Řebčík má neobvyklé kostkované květy. Schválně se podívejte zblízka

Během dubna se v zahradách, ale vzácně i volně v přírodě, začínají objevovat cibuloviny, které si v žádném případě nemůžete poplést s jinou rostlinou. Jejich kostkované květy jsou výrazné, a přitom úžasně elegantní a něžné.

Řebčík kostkovaný (Fritillaria meleagris)

Možná znáte řebčík kostkovaný i pod dalšími názvy, například řebčík strakatý, komonka vrhcábnička nebo křin obecný, ale je znám i pod latinským jménem Lillium meleagris.

Řebčík kostkovaný roste v celé jižní Evropě, od Španělska po Balkánský polostrov, ale i v Evropě severní, v Dánsku, ve Velké Británii až po pobřeží Černého moře a Kavkaz. Najdete ho velmi vzácně i v naší přírodě, ale tam se jedná o zplanělé rostliny. Dostal se k nám ale již velmi dávno, v 16. století. Roste na vlhkých až bahnitých loukách a ve světlých lužních lesích.

Jak poznáte řebčík kostkovaný

Jde o nezaměnitelnou rostlinu díky zvonkovitým květům velkým až 5 cm, zbarveným nejčastěji do purpurové, nafialovělé, ale i bílé barvy se skvrnami, uspořádanými do šachovnice nebo s bílými či nazelenalými žilkami. Některé řebčíky mají květy s téměř neznatelným kostkováním, další jsou zcela jednobarevné. Vykvétají od konce měsíce března do dubna, při nepřízni počasí až v květnu.

Řebčík je vytrvalou cibulovinou z čeledi liliovitých, vysokou 10–30 cm s řídce olistěnou lodyhou. Listy jsou čárkovité, většinou šedozelené.

Jak pěstovat řebčík kostkovaný

Rostlině vyhovuje slunečné až polostinné umístění, vlhká půda, humózní, ale dobře propustná. Často se vysazuje na břehy jezírek a rybníčků, někdy i do skalek, ne však na suchá místa. Může se pěstovat i v nádobách, na balkonech a terasách, navzdory exotickému a atraktivnímu vzhledu je velmi odolný.

Řebčík kostkovaný se množí výsevem semen, na podzim do studeného pařeniště nebo dělením dceřiných cibulek. Velmi snadno se rozmnožuje samovolně. Cibulky se vysazují v srpnu až v září do hloubky 10–20 cm.

Řebčíky jsou velmi jedovaté, a dokonce se mezi zahrádkáři traduje, že ze zahrady odpuzují krtky a hryzce.

Zdroj: https://botanika.wendys.cz/index.php/14-herbar-rostlin/784-fritillaria-meleagris-rebcik-kostkovany; https://www.semena.cz/rebciky/728-rebcik-kostkovany-fritillaria-meleagris-cibuloviny-3-ks.html


Přečtěte si také