Bydlení

13. května 2024 14:21

redakce Prima Lajk

Růst daně z nemovitosti překvapil řadu Čechů. Kalkulačka nabízí výpočet, kolik odvedete

Daň z nemovitosti se v některých městech výrazně zvýšila

Finanční správa začala rozesílat výzvy k zaplacení daně z nemovitosti. Mnoho majitelů nemovitostí změny nemile překvapily. Kalkulačka na webu CNN Prima News nabízí výpočet, jak vysokou daň odvedete.

Zhruba čtyři miliony majitelů nemovitostí si kvůli konsolidačnímu balíčku oproti minulému roku na dani z nemovitosti připlatí. Část z nich již ví, o kolik – na přelomu dubna a května občanům přes datové schránky nebo do poštovních schránek chodí výzvy k zaplacení.

TÉMA: Green Deal je o přežití na této planetě, řekl Farský. Totální šílenost, zrušme ho, vyzval Mach

Daň vzrostla asi o 80 procent. Například u obytných nemovitostí majitelé místo dvou korun za metr čtvereční nově zaplatí 3,5 koruny.

Další možné navýšení jde na vrub samosprávám a liší se dle lokalit. Pro výpočet je důležité znát rozlohu nemovitosti, velikost obce a také místní koeficient. Právě ten stanovují samosprávy v rozmezí 1,1 až 5. Tímto koeficientem se následně sazba daně násobí. Koeficient ke své nemovitosti můžete snadno zjistit zde.

Novou výši daně z nemovitosti si můžete vypočítat na kalkulačce prostřednictvím webu CNN Prima News. Stačí pouze vyplnit druh nemovitosti, výměru bytu v metrech čtverečních, koeficient podle velikosti obce a místní koeficient. Daň je stanovena celkovou částkou za všechny nemovité věci, které se nacházejí na území jednoho kraje. Vlastník více nemovitostí v jednom kraji a při dani vyšší než pět tisíc korun obdrží od finanční správy složenku s vyčíslením výše daně za všechny nemovité věci.

Co všechno potřebujete pro výpočet daně z nemovitostí znát? Nejprve je nutné zvolit, o jaký typ stavby či pozemku se jedná. V případě staveb se dále uvádí výměra bytu či zastavěná plocha v m2 a případně i počet nadzemních podlaží nebo další specifika umístění dané nemovitosti. Kromě toho je nutné znát také koeficienty pro svou nemovitost, přičemž se do kalkulačky uvádí jak místní koeficient, tak i koeficient podle velikosti obce. Pokud tyto koeficienty neznáte, podívejte se na daňový portál Finanční správy České republiky. Pak už jen kliknete na tlačítko „Spočítat“ a zobrazí se vám výsledná daň.

Jestliže se jedná o pozemek, záleží na tom, zda vlastníte stavební parcelu, zahradu, louku nebo třeba zastavěnou plochu a nádvoří. Když počítáte daň z nemovitostí, kalkulačka potřebuje znát výměru pozemku v m2, výměru zastavěnou nemovitými stavbami v m2, místní koeficient a případně také koeficient podle velikosti obce. Někdy se pak udává také cena pozemku za 1 m2.

Sdílejte článek