Hloh je prastará bylina na srdce a na nervy. Léčí bílé květy i červené plody
Hloh obecný je půvabný keř s ostnatými větvemi, který na jaře přírodu zdobí bílými květy a na podzim drobnými červenými plody.
Hloh obecný (Crataegus laevigata či Crataegus oxyacantha) je známý keř, který může mít stromovitý vzrůst a dorůstá klidně do výšky sedmi metrů i více. Má trnité větve a střídavé listy. Během května a června kvete bílými květy s narůžovělými prašníky se zvláštní, mnohým lepříjemnou vůní. Na podzim v září a v říjnu dozrávají plody – červené malvice dlouhé asi 1 cm.
Hloh léčivé účinky
„Květy a plody hlohu zejména jako přírodní léčivo na zlepšení činnosti srdce a krevního oběhu. Účinné látky rozšiřují tepny a cévy, zlepšují prokrvení celého těla, pomáhají při různých otocích, stresu, nespavosti, vysokém i nízkém tlaku, arytmiích a závratích. Hloh obecný se využívá jako prevence ischemické choroby srdeční a infarktu. Pro léčebné účely jsou vhodné květy a plody jen divoce rostoucích keřů,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.
Hloh obecný: Plody je potřeba sbírat, než se začnou scvrkávat a ještě před příchodem prvních mrazů, aby nedošlo k jejich znehodnocení a neztratily léčivé účinky. Hložinky jsou chutné a dobře stravitelné. Zdroj: iStock
Hloh obecný: Plody je potřeba sbírat, než se začnou scvrkávat a ještě před příchodem prvních mrazů, aby nedošlo k jejich znehodnocení a neztratily léčivé účinky. Hložinky jsou chutné a dobře stravitelné. Zdroj: iStock
Hloh na podzim: červené plody zvané hložinky
Během září až října sbíráme v plné zralosti drobné červené plody hlohu zvané hložinky.
„Hložinky jsou chutné a dobře stravitelné. Obsahují cukry, pektiny, karoteny, vitamin C a B. Dají se použít na čaj, sirup, tinkturu nebo k výrobě chutné marmelády," doporučuje bylinkář. Plody si můžeme nasušit umělým teplem do teploty 60 °C.
Hlohová tinktura proti stresu
Ingredience
- 100 g dobře zralých hložinek
- 500 ml vodky
Příprava
Zdravé nepoškozené hložinky bez stopek omyjeme a keramickým nožem nasekáme, dáme do sklenice, zalijeme alkoholem a postavíme na světlé a teplé místo. Po nejméně třech týdnech macerace scedíme přes plátno nebo kávový filtr, přelijeme do lahviček a uchováváme na tmavém místě.
Užívání
Domácí tinkturu užíváme třikrát denně 15 až 20 kapek ve sklence vody ve stresových situacích a nadměrném psychickém vypětí.
Domácí tinkturu z plodů hlohu užíváme třikrát denně 15 až 20 kapek ve sklence vody ve stresových situacích a nadměrném psychickém vypětí. Zdroj: iStock
Domácí tinkturu z plodů hlohu užíváme třikrát denně 15 až 20 kapek ve sklence vody ve stresových situacích a nadměrném psychickém vypětí. Zdroj: iStock
Marmeláda z hlohu
Ingredience
- 1 kg očištěných hložinek
- 500 g cukru (nejlépe hnědého třtinového)
- asi 500 ml vody
Příprava
Hložinky pomačkáme, přidáme cukr a vodu a vše při mírné teplotě asi 20 minut povaříme za stálého míchání do změknutí. Vzniklou hmotu přecedíme přes síto, podle chuti ještě případně dosladíme a povaříme při mírné teplotě (spíše necháme probublávat) do požadované konzistence. Plníme do sterilních nahřátých sklenic, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Hloh na jaře: bílé květy
Pro léčebné využití se na jaře sbírají nezdřevnatělé konce větévek s listy a květy nebo samotné květy, ideálně ještě úplně nerozvité.
Květ sušíme v tenkých vrstvách na stinném a dobře větraném místě. Během sušení opatrně načechráváme. Pokud je květ správně usušený má svou původní barvu i typickou vůni.
Z květů čerstvých či sušených se připravuje čaj, víno či lihová tinktura, která je jako přírodní lék nejefektivnější.
Pro léčebné využití se na jaře sbírají nezdřevnatělé konce větévek s listy a květy nebo samotné květy, ideálně ještě úplně nerozvité. Zdroj: iStock
Pro léčebné využití se na jaře sbírají nezdřevnatělé konce větévek s listy a květy nebo samotné květy, ideálně ještě úplně nerozvité. Zdroj: iStock
Čaj z květů hlohu proti nespavosti
Ingredience
- 1 vrchovatá lžička sušených květů hlohu (dá se použít kombinace s plody v poměru 1 : 1) nebo 2 rovné lžičky čerstvých
- 250 ml vroucí vody
Příprava
Bylinu zalijeme vroucí vodou a necháme vyluhovat asi 10 minut. Scedíme.
Užívání
Čaj pijeme třikrát během dne, poslední asi 30 minut před spaním po dobu 4–6 týdnů. Čaj je nahořklý, ale dá osladit medem.
Kapky z květů hlohu na srdce
Ingredience
- 1 díl čerstvých květů hlohu
- 5 dílů vodky nebo čiré domácí pálenky
Příprava
Květy narovnáme do sklenice a zalijeme alkoholem. Uzavřeme a necháme nejméně dva týdny macerovat na světlém místě, ale ne na slunci. Občas důkladně protřepeme. Po maceraci směs přefiltrujeme přes kávový filtr a přelijeme do uzavíratelných lahviček.
Užívání
Tinktura z květů hlohu má stimulační účinky na srdeční sval a jeho prokrvení, pomáhá snižovat krevní tlak. Funguje jako prevence a podpora léčby anginy pectoris, doporučuje se i pro prevenci infarktu. Užíváme třikrát denně 15 až 20 kapek v jedné lžíci vody.
Hloh nežádoucí účinky
„Hloh nemá toxické ani jiné nežádoucí účinky, ovšem při užívání léků na srdce a cévy je bezpodmínečně nutné konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, neboť hloh může ovlivnit jejich působení,“ říká M. Kolár.
Hloh magický a erotický
Hloh patří mezi staré magické a erotické byliny. „Traduje se, že Kristova trnová koruna byla vyrobena z hlohu. Ve středověku byl tento trnitý keř s bílými květy a červenými plody spojován s čarodějnicemi. Věřilo se, že čarodějnice na sebe může vzít kdykoliv podobu hlohu. Samostatně rostoucí hloh označoval místo, kde žily nadpřirozené bytosti. Pro Římany byl květ hlohu erotickým symbolem. Tyčky z hlohu se zarážely do země, např. u posvátných pramenů, jako symbol plodné síly vycházející z lůna přírody. Když hloh začal v květnu kvést, Keltové oslavovali konec zimy a příchod letního období. Vůně hlohového květu připomíná údajně ženskou sexualitu. Keltské ženy se voněly esencemi z květů hlohu, aby byly sexuálně atraktivnějšími pro muže. Muži zase pili hlohový čaj, aby získali porozumění pro své partnerky,“ vyjmenovává magické schopnosti hlohu Martin Kolár a uzavírá: „Všechno tohle můžeme vyzkoušet i dnes, přestože jsou květu a plodu hlohu připisovány účinky spíše v oblasti srdeční.“
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, cs.wikipedia.org, bylinkyprovsechny.cz, Léčivé rostliny (Andrew Chevallier)