Bydlení

24. února 2022 18:30

Radka Wallerová

Před a po: Chata na neuvěřitelném místě přišla o totem a dostala moderní skandinávský styl

Norské domy snů VI (1) - upoutávka

Rodina tohle místo miluje a vůbec jim nevadí, že na něm není zavedená elektřina. Ale interiér chaty na skále nad mořem vůbec neladí s tím, jak stavba vypadá zvenku. Uvnitř připomíná horský srub, a proto padlo rozhodnutí: Tohle musí pryč!

O svátcích, prázdninách a dovolených se Norové přesouvají na své chaty, které mívají v horách nebo u moře a užívají si jednoduchý život v nich. Během 20. století bylo v Norsku postaveno téměř 400 000 chat, z nichž mnohé byly nebo dodnes jsou bez tekoucí vody nebo elektřiny. Mnoho z nich teď  chátrá a potřebují rekonstrukci. A přesně na tato místa cílí TV série Norské domy snů, v níž interiérový designér Halvor Bakke a jeho tým tesařů renovují chaty na různých vesměs fantastických místech po celé zemi. tesaři cestují po Norsku a renovují a aktualizují kajuty na některých velmi fantastických místech.

Ten krb musí pryč!

Jednu takovou chatu zdědil po svých rodičích i Niels a dneska tam jezdí se svou ženou a dvěma dcerami. Místo z několika stra obklopené oceánem milují. Ale interiér chaty je poslední dobou trápil - byl zašlý, nemoderní a vlastně, například pokud šlo o kuchyň nebo místo na spaní, ne moc pohodlný.

To všechno se za pár dní změnilo, jak se můžete podívat v naší galerii.

Designér se svým týmem se nebál yvbourat obří krb, který byl dominantou místnosti a do velké míry určoval styl chaty. Rodina ho měla ráda, ale jelikož dala tvůrcům pořadu volnou ruku - zachovat chtěli jen koženou pohovku - padl za oběť proměně. Nutno říct, že to celé místnosti prospělo.

Stejně jako celé chatě prospěla odvaha změnit využití různých prostor a tak ze zádveří zmizela mini kuchyňka a konečně se z něj stal důstojný vstupní prostor, zatímco nová kuchyně vznikla tam, kde dosud měli rodiče ložnici. Ti o místo na spaní nepřišli, protože nové našli v místě, kde byl pokoj pro hosty poněkud připomínající skladiště.

Sdílejte článek
Štítky moře Norsko chata elektřina interiér styl norské domy snů roubená stavba totem

Přečtěte si také