Jak na to

28. července 2024 06:00

Ema Bártová

Polovina lidí netuší, že chytili klíště. Vyhněte se jim pomocí přírodních prostředků

Ne všechna klíšťata jsou infikovaná, přesto je lepší žádné nechytit. K tomu vám mohou pomoci konvenční repelenty, ale i domácí přírodní přípravky.

Klíšťat je rok od roku více. Svědčí jim mírné zimy, a tak se vyskytují nejen v údolích řek, ale i ve vyšších nadmořských výškách, kam se jim dříve nechtělo. Jejich sezóna je navíc mnohem delší ve srovnání s minulostí. Teď v létě navíc vrcholí.

Klíšťata jsou pro lidský organismus nebezpečná především proto, že mohou přenášet řadu onemocnění. Odhaduje se, že až 20 procent z nich je infikováno a mohou způsobit nákazu klíšťovou encefalitidou či nemocí lymeskou boreliózou,“ říká internista Jan Kábrt. Mimochodem, v městských parcích je podle informací Státního zdravotního ústavu klíšťat více, navíc jsou infikovanější než ta v lesích.

Pokud se člověk nakazí, záleží na síle jeho imunity. Někomu se jen vytvoří protilátky, aniž by choroba viditelně vypukla, u jiného může mít těžký průběh. Liší se i pravděpodobnost, že se na někoho klíště přisaje, i když ani odborníci nedokážou přesně říci, jak to funguje.

Půlka lidí si klíštěte nevšimne

Málokdo si navíc uvědomuje, že choroby nepřenáší pouze dospělé formy klíšťat. Nejnebezpečnější je stadium nymfy, která se přisaje a po čase odpadne, protože si jí málokdo vůbec všimne. Je totiž skoro průhledná, dlouhá nejvýše jeden a půl milimetru. Ačkoli nebývá přisátá tak dlouho, stejně může přenést obě běžné nemoci od klíšťat.

Nymf si navíc nevšimnete na světlém oblečení, které se jinak doporučuje kvůli tomu, že jsou na něm dobře vidět dospělá klíšťata. Proto je tak důležité používání nějakých repelentů a důkladné prohlídky celého těla po návratu domů. „Klíště si vybírá spíše místo, které je méně nápadné a je alespoň trochu schované – kryté. Proto se jen výjimečně ‚zakousne‘ na špičce nosu nebo uprostřed dlaně. Nejvíce přisátých klíšťat nacházíme na trupu a dále pak na dolních končetinách,“ vysvětluje Jan Votýpka u Katedry parazitologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Pokud se pak objeví příznaky nemoci přenášených těmito členovci, nemusí si to nijak dát dohromady.

Přečtěte si také: Ryby, pampeliška i vepřové sádlo. Vědci odhalili 100 nejzdravějších potravin světa

Přírodní repelenty proti klíšťatům

Přírodními prostředky proti klíšťatům lze ošetřit jak kůži či oděv, tak například trávník kolem domu. Někdy se dají koupit hotové směsi esenciálních olejů přímo prodávané jako repelenty proti klíšťatům, případně si je můžete vyrobit sami přidáním pár kapek esenciálního oleje do vody nebo běžného oleje.

Mezi osvědčené esenciální oleje v tomto ohledu patří citronová tráva, cedr, máta peprná, tymián a geraniol. Budete se muset nicméně smířit s tím, že tyto repelenty nejsou tak účinné jako chemické, což doložila třeba tato studie.

Můžete využít také vůni silic z citrusů, dejte do vody pokrájené pomeranče a citrony, směs vařte nejméně hodinu, slijte a vychladlý roztok použijte jako repelent na oděvy. Další možností je použití jablečného octa v poměru 1:2 s vodou. Nejspíše jste už slyšeli o tom, že klíšťata nejdou na člověka, který užívá vitamín B, ale zjevně to funguje jen někomu. Nejlepším zdrojem jsou pivovarské kvasnice.

Dva tipy navíc: Po pobytu venku si dejte pořádnou sprchu, měla by spláchnout všechna nepřisátá klíšťata i nymfy. Oblečení, v němž jste byli v lese, dejte do sušičky. Vysoká teplota po dobu 10 minut může zabít klíšťata zachycená v oděvech.

Podívejte se, kolik přibylo klíšťové encefalitidy:

Jak hubit klíšťata kolem domu

Má smysl nejen řešit klíšťata, která si nevědomky můžete přinést z výletů nebo procházek. Pokud bydlíte v domě se zahradou, zaměřte svou pozornost i tímto směrem.

Pečujte o trávník v okolí domu či chaty, v nízké trávě jich bude méně. Shrabejte vlhké spadané listí a dejte ho do kompostu. Klíšťata nerada překračují cestičky vyložené dřevěnou štěpkou nebo štěrkem, takže možná stojí za to je ve vaší zahradě vybudovat. Také některé byliny mohou odpuzovat klíšťata, například meduňka, máta, bazalka, šanta kočičí či levandule. Za vyzkoušení stojí i nápad postříkat trávník roztokem vody s česnekovým olejem.

Někdo také doporučuje posypat na 24 hodin obyčejnou solí podlahu včetně koberců na místě, kde lehají domácí zvířata a mohla by tam z nich odpadat malinká klíšťata a jejich nymfy, které zahubí. Stejně se dá použít i borax, zabíjí ale jen larvy a nymfy. Domácí zvíře můžete umýt vodou s větším množstvím mýdla.

Zdroje: Healthline.com, medicinenet.com, goodhousekeeping.com, Tiskové podklady Státního zdravotního ústavu a Health+


Přečtěte si také