Přijdou drastické mrazy. Zimu v Česku zřejmě ovlivní bestie z východu

Jaká bude zima podle přírody?

Stará pěstitelská poučka říká, že zahrada si přes zimu pořádně odpočine, když půda dokonale promrzne. Tak dojde ke zničení mnoha škůdců a bakterií. Letos ale zřejmě do Česka dorazí opravdu extrémní mrazy.

Parné léto vystřídal krátký podzim a brzy by mělo přijít do Evropy zimní počasí. Letošní zima bude podle odborníků opravdu mrazivá, počasí by měla ovlivňovat také tzv. „bestie z východu“. Tímto termínem (v angličtině Beast from the East) se označuje prudké ochlazení, za kterým stojí arktický vzduch. Pořádně mrznout by mělo začít už v polovině listopadu.

Po horkém létě začne na severní polokouli vznikat cyklonální cirkulace. Nad severním pólem ve výšce 30 km dojde k prudkému oteplení vzduchu, prudké oteplení stratosféry pak přinese mrazivý vítr do středu Evropy.

Meteorologové jsou ke dlouhodobým předpovědím skeptičtí, ale počasí nad Evropou by měl dále ovlivňovat jev El Niño. Tento jev může působit až do května, což by znamenalo, že jaro 2024 by bylo ve znamení velkých teplotních výkyvů.

Jaké bude počasí

Počasí kolem Vánoc by mělo být deštivé. Svátky budou možná zase na blátě, ale od druhé poloviny ledna by mělo znovu brutálně mrznout. A příchod kalendářního jara bude ve znamení velmi nízkých teplot. Jev El Niño bude příčinou toho, že můžeme čekat hodně chladný duben i květen. A pak nás čeká zase přímý skok do vysokých letních teplot.

Zdroj: cnn.iprima.cz

Sdílejte článek