Zahrada

23. června 2022 06:00

Lenka Valjentová

Přilákejte do zahrady hady, zaženou hlodavce, slimáky a hmyz. Potřebují však hadník

Pokud se nebojíte plazů, přilákejte na svou zahradu užovky, slepýše a ještěrky. Přirozeně ochrání vaši úrodu před invazivními nájezdy drobných hlodavců, slimáků i hmyzu a udrží vaši zahradu ve skvělé kondici. Postavte hadník, který dodá hadům pocit bezpečí a poslouží ke kladení vajíček. Poradíme vám, jak na to.

Přiznejme si, že užovky, slepýši a ještěrky nepatří k nejoblíbenějším zvířatům. Na zahradě jsou však velmi prospěšní, neboť užovky udrží pod kontrolou populaci myší, hryzců, hrabošů a dalších drobných drobných hlodavců, slepýši pomohou zabránit invazi plzáků a ještěrky se postarají o otravný hmyz.

„U našich moudrých předků se hadi těšili velké vážnosti, protože je zbavovali obtížných hlodavců lépe než kočky. Dokonce jim dávali mléko a nazývali je hospodáříčci. Brrr, fuj… pomyslí si zřejmě většina lidí při představě, že by je měli mít ve své zahradě. Ale pro někoho to může být zajímavé. My na zahradě hady máme a jsme rádi, že se u nás rozmnožují. Hadi mají totiž oproti kočce při chytání hlodavců jednou velkou výhodu, že klidně vlezou do myší díry,“ uvádí Helena Vlašínová v knize Zdravá zahrada.

Přilákat hady není snadné

Pokud jste přístupni představě, že na své zahradě začnete chovat nejedovaté hady, začněte jednat. Přilákat hady a udržet je tam ale není zrovna snadné, jsou plaší a budou u vás jen tehdy, když jim vytvoříte dobré podmínky pro život.

Potřebují dostatek úkrytů, kde budou moci nerušeně odpočívat a vyhřívat se a v klidu se rozmnožovat. Vytvořte jim hadník čili jakousi ubytovnu pro užovky, slepýše a ještěrky. Správně vyrobený jim poskytne ideální podmínky po celý rok. Dodá jim pocit bezpečí a poslouží ke kladení vajíček.

Jak vyrobit hadník

Hadník vypadá a vlastně i je něco jako zahradní kompost, který se ale nikdy nepřehazuje, aby se nenarušil život uvnitř. Kdybyste se nechtěli chlubit, že na zahradě máte plazy, klidně můžete hadník vydávat za kompost. Ale sousedům o svém rozhodnutí chovat hady určitě řekněte, aby se nebáli, kdyby náhodou nějakého potkali. Ovšem pokud máte zahradu v místě hojného výskytu jedovatých zmijí, na hadník raději zapomeňte.

  • Hadník založte v klidné části zahrady, kam po většinu dne dopadají sluneční paprsky, aby se dostatečně prohříval, ale na druhou stranu nesmí nikdy zcela vyschnout. Vhodné umístění je blízko hromady kamení nebo kamenné zídky.
  • Základem hadníku je ohrádka asi 2 x 2 m z drátěného pletiva, jehož oka mají velikost asi 5 cm nebo ji můžete sestavit z prken či klád. Mezi prkny musí být mezery minimálně 6 cm, které zajistí bezproblémový průlez, ale také poskytnou dostatečnou ochranu před dravými ptáky, potkany a dalšími predátory hadů. Při použití konstrukce ze dřeva se doporučuje vnitřek ještě vyložit pletivem s 5 cm oky.
  • Na dno ohrazeného prostoru nastelte vrstvu větviček, klacíků a překryjte kartonem nebo starými novinami. Další vrstva bude z listí, posekané trávy, pilin, hoblin, plevele, přidat můžete i písek. A pak zase větvičky a zase papír a zase směs organického materiálu. V hromadě by mělo být díky procesům rozkladu brzy teplo a vlhko, což je to správné klima pro líhnutí plazů. Výška hadníku by měla být nejméně jeden metr. Na závěr celý hadník přikryjte pletivem.
  • Pak nejméně rok nedělejte nic.
  • Hromada si sedne, a pak můžete navrstvit další vrstvy, je to jako s kompostem. Materiál doplňujte jednou ročně v období od začátku května do konce června, kdy je nejmenší pravděpodobnost, že se v hadníku budou nacházet březí samice nebo nakladená vajíčka, která byste mohli nechtěně poškodit.
  • Ani v zimě se nedoporučuje s hadníkem manipulovat, protože v něm může některý z živočichů přezimovat.

Kdy objeví první plazi

Po roce můžete nakouknout pod horní vrstvy – dobrou známkou budoucího úspěchu je však velké množství stonožek, mnohonožek, stínek a svinek. A možná už narazíte na ještěrku nebo slepýše.

Za další rok, půjde-li vše tak, jak má, se setkáte s vajíčky užovky obojkové nebo užovky hladké, které připomínají pingpongové míčky. Ten samý rok se rozloučíte s hraboši a hryzci, kteří opustí vaši pohostinnou zahradu nebo skončí v hadím žaludku.

Stop chemii!

Jestli se chcete na své zahradě těšit ještěrkami, slepýši nebo užovkami, kromě ubytování je potřeba upustit od chemických postřiků a jedovatých návnad na slimáky. Obyvatelům zahrady můžete nabídnout mělkou misku s vodou. Některé druhy užovek vyhledávají vodní plochy, takže je přilákáte třeba jezírkem s pozvolným vstupem do vody.

Zdroje: Zdravá zahrada (Helena Vlašínová), cs.wikipedie.com, zelenadomacnost.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také