Zvonek zelený: Pták roku 2022 miluje slunečnicová semena a nesolené arašídy

Zvonek zelený patří k těm několika málo opeřencům, které si nikdo nesplete. Jakmile k vám na krmítko přiletí menší ptáček s jasně zeleným peřím, jsou tu jen dvě možnosti. Někomu nedopatřením uletěl papoušek z klece, nebo si pro snídani přiletěl zvonek zelený.

Zvonek zelený je Pták roku 2022

Česká společnost ornitologická vyhlásila zvonka zeleného Ptákem roku 2022. Vystřídal tak na trůnu káně lesní. Udělením tohoto titulu ornitologové každoročně upozorňují na problémy jednotlivých opeřenců. Letošní pomyslný vítěz, zvonek zelený, je na první pohled obyčejný pták, se kterým se všichni běžně setkáváme ve městech i na venkově. Zvonek zatím obývá volnou i zastavěnou krajinu ve velkých počtech, které se ale rok od roku neúprosně snižují.

Zvonek zelený (Chloris chloris)

Zvonek zelený se vyskytuje téměř po celé Evropě, jen na severu, na Islandu, ve Skandinávii a Velké Británii chybí. Jinak žije také v Asii, v severní Africe, a dokonce i v Austrálii a na Novém Zélandu. V našich podmínkách zvonek zůstává po celý rok, ale populace ze severnějších oblastí migrují.

Malý ptáček se zeleným peřím je z čeledi pěnkavovitých. Zvonek zelený je jediný druh zvonka, který se u nás vyskytuje. Je to ptáček asi 14 až 15 cm dlouhý, s rozpětím křídel 20 až 23 cm a váhou asi 30 gramů. Drobný ptáček však má výrazný, mohutný kuželovitý zobák.

Sameček je olivově zelený se žlutavým bříškem a svítivě žlutými pruhy na křidélkách. Také ocasní pera, až na dvě prostřední, má jasně žlutá.

Samička má méně výraznou barvu, je spíše šedozelená s hnědým nádechem. Na křídlech i na ocásku má méně žluté barvy.

Čím se živí zvonek zelený

Zvonci mají nejraději semena a bobule rostlin, například jeřabiny, bobule skalníku, hlohu, semena ostropestřce, bodláků a pcháčů, brutnáku či jitrocele. Na krmítku pak vyhledávají olejnatá a výživná semena slunečnice nebo nesolené a nepražené arašídy.

Hnízdění zvonka zeleného

Zvonci hnízdí jednou až dvakrát ročně od března do června. Samička si staví miskovité hnízdo v křoví nebo v hustých korunách nižších stromů. Pak snese 4–6 namodralých vajíček s nahnědlými skvrnkami. Na vejcích sedává jen samička asi 12–14 dnů a sameček se o ni po celou dobu stará a přináší jí potravu. Mláďata pak opouštějí hnízdo po 12–17 dnech od vylíhnutí z vajíček.

Zvonky zelené sužuje