Psík mývalovitý do české přírody nepatří. Přesto ho občas můžete potkat v lese

Na první pohled neuvěřitelně roztomilé zvířátko v naší přírodě není moc vítané. Může přenášet nebezpečné nemoci a loví chráněné živočichy. Sám však u nás mnoho nepřátel nemá. Je rozšířený v lesích celé České republiky a občas ho můžete spatřit i jak se s chutí přiživuje u krmelců a krmítek pro ptáky.

Psík mývalovitý (Nyctereutes procyonoides)

Menší šelma z čeledi psovitých, které se dříve říkalo i mývalovec kuní. Původně žila na území Japonska, Koreje a východní Sibiře. V minulém století však byl psík mývalovitý opakovaně uměle vysazen na území evropské části Ruska, odkud se rozšířil přes Polsko a Slovensko do České republiky. Jedná se tedy o nepůvodní, invazivní druh, který se u nás usadil, velmi dobře se množí a obývá nejčastěji mokřady a lesy v okolí potoků a řek.

Jak poznáte psíka mývalovitého

Na první pohled psík připomíná spíše mývala nebo jezevce, ale mnozí si ho pletou i s malým medvídkem. Dorůstá do výšky jen 25 cm v kohoutku a bývá 50–70 cm dlouhý, s kratším ocasem. Váží 4-10 kg.

Srst psíka mývalovitého je delší, hustá, hnědá až zrzavá. Má nevýrazné uši s krátkými, zakulacenými boltci, s černobílou kresbu na obličeji a výraznými licousy.

Je zajímavé, že ačkoliv se jmenuje psík, štěkat neumí. Projevuje se pouze tichým vrčením a kvíkáním. Své teritorium si značkuje močí a výměškem z řitní žlázy.

Prohnané šelmičky umí hrát mrtvolky

Psík mývalovitý je spíše noční zvířátko, které přes den většinou spí ve vyhrabané noře nebo v noře, kterou si předtím vyhrabal jezevec. Je zajímavé, že v teplejších oblastech je aktivní po celý rok, ale ve středoevropských podmínkách se ukládá k zimnímu spánku, ale jen krátkému. Občas ho i v zimě můžete spatřit, jak se krmí u krmelců nebo krmítek pro ptáky.

Psík mývalovitý je inteligentní a učenlivý. Dokonce umí hrát i mrtvolku. Po výstřelu lovce dokáže hrát mrtvého, i když se ho střela ani nedotkne.

Jak psík mývalovitý škodí přírodě

Jedná se o všežravce, který se živí rostlinou potravou, bobulemi a hlízami rostlin, ale také potravou živočišnou. Šikovně loví drobné živočichy, jako jsou žáby a mláďata ptáků, jako jsou bažanti a koroptve, nepohrdnou ani vejci. Za oběť jim padnou i mladí zajíci a králíci.

Vzhledem k tomu, že psík mývalovitý není považován za lovnou zvěř, mohou ho lovit jen myslivečtí hospodáři a strážní. Přitom se psík rychle množí a dožívá se až 14 let.


Přečtěte si také