Bydlení

21. února 2022 22:30

Radka Wallerová

Před a po: Proměna kuchyně a obýváku v panelovém domě pro zasloužilou babičku Dagmar

Dagmar z Čelákovic už nějaký čas snila o novém obýváku, ale na proměnu neměla energii ani peníze. Dcera Lucie ji naštěstí přihlásila do pořadu Jak se staví sen a ona se tak dočkala změn, v něž ve svém starém a nikdy nerekonstruovaném panelákovém bytě ani nedoufala.

Byt 2 plus 1 v panelovém domě vypadal už desítky let stejně. Přesně řečeno, vypadal čím důl hůř s tím, jak jeho vybavení stárlo a na nové nebyly finance. Dagmar věděla, že by chtěla bydlet jinak, ale vlastně nevěděla, jakým způsobem byt upravit.

Žije v něm zhruba od roku 1983, postupně sama vychovala čtyři děti a peněz neměla nikdy nazbyt, i když se snažila si všelijak přivydělávat. Nábytek v bytě byl i proto starý, Dagmar si ho většinu koupila kdysi za peníze ze stavebního spoření.

Stěnu v obývacím pokoji dostala před časem od sousedky, která se stěhovala pryč a ani tento kousek nábytku nebyl ničím, co by snad byt rozsvítilo. Rekonstrukcí prošla za čtyři desetiletí pouze ložnice – tuhle změnu Dagmar dostala před několika lety od dětí jako dárek k Vánocům. Potomci se tehdy pustili do oprav svépomocí a respektovaly přitom maminčino přání mít pokoj ve fialovo-bílém provedení.

Dagmar si od pořadu Jak se staví sen přála nový obývák, ale byla skromná a vlastně na ničem netrvala. Snad jen na tom, aby se podařilo byt poněkud zarovnaný věcmi a plný spíše tmavého vybavení prosvětlit. Její dcera Lucie doufala v to, že byt dostane moderní nádech, protože podle ní byl až moc retro. Dagmar má přitom některé věci z minulých časů vyloženě ráda, třeba staré bugatky a motorky, v oblibě má i country hudbu a baví ji pletení a háčkování.

Zlatavá s přírodními motivy

Přání o novém, světlém obývacím pokoji bylo splněno, a nezůstane jen u něj!

Jak se na proměnu dívají designéři Kamila Douděrová a František Kobližka?

„Proměna byla elegantní, klidná, milá a ve všech směrech pozitivní. Nápad se odvinul netradičně od detailu, kdy se nám zalíbil motiv zlatavé listové dekorace na zeď. Její odlesk připomínal noblesní dámu v letech a motiv listu zase propojil zálibu paní Dáši v přírodě. Od toho se nám odvinul celý koncept proměny. Zlatavá s přírodními motivy."

Původní stav byl podle nich takový, jak očekávali - třicet let zakonzervovaný. Propojili částečným probouráním příčky mini kuchyň s obývákem, namísto příčky umístili oboustranný blok vysokých skříní na straně kuchyně s vestavnou lednicí a troubou s mikrovlnkou, na straně obýváku mělkou skříní, která osvobodila obývací pokoj od řady menších skříněk.

Nejdražší položkou proměny byla kuchyňská linka za více než šedesát tisíc korun - celý rozpočet přestavby najdete ZDE

"Díky tomu jsme mohli umístit velkou sedací soupravu. Příčky v tomto panelovém domě jsou netradičně z dřevěných desek, museli jsme tedy přistoupit k jejich posílení pomocí sádrokartonových předstěn tam, kde jsme chtěli rozvádět novou elektriku pro TV nebo instalaci pro kuchyň. Upustili jsme od rekonstrukce celého jádra, které je ve velmi špatném stavu, což za čtyři dny není reálné stihnout."

Styl je podle designerů na míru pro dámu v letech. Snoubí se v něm elegance s přírodními motivy. "Z Dagmar vyzařuje určitá noblesa, proto jsme se nebáli v interiéru používat zlatou. Jemné zlaté linky se nám propisuji na tapetě, svítidlech, dekoracích. Vše je zvoleno ve světlých teplých odstínech. Přírodní motiv na tapetách je navržen záměrně. Jednak vyvažuje zlatý lesk, jednak má paní přírodu ráda. Listy se objevují na fototapetě v chodbě, obýváku, na nástěnných kovových dekoracích či věšáku. Styl bychom nazvali moderní, s příjemnými světlými přírodními motivy, podtržený luxusní zlatou linií.“

Zde najdete webové stránky pořadu Jak se staví sen včetně minulých dílů

Partnerem této sezóny pořadu Jak se staví sen je společnost Raiffeisen Stavební spořitelna

Příště se těšte na sesterskou proměnu.


Přečtěte si také