Dovolená s kočkou aneb Jak bezpečně zvládnout kočičí stres z cestování

Většina psů zvládá cestování v pohodě, u koček to tak snadné nebývá. Cestovat s nimi je proto náročnější a určitě je dobré přípravu na výlety a dovolené s kočičí společnicí nepodcenit a pečivě se nachystat. Přestože kočky preferují rutinu a bezpečí svého domova, trocha času, trpělivosti i pamlsky jim mohou pomoci zvládnout stres související s cestováním.

Kočku se vyplatí zvykat na cestování již od narození. Nemusíte s ní plánovat cestu kolem světa, ale i na krátké cesty k veterináři je potřeba ji postupně připravovat. Pokud bude vaše kočička zvyklá na přepravu, ubyde jí i vám velká část stresu.

NENECHTE SI UJÍT: Kočky nemají devět životů. Co dělat, když kočka často zvrací a má průjem

Cestovní stres začíná pohledem na přepravku

Cestovní stres pro kočky začíná obvykle hned prvním pohledem na připravenou přepravku. Nemůžete se kočkám divit! S přepravkou většinou přichází do kontaktu jen během nepříliš oblíbené návštěvy veterináře. Jednoduchou cestou, jak odbourat tyto nepříjemné asociace, je z přepravky vytvořit součást běžného kočičího života. Nechávejte ji otevřenou v prostoru, kde se pohybuje. Když do přepravky dáte její oblíbenou deku, hračku a pár pamlsků, kočka si z přepravky postupně udělá svůj pelíšek a bude ji považovat za příjemné a bezpečné místo.

Má se kočkou vůbec cestovat?

Pokud se rozhodujete, zda vůbec svoji kočičku na dovolenou vzít, dobře rozvažte, jestli si ji užije a pokud už teď víte, že to neocení, najděte pro ni raději spolehlivé hlídání po dobu vaší nepřítomnosti. Je-li vaše kočka hodně plachá a cestování jí nedělá dobře, ale přesto s ní musíte někam jet, poraďte se předem s veterinářem ohledně možnosti podání přírodních uklidňujících přípravků. Na kočičku během cesty klidně a vlídně mluvte, to jí také pomůže stres zvládnout.

PŘEČTĚTE SI: Jak krmit kočku, aby byla zdravá a nic jí nechybělo. Vyvarujte se nejčastějších chyb

Letadlo může být průšvih

Uvažujete-li cestovat s kočkou letadlem, myslete na to, že většina koček bude z neznámých pachů a zvuků během přepravy velmi vystresovaná. Předem si zjistěte pravidla zvolené letecké přepravní společnosti. Nezapomeňte taky na to, že v případě přepravy na palubě letadla musí kočka projít bezpečností kontrolou, při které bude vyndána z přepravky, nechte jí proto nasazený i postroj. V žádném případě nepodávejte kočce před letem žádná sedativa.

Co vzít s sebou na cesty

Nezbytnou výbavou každého chovatele koček je kvalitní a bezpečná přepravka, kterou využijete na cestách autem, autobusem či vlakem.

Na krátké cesty autem se hodí postroj, je-li na něj kočka zvyklá. Ten sice zabrání tomu, aby se kočka nepohybovala volně po autě, ale v případě nehody není pro kočičku a posádku auta dostatečně bezpečný. V současnosti nejsou k dispozici crash-testované postroje pro kočky, pouze pro psy

„Když balíte kočce výbavu na dovolenou, nezapomeňte na kočičí toaletu s oblíbeným stelivem a lopatkou, krmivo, na které je zvyklá, misky na jídlo a vodu, deku či pelíšek, a také hračky a chutné pamlsky, které má ráda, doporučuje odborník na výživu koček a psů Jiří Švihálek.

Před cestou kočku nekrmte

Před delší cestou kočku několik (zhruba pět) hodin raději nekrmte. Den před cestou jí nedávejte projímavou stravou. Vhodné jsou lehké druhy masa, například drůbež.

„Během cesty kočku krmte pravidelně v malých dávkách, aby nedošlo k zažívacím problémům a nezapomeňte ji pravidelně doplňovat tekutiny. Na cestu se bude hodit skládací miska na vodu,“ říká Jiří Švihálek a dodává: „Pokud svou kočku krmíte syrovou potravou, můžete na cesty sbalit za studena lisované granule, které jsou díky šetrnému zpracování velmi podobné a tento krátkodobý přechod by neměl působit potíže. Pro jistotu doporučujeme ale pár dní předem krmivo vyzkoušet, ať si jste jistí.“ Jestliže vás čeká náročnější cestování, doporučuji předem preventivně posílit kočičí imunitu probiotiky pro kočky.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co se psem a kočkou v létě? Brát, či nebrat na dovolenou?

Cestování s kočkou do zahraničí

Před dovolenou s kočičkou do zahraničí, vždy se dopředu pečlivě informujte o pravidlech pro vstup do konkrétní země, nejspolehlivějším zdrojem je Státní veterinární správa. Samozřejmě se neobejdete bez platného cestovního pasu (Pet Pass), zaregistrovaného čipu a očkování.

Pokud cestujete na dovolenou, vždy si dopředu zjistěte, zda je kočka ve vybraném ubytovacím zařízení vítaným hostem, aby vás na místě nečekalo nepříjemné překvapení. Berete-li kočku i na procházky do přírody, nezapomeňte na ošetření proti parazitům. Vždy si také zjistěte kontakty na dostupná veterinární pracoviště v místě vašeho pobytu, nikdy nevíte, kdy se mohou hodit.

Podívejte se, na co si dát pozor při cestování se psy:

Zdroje: odborník na výživu koček a psů Jiří Švihálek., zooo.cz,  svscr.cz


Přečtěte si také