Speciály

14. února 2022 22:40

Radka Wallerová

Proměna bytu před a po: Eva má pokojíček pro dcery a sama konečně vlastní skříň na oblečení

Eva žije sama s dcerami, které se tísnily v malém pokojíčku připomínajícím skladiště. Ani ona sama neměla žádné soukromí. A žádný nápad, jak byt vylepšit. Naštěstí jí pomohl pořad Jak se staví sen, který dal bydlení do pořádku – designéři Andrea a Marek jsou na stísněné prostory opravdoví experti.

Eva pracovala v marketingové agentuře, ale teď je na mateřské dovolené. Starší dvě holčičky Valerie a Izabela chodí do školky, s nejmladší Lilien je doma. S manželem, který nedávno zemřel, hodně sportovali, chodili běhat a do posilovny.

Eva s dětmi bydlí v malém panelákovém 2kk, které tvoří obývák s kuchyňským koutem a rozkládací gauč, který už zažil své. Na něm Eva přespávala, ale většinou si raději přinesla matraci, protože nebyl pohodlný.

Proměnu nejvíc potřeboval pokojíček

V obýváku měla před proměnou postýlku i nejmladší dcera. V chodbě stihli s manželem udělat nosný podhled. Pokojíček, kde dřív bývala manželská ložnice, slouží zatím dětem pouze k přespávání, a protože rodina nemá dostatek úložných prostor, ale hodně věcí, fungoval zároveň jako skladiště.

Právě dětského pokoje se týkalo Evino hlavní přání. Vysnila si pro dcerky jejich vlastní prostor, kde si budou rády hrát, učit se a zvát si sem kamarády. Měla představu spaní na palandách, pod nimiž by bylo místo na hračky, zatímco místo pod okny chtěla časem vyhradit učení a přípravě do školy. A samozřejmě, chtěla chytře vymyslet hodně úložných prostor.

Eva má ráda kulaté věci, jednoduchý a čistý styl a bílé zdi. Manžel měl rád fialovou, růžovou, červenou nebo oranžovou. Holčičky mají rády pohádku Máša a medvěd, piráty, prasátko Peppu, Krtečka, Ledové království, Mimoně, Odvážnou Vaianu. A také se rády hýbou, hodně času tráví venku na hřišti. Nejstarší Valerie dokonce plánuje chodit na ragby.

Na co se vrhnou Andrea Hylmarová a Marek Povolný? Nebo že by zase udělali skoro celý byt?

Proměna očima designérů

První nápady se rodily déle než obvykle. Jasno jsme měli hned snad jen v tom, že chceme využít nějaké decentní barevné kontrasty a že budeme lehce rozšiřovat dětský pokoj na úkor kuchyně. V dětském pokoji jsme dlouho přemýšleli hlavně nad uspořádáním dětských postelí, protože prostor není velký a dostat do něj vše potřebné pro tři děti byl trochu oříšek.

Nejtěžší pro nás bylo poprat se s prostorem dětského pokoje, ale následně také celkově s úložným prostorem. Zejména pro Evu, která neměla vlastní šatní skříň. To nás dovedlo až k dispoziční úpravě předsíně a navázané komory. V tomto místě vznikly i nově pojaté dveře, schované do truhlářské konstrukce.

Stylově jsme se na naše poměry vcelku odvázali a použili v obýváku lahvově zelenou barvu na čalouněném nábytku. Zajímavé byly hlavně jídelní židle, které nás zaujaly na první dobrou. Zbytek pokoje včetně kuchyně zůstal neutrální. U holčiček jsme se chtěli vyhnout tradiční růžové a zvolili jsme jemnou pastelovou barvu oscilující někde mezi korálovou a lososovou. Celým bytem pak prochází vinylová podlaha v dekoru světlejšího dřeva s výraznou strukturou.

Na pořad Jak se staví sen se můžete podívat zde.

Partnerem této sezony pořadu je společnost Raiffeisen Stavební spořitelna


Přečtěte si také