Přilákejte do zahrady veverky. Pozor na ptačí hnízda, kradou z nich vejce

Veverky patří mezi oblíbená zvířátka, která mají i nepěkné vlastnosti. Vykrádají vajíčka z ptačích hnízd a také okusují čerstvé výhonky jehličnatých stromů. Ale přesto je většina z nás vidí ráda. Poradíme vám, jak je nalákat na stromy v okolí.

Hbité veverky obývají listnaté i jehličnaté lesy, ale i městské parky, zahrady nebo hřbitovy a na přítomnost člověka si dokázaly tak zvyknout, že některé si rády přijdou pro oříšek přímo z ruky. Malá plachost spolu s roztomilým vzhledem z nich činí jedny z nejoblíbenějších zvířátek, navzdory tomu, že se občas nechovají zrovna příkladně.

Veverka obecná (Sciurus vulgaris)

V našich parcích i lesích se prohánějí veverky nejčastěji v rezavém, ale někdy i v černém nebo hnědém kožíšku. Ať už mají jakoukoliv barvu, vždy se jedná o veverku obecnou, která se vyskytuje na území od západní Evropy až po východ Asie. V západní Evropě žije ještě jiný druh, veverka popelavá (Sciurus carolinensis). Zbarvení srsti může mít veverka obecná variabilní, ale vždy má světlé bříško. Na první pohled není hned poznat, jestli se jedná o samečka nebo samičku, zbarvení mají stejné. Srst se mění pouze v závislosti na ročním období. Zimní srst je hustší a obvykle i o trochu tmavší.

Jak přilákat veverky na zahradu

Pozorování veverek se líbí nejenom malým dětem. Vždyť sledovat veverku, jak sedí na zadních nožkách a předními si přidržuje potravu nebo jak hbitě běhá po kmenech stromů nahoru a dolů, pobaví úplně každého. Pokud je rádi přivítáte i v blízkosti svého domu, můžete se je pokusit nalákat na jejich oblíbené laskominy.

Veverky jsou velmi shánčlivé a hledáním potravy vyplňují velkou většinu svého času. Část potravy ihned zkonzumují, ale další část si odkládají na horší, především zimní, časy. Nejčastěji vyhledávají semena šišek jehličnatých stromů a houby nebo oříšky. Občas navštěvují i ptačí krmítka, kde nepohrdnou ani semeny slunečnice. A nezapomeňte ani na pravidelný přísun čisté vody, nejlépe v zahradním jezírku, ale postačí i šikovně umístěná miska. A veverky nebudou zdaleka jediné, kdo vodu využijí.

Rostliny, které veverky nejvíc ocení:

  • jedle (Abies)
  • borovice (Pinus)
  • líska (Corylus)
  • ořešák (Juglans)
  • buk (Fagus)
  • maliník a ostružiník (Rubus)
  • hloh (Crataegus)

Pokud chcete veverčí populaci na své zahradě podpořit ještě více, můžete pro ně koupit nebo vyrobit speciální hnízdní budku pro veverky nebo i jejich vlastní krmítko. Veverky se sice s klidem přiživují i na ptačím krmítku, ale ptáci bývají většinou mnohem rychlejší.

Veverky dokážou i škodit

Veverky se většinou živí stravou rostlinnou, občas se tak zakousnou i do čerstvě vyrašených, svěžích výhonků jehličnatých stromů. Pro vzrostlé stromy to nepředstavuje žádný problém, poničit však mohou mladé stromky, pokud se jim zrovna zalíbí.

Druhou libůstkou, kterou si občas veverky dopřávají, jsou vajíčka nebo i mláďata zpěvných ptáků. Někdy nepohrdnou ani ještěrkou nebo jiným menším živočichem. Stává se to především v období březosti, kdy potřebují veverky doplnit živiny.

Zdroj: Sýkorky milují meduňku (E. Schwarzerová, 2022); https://cs.wikipedia.org/wiki/Veverka_obecn%C3%A1


Přečtěte si také