Vlašské ořechy jsou skvělé pro mozek. Jak pěstovat ořešák královský

Vlašské ořechy, plody ořešáku královského, máme rádi pro jejich skvělou chuť a typickou vůni. Prozradíme, proč jsou vlašské ořechy jednou z nejzdravějších potravin. Jak pěstovat ořešák královský?

Proč jíst vlašské ořechy?

Vlašské ořechy neboli vlašáky, plody ořešáku královského nebo i vlašského (Juglans regia), jsou u nás velmi oblíbené a patří mezi tzv. superpotraviny. Obsahují více než 70 % tuků, 18 % proteinů a 3 % sacharidů. Tuky obsahují velké množství různých nenasycených mastných kyselin, zejména kyselinu linolovou a linolenovou. Dále jsou v nich flavonoidy, terpeny, chinony, třísloviny, taniny, vitaminy skupiny B, C a E a důležité minerální látky, např. vápník, draslík, železo a fosfor.

Nenechte si ujít: Sklizeň vlašských ořechů je tady. Jak vlašáky správně skladovat, aby nezplesnivěly.

Účinky vlašských ořechů

  • Vlašské ořechy nám dodávají vlákninu, takže jsou vhodným doplňkem při hubnutí a také při problémech spojených se zažíváním.

  • Pozitivně působí na deprese, stres, podrážděnost, úzkost apod.

  • Také pomáhají odstraňovat únavu a předcházet vzniku srdečních onemocnění.

  • Mají pozitivní vliv na vlasy, nehty a pokožku.

  • Jsou úžasnou potravou pro náš mozek, což dokazuje také vzhled jejich jádra, které se právě mozku podobá.

  • Říká se, že pro zdraví bychom měli denně sníst hrst ořechů.

Jak poznáme, že jsou vlašské ořechy zralé?

Vlašský ořech se skládá z dužnaté zelené slupky (obalu), která po dozrání černá a samovolně puká, až se rozpadne. Uvnitř je tvrdá, světle hnědá skořápka, ve které jsou jádra. Ze syrových jader je možné sloupnout slupku, po uschnutí to už nejde. Že jsou vlašské ořechy zralé, poznáme podle toho, že se samy vylupují ze zeleného obalu a padají na zem.

Sklizni můžeme pomoci setřásáním dlouhou tyčí na konci s hákem, nikdy však ořechy neklátíme! Jednak dochází k poškození větví ořešáku, jednak mohou být ořechy ještě nedozrálé.

Sklizeň vlašských ořechů

  • Vlašáky bychom měli sbírat pravidelně. Pokud je necháme povalovat déle než dva dny pod stromem, obvykle zvlhnou a zplesniví.

  • Ořechy se nám budou ze země lépe sbírat, posekáme-li ještě před sklizní pod stromem trávu.

  • Poškozené nebo předčasně sklizené ořechy se světlým jádrem nevydrží, jádro seschne nebo zplesniví. Plody s viditelnými stopami plísně a zabarvené, stejně jako vyloupaná scvrklá jádra, vyhodíme.

  • Když ořechy sebereme, zbavíme je zelených slupek. Nesmíme si zapomenout vzít rukavice, jinak se nám ruce zbarví dohněda a barva se pak dost těžko smývá.

Vyplatí se vědět: Máte přebytek vlašských ořechů? Můžete je zpeněžit! Nabídněte je ve výkupu nebo v pekárně.

Listy a skořápky jsou také léčivé

Nálev z listů se velmi uplatňuje při různých kožních chorobách, pomáhá léčit ekzémy. Je namístě při žaludečních potížích, zánětech ústní dutiny, je výborným lékem při snižování hladiny cukru v krvi. Při vnějším použití ořešáku se mladé spařené listy přikládají na postižená místa, pomáhají při špatně se hojících ranách, vředech a akné apod. Silný odvar z ořechového listí odstraňuje nadměrné pocení nohou a údajně dokáže zkrotit i hemoroidy.

Skořápky vlašských ořechů jsou bohaté na jód, fosfor, draslík, sodík, železo, zinek, mangan, vápník, hořčík a měď. V lidovém léčitelství je odvar ze skořápek vlašských ořechů už po staletí známý jako prostředek proti chorobám z nachlazení a hlavně na usnadnění vykašlávání.

  • Pozor, na čaj používejte výhradně plísní nezasažené skořápky bez tmavých skvrn! Před použitím je důkladně očistěte a několikrát propláchněte vodou.

