Skalní orchidej: V přírodě roste na skalách, ale je velmi přizpůsobivá

Říká se jí skalní nebo růžová orchidej, ale správně se jmenuje stromobytec. Náleží sice k chladnomilným orchidejím, ale je velmi tolerantní k různým teplotám, i k těm, které vládnou v našich bytech.

Skalní orchidej (Dendrobium kingianum)

Tahle růžová kráska nese jméno po admirálovi britského námořnictva, který ji kdysi objevil na východním pobřeží Austrálie a dovezl do Anglie. Česky se jí říká i stromobytec, ale to není jméno, které by jí úplně slušelo.

Většina orchidejí rodu Dendrobium, ke kterým náleží i skalní orchidej, roste jako stálezelený epifyt na větvích a kmenech stromů, ale skalní orchideji vyhovuje – jak již název napovídá – daleko tvrdší posezení. Roste totiž přímo na skalách.

Skalní orchidej má úzce vejčité až obvejčité listy, které vyrůstají z horní části kuželovité pahlízy. Odtud vyrůstají i dlouhé hrozny nádherných kvítků v bílých, růžových až nachových, někdy i červených odstínech. Květy se začínají objevovat na rostlinách na jaře a mají jemnou vůni.

Jak pěstovat skalní orchidej

Ačkoliv je zařazena mezi chladnomilné orchideje, velmi dobře snáší i sluneční paprsky, období sucha i vláhy, a dokonce je tolerantní i k výkyvům teplot. Mrazuvzdorná však v žádném případě není, chladnými teplotami jsou myšleny teploty okolo 15 °C. Chladnější teploty a slabá zálivka v zimním období, podpoří množství jejích jarních a letních květů. Výborně však zvládne i život ve vytápěném bytě.

Během letních měsíců, tedy přibližně od konce května do září, skalní orchideji prospěje i pobyt na zahradě či na balkoně. Neublíží jí ani sluneční paprsky, které by většinu jiných orchidejí zahubily.

Sdílejte článek

Přečtěte si také