Rady pro začínající pěstitele orchidejí. Dopřejte jim česnekovou kúru a pokvetou jako divé

Atraktivní orchidej rodu Phalaenopsis (česky můrovec) patří k nejodolnějším a nejméně náročným druhům orchidejí. Je ideální pro začínající pěstitele, kvete bohatě celý rok a při správné péči vydrží léta. Máme pro vás několik rad, jak můrovec v bytě správně pěstovat a jako bonus návod na domácí česnekovou výživu, po které vaše orchideje pokvetou jako o závod.

Orchidej je královnou exotických květin a již pouhé vyslovení jejího jména vyvolává představu křehkých květů neskutečné krásy. Pěstování orchidejí v běžných bytových podmínkách je sice náročnější, ale mnohé hybridy doma dobře prospívají a bohatě kvetou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jaké orchideje najdete v české přírodě? Krásně kvetou a jsou chráněné

Orchidej Phalaenopsis, česky můrovec

K nejodolnějším i nejatraktivnějším patří orchidej rodu Phalaenopsis, česky můrovec. Je ideální pro začínající pěstitele orchidejí. Jde o teplomilnou rostlinu, které pokojové teploty vyhovují a dobře snáší i nižší vzdušnou vlhkost v bytě. Můrovec kvete bohatě celý rok a při správné péči vydrží léta.

Rady pro začátečníky, jak pěstovat orchidej v bytě

  • Můrovec vyžaduje rozptýlené osvětlení, proto rostlinu chráníme před přímými slunečními paprsky, které by ji poškodily, obzvlášť v létě. Květináč s orchidejí umístíme nejlépe k oknu, které je orientované na východ.
  • Orchidejím Phalaenopsis prospívá každodenní rosení odstátou vodou, protože mají rády vyšší vlhkost. Pro vyšší vlhkost vzduchu můžeme do místnosti umístit misku s vodou nebo pokojovou fontánku.
  • Orchideje nezaléváme klasickým způsobem. Větší množství vody vede k uhnívání kořenů. Květináč ponoříme na přibližně půl hodiny do nádoby s odstátou vodou. Necháme květinu, aby načerpala dostatečné množství vody a poté ji necháme důkladně okapat, aby kořenový systém nebyl přemokřený. Na přemokření je totiž květina velmi citlivá. Tento postup opakueme jednou za jeden až čtyři týdny.
  • Orchideje vyžadují pravidelné hnojení, aby krásně a dlouho kvetly i aby co nejrychleji nasadily nové květy. Používáme hnojiva určená přímo pro ně, ale zkusit můžeme také domácí hnojiva z droždí (zdroj bílkovin a vitaminů skupiny B) nebo česneku (zdroj vitaminů B6, B1 a C, z minerálů vápníku a jódu). Během květu přihnojujeme spolu se zálivkou a po odkvětu jednou měsíčně.
  • Orchidejím obecně vyhovuje kvalitní propustný a vzdušný substrát, který má nižší množství živin. Na rozdíl od jiných druhů pokojových květin ocení průhledné květináče.
  • Signálem toho, že se rostlině daří, je tvorba nových vzdušných kořenů, které se mohou dostat na povrch květináče, což rostlině nijak neublíží, právě naopak světlo a vzduch orchidejím vyhovují. Nikdy je neodstřiháváme. Pokud jich je moc, květinu musíme přesadit do většího květináče. Nejvhodnějším časem pro přesazení je jaro a léto.
  • Phalaenopsis je orchidej, která má schopnost na stejném stonku kvést i několikrát po sobě. Po odkvětu proto neodstraňujeme celý stonek, ale odřízneme ho zhruba ve spodní třetině. Často na něm vyraší nový květ.

Výživná kůra pro orchideje z česneku

Suroviny

  • 1–2 stroužky česneku
  • 500 m l studené převařené nebo destilované vody

Příprava

Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme do vychladlé převařené vody. Voda musí být převařená nebo destilovaná proto, aby v ní nebyly žádné choroboplodné zárodky. Necháme jeden den odstát v chladu. Pak scedíme do větší nádoby, do které orchideje postavíme. Necháme je „pít“ 20 až 30 minut. Aplikujeme pouze jednou měsíčně.

Zdroj: Květiny moje záliba (M. Martišová a kol.) Encyklopedie pokojových rostlin (Nino Vermuelen), http://jak-pestovat-orchideje-doma.cz/


Přečtěte si také