První český dům z 3D tiskárny je na prodej. Může stát na pevnině i na vodní ploše

Supermoderní oválný dům z betonu, která vznikl pomocí 3D tisku v roce 2020, je právě nyní na prodej za necelých 10 milionů. Autorem unikátního díla s názvem Prvok je sochař Martin Trpák ze studia Scoolpt. V domě s obytnou plochou 43 metrů čtverečních najdete obývací pokoj s prostorným kuchyňským koutem, ložnici a koupelnu.

První český dům vytvořený za pomoci 3D tiskárny vznikl v roce 2020 v Českých Budějovicích, odkud byl převezen do Prahy na Střelecký ostrov, kde byl poté představen veřejnosti. V současné době dům stojí na okraji rybníka v Safari Resortu v Hluboké u Borovan v jižních Čechách.

Jak vznikal unikátní tištěný dům

Celkový čistý čas tisku unikátního domu byl 22 hodin a na stavbu se spotřebovalo 17 tun speciálně vyvinuté betonové směsi, obohacené o tzv. plastifikátory, díky kterým je možné vytvářet organické tvary staveb. Dům se tiskl za pomoci robotického ramene, které se dříve využívalo v automobilovém průmyslu, a po vytištění byl už za 24 hodin pevný zhruba jako základy klasického domu. Po 28 dnech měl objekt pevnost mostu. Dokončovací práce proces ještě trochu natáhly, a tak bylo obydlí zcela dokončeno za dva měsíce.

Hotový dům je velmi stabilní a odolný, zkouška stabilnosti a odolnosti proběhla ve spolupráci s Experimentálním centrem Fakulty stavební ČVUT. Testována byla nosná stěna, která by měla vydržet zatížení až 50 tun. Dům z 3D tiskárny je podle autorů cestou 21. století a zcela změní způsob, jak Češi přistupují k bydlení. Takové domy budou rychle postavené, velmi variabilní, z větší části recyklovatelné a v budoucnu snad až o polovinu levnější než tradiční stavby.

Prvok čeká na nového majitele

Momentálně se dům nachází na okraji rybníka v Safari Resortu v Hluboké u Borovan v jižních Čechách. Netradiční domek může být využíván jak k trvalému bydlení, tak jako rekreační chata a umístěn může být na pevnině i na vodní ploše. Pak vznikne unikátní hausbót. Novému majiteli je dům momentálně nabízen za 9,99 milionu korun. Objekt si pak jednoduše přemístí na vlastní pozemek či na vodní plochu.

Dům má dispozici 2+kk

3D tištěný dům, pojmenovaný Prvok, může být napojen na přípojku vody, odpadní kanalizaci i elektřinu, ale stejně tak může využívat i fotovoltaiku. O příjemné klima v domě se stará centrální klimatizace, ale také zelená střecha. Dům je tepelně izolovaný.

Celý domek je vybaven designovým nábytkem a zařízením, především od českých firem a designérů, a ovládají jej moderní chytré technologie, pomocí aplikací v mobilu.

V kompletně vybavené moderní kuchyni najdete indukční desku, horkovzdušnou troubu, vestavnou myčku, lednici i pračku se sušičkou. V koupelně zase parní lázeň i recirkulační sprchu. Dokonalý odpočinek vám dopřeje ložnice s královskou dubovou postelí z Novohradských hor a s matrací na míru.

Zdroj: zprávy.aktualne.cz; iDnes.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také