Jak se staví sen: Designéři zvládli rekonstrukci domu s 13. komnatou na výbornou

Život zdravotní sestřičky Markéty nebyl procházkou růžovým sadem. Teď žije se svými dvěma dětmi s tatínkem Vlastimilem v domě, kde není dobrá energie a potřebuje výraznou pozitivní změnu. A to byl úkol pro ostřílené designéry Kamilu Douděrovou a Františka Kobližku. Na co všechno si troufli a co všechno dokázali zvládnout za pět dnů?

Sympatická Markéta spí na rozkládacím gauči a moc ráda by poprvé v životě měla svou vlastní ložnici. Pro tatínka je tabu pokoj po jeho zesnulém bratrovi, jeho 13. komnata, ale víceméně dovolil dceři, ať je po jejím. I dětské pokoje volají po proměně, stejně jak tatínkův skromný pokoj. A stará kuchyně by také zasloužila modernizaci.

Jak populární designéři Kamila Douděrová a František Kobližka zvládli proměnit pět pokojů za pět dnů se podívejte v galerii.

Proměna očima designérů Kamily a Františka

Jaká byla proměna pro Markétu a její rodinu z vašeho pohledu? Měli jste hned nápad, nebo jste postupně hledali cestu, jak uskutečnit proměnu?

Proměna byla náročná, protože jsme si ji náročnou udělali. Neuměli jsme si dát stopku před dveřmi dětských pokojů nebo dědy. Nedokázali jsme vytvořit „jen kuchyň“ pro Markétu. Jinak stavebně jsme nic zásadně neměnili, dům je příliš starý na to, aby unesl dispoziční změny. O to víc jsme se snažili proměnit i dětské pokoje, byť zůstaly na svém místě. Hned jsme měli nápad na Markétin svět, tedy kuchyně a ložnice pojatá v něžných lehce venkovských motivech. Ostatní pokojíčky reflektují osobnost každého z lidí, pro které jsou. Upřednostnili jsme komfort, potřeby a svět každého z nich oproti jednotnému konceptu celého interiéru.

Byl nějaký zásadní problém původního stavu?

Problém žádný zásadní nebyl. U starého domu jsme počítali s nánosy barev, které se musely seškrábat, napenetrovat. Jen bylo zoufale málo času, pět dnů, pět pokojů.

Měl kratší čas na proměnu vliv na nějakou realizaci, muselo se něco udělat jinak než když je času více?

V rámci úspor finančních i časových jsme například nechali původní podlahu v pokojíčkách, tím pádem se v nich mohlo hned začít tapetovat a následně montovat nábytek, s tím, že postele a skříně jsme zanechali původní, šlo spíše o facelift, doplnění nějakým vtipem, originálním osobitým prvkem.

Jaký styl proměny a proč jste zvolili? Jaké zajímavé prvky a materiály jste použili?

Kuchyně a ložnice pro Markétu byla v navržena v něžném venkovském stylu, tak jsme ji vnímali my, její duše je zranitelná, chtěli jsme, aby pokoje pro ni byly pohlazením po duši, příjemný přístav, harmonický domov. Zvolili jsme kombinaci světlého dřeva s pudrovou a zelenkavou.

Pokoj pro Lucku byl inspirovaný jí samou, tedy jejími kresbami, kterých jsme si všimly. Má obrovský talent. Jednu z kreseb jsme použili jako podklad pro fototapetu. Černobílé ladění, které je v současnosti mezi teenagery velmi v oblibě, jsme zjemnili pudrovou barvou na koberci, křesle…

Pokoj pro Pepču dostal nádech a prvky rytířské komnaty. Stávající postel jsme doplnili řetězy, které mají připomínat padací most. Tapeta svými geometrickými motivy naznačuje středověkou heraldiku. Jako u Lucky vidíme krejčovskou panu, u Pepy je jako solitér použit rytíř, resp. celá jeho zbroj.

Dědy ložnička byla celkově jen inovována, přidali jsme barvu do závěsů a postele, jinak zůstala dispozičně stejně, starší lidé si hůř zvykají na změny.

Na pořad Jak se staví sen se můžete podívat zde.

Partnerem této sezony pořadu je společnost Raiffeisen Stavební spořitelna

Sdílejte článek
Štítky Jak se staví sen design dům ložnice Jak se staví sen proměna Raiffeisen stavební spořitelna

Přečtěte si také