loukách a někdy i ve světlých lesích. Je na červeném seznamu chráněných rostlin několika zemí.

Pivoňka koprolistá je vytrvalá bylina s hlízovitě ztloustlými kořeny, jejíž listy připomínají listy hlaváčku jarního (Adonis vernalis). Jedná se o velmi pomalu rostoucí květinu, která vyraší brzy zjara. Nejprve se objeví chomáček zkadeřených, čárkovitých listů, z jejichž středu se vynoří temně vínová kulička, poupě. Zářivě červené květy bývají velké jen 6–8 cm a zdobí je velké množství žlutých tyčinek. Pivoňka koprolistá vykvétá v závislosti na počasí od poloviny dubna do května.

Na začátku léta, po dozrání semeníků, začne rostlina žloutnout, zavadat až sesychat a tzv. se zatáhne do kořenů, aby za rok opět vyrašila a vykvetla. Opylená semena můžete zkusit vysít, ale není to úplně snadné. Klíčí až po přemrznutí, většinou teprve v druhém roce po výsevu.

Mnohem snadněji se rostlina množí dělením trsů, i když ani to není úplně jednoduché a občas se množení jednoduše nezdaří.

Jak pěstovat pivoňku koprolistou

Pěstuje se jako běžná skalnička na místě s dostatkem slunce, nejlépe na místě obráceném k jihu. Vyžaduje sušší, hlinitopísčitou a dobře propustnou půdu. Pivoňka koprolistá je plně mrazuvzdorná až do –40 °C.

Zdroj: http://www.ibotky.cz/clanky/herbar-pivonky/116-paeonia-tenuifolia-pivonka-uzkolista.html; https://www.zahradnictvikrulichovi.cz/prodej/Paeonia-tenuifolia---pivonka-uzkolista--pivonka-koprolista


Přečtěte si také