Ořešák královský

Ořešák královský nebo vlašský je mohutný listnatý strom, který může dorůst do výšky až 30 metrů a dožít se i stovky let. V květnu kvete samčími a samičími květy (jehnědami). Zatímco samičí květy mají zelenou barvu a jsou zhruba 10 cm dlouhé, samčí květy jsou o polovinu kratší a světlejší než samičí. Ořešáky jsou většinou samosprašné.

  • Plodem ořešáku je peckovice – vlašský ořech. Skládá se z dužnatého zeleného obalu, který po dozrání puká, tmavne a poté se rozpadne. Uvnitř je tvrdá, světle hnědá skořápka, ve které jsou jádra. Ze syrových jader je možné sloupnout slupku, po uschnutí to už nejde.

Jak pěstovat ořešák

  • Ořešáku se nejlépe daří v teplejších oblastech, kde teplota v zimě neklesá pod –25 °C. Lze jej pěstovat do nadmořské výšky 500 metrů v chráněných polohách. Nevhodné jsou mrazové kotliny a přemokřená místa. Ve stínu se jim rozhodně dařit nebude.

  • Půda pro pěstování ořešáků by měla být hlubší, středně těžká, propustná, s dostatkem vápníku a vláhy.

  • Optimální doba pro vysazování ořechů je na podzim do vzdálenosti zhruba 10 metrů od ostatních stromů, protože vytvářejí mohutnou korunu.

  • V prvních letech není řez nutný, necháme volně tvořit korunu. V době, kdy bude koruna utvořena (to je kolem 10. roku), prořezáváme větve rostoucí příliš hustě, abychom dosáhli prosvětlení koruny. Dále pravidelně odstraňujeme suché větve. Řez provádíme v létě, kdy se rány lépe hojí.

  • V prvních letech po výsadbě půdu kolem kmene jemně okopáváme, později můžeme zatravnit. Stromku můžeme pomoci dobrou zálivkou během suchých měsíců a také přihnojováním kompostem nebo zeleným hnojením. Jednou za tři roky přidáme chlévský hnůj.

Inspirujte se: Svatojánský likér z mladých zelených ořechů podporuje trávení a dobrou náladu

Nejznámější odrůdy ořešáku královského

Nejlepší vlašské ořechy jsou polopapíráky, které se snadno louskají, jsou odolnější proti mrazu a chorobám. Méně vhodné jsou kamenáče, které tvoří velmi silnou skořápku, jež jde velmi obtížně odstranit. Špatně se louskají i papíráky, které obvykle netvoří pod slupkou skořápku, a pokud se přece jenom utvoří, je velmi tenká a snadno ji poškozují ptáci a veverky.

Odrůda českého původu Apollo

Polopapírák s velkými plody a vysokou plodností, částečně samosprašný. Pro pěstování jsou vhodné hlubší půdy s dostatkem vláhy. Skořápka je málo zvrásněná. Jádro je velké, ze skořápky se dobře vylupuje a je velmi dobré chuti. Odrůda plodí dobře a téměř pravidelně.

Polopapírák Mars

Kvalitní samosprašná odrůda, která je vysoce odolná vůči nízkým teplotám. Plodnost po výsadbě je brzká a pravidelná. Plody jsou velké, široce vejčité až oválné, s výraznou špičkou. Skořápka je pískově žlutá. Jádro je velké a dobře vyplňuje celou skořápku, velmi dobře se suší. Chuťově jsou ořechy velmi lahodné.

Královský – klasická odrůda

Klasický vlašský ořech s typickými, velmi chutnými plody, které dozrávají v říjnu. Královský je jednou z nejpěstovanějších odrůd. Z dospělého stromu lze za dobrého roku běžně sklízet až 50 kg ořechů.

Moderní odrůda Chandler

Velmi úrodná moderní odrůda. Plodí i z bočních pupenů a úroda je větší až o 60 % než u běžných odrůd. Plodem je velký polopapírák, jádro bílé až slabě žluté. Je cizosprašný. Není vhodný do vyšších poloh. Dorůstá do výšky 12–15 m, dozrává v říjnu.

Česku hrozí nedostatek vlašských ořechů. Úrodu decimuje vrtule ořechová, a to zejména na Moravě:

Zdroje: sazenicka.cz; bydleniprokazdeho.cz; wikipedia.org; bylinkyprovsechny.cz; genialne.pl


Přečtěte si také