Zahrada

4. června 2022 07:00

Simona Sedláčková

Nebojte se špačků, udělejte z nich hlídače vašich třešní

Věděli jste, že můžete udělat kozla zahradníkem nebo spíš špačka hlídačem třešní? Špačci zvládnou očesat úrodu velmi rychle, ale špaččí rodinka ji dokáže i uhlídat. Jedni pěstitelé tedy špačky velebí a vyvěšují pro ně budky, tzv. špačníky, druzí bývají z blížícího se hejna špačků zoufalí.

Po většinu sezony se špačci živí larvami, červy, ale hlavně slimáky a šneky. Obydlená špaččí budka na zahradě tak může mít pro zahradníky velký přínos, protože špačci si v době hnízdění hlídají své území, a tak paradoxně chrání „svou“ zahradu před nájezdy dalších špačků a sami nezvládnou očesat všechny třešně na stromě ani rybíz na keři.

Špaček na talíři?

Bohužel podzimní sklizně, například vinné révy, už špačci před nájezdy celých hejn špačků neochrání. Po vyvedení mladých se totiž špačci sdružují do obrovských hejn, která se hromadně vrhají na úrodu a pak společně nocují v korunách stromů nebo v rákosí.

Mimochodem, budky pro špačky, zvané špačníky nebo špačkovníky, lidé vyvěšovali již dávno, v historii. K tomu je však nevedla uvědomělá touha pomáhat ptákům, ale spíše chuť na vyhlášenou pochoutku. Mláďata špačků často končila na talíři našich předků.

Špaček obecný (Sturnus vulgaris)

Špačka většinou na zahradě nepřehlédnete, ale ani nepřeslechnete. Je to poměrně hlučný ptáček, který vydává celou škálu zvuků, a dokonce je schopný naučit se imitovat jiné ptáky.

Tělo špačků bývá dlouhé asi 19–22 cm, a je tedy o trochu menší než tělíčko kosa. Rozpětí křídel mívají špačci 37–42 cm a váží jen 60–90 g. Peří špačků je jinak zbarvené v době páření, kdy má špaček černou barvu s kovově zeleným až nafialovělým leskem, a jinak po zbytek roku, kdy mají špačci peří pokryté drobnými bílými skvrnkami.

I dlouhý a štíhlý zobák má v létě žlutý a v zimě tmavý. Mladí špačci mají barvu peří šedohnědou se světlejším hrdlem. Špačci se po zemi pohybují rychlou chůzí, při níž pokyvují hlavou.

Špačci u nás nepatří k nijak ohroženým druhům ptáků, naopak, jejich populace mírně stoupá. Jsou to ptáci stěhovaví. Zimují v jižní Evropě nebo na severu Afriky. U nás se zdržují v okolí lidských sídel, v zahradách, sadech i parcích, ale i ve světlých smíšených lesích.

Samičky snášejí do hnízda 4–6 světle tyrkysových vajíček, na kterých sedí oba rodiče, i když špačci mívají občas sklony i k polygamii, zvlášť pokud hnízdí ve větších koloniích. Pro mláďata pak rodiče vyhledávají především plže a larvy hmyzu. Hnízdo mladí ptáci opouštějí ve věku 16-24 dnů.

Zdroj: https://www.ireceptar.cz/zahrada/spacci-tresne-20210701.html; https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0pa%C4%8Dek_obecn%C3%BD; https://priroda-zahrada.cz/clanky/priroda/spacek-na-zahrade/

Sdílejte článek
Štítky zahrada ptáci keř třešně sad hroznové víno meruzalka Špaček obecný (Sturnus vulgaris) špaček špačník rákos

Přečtěte si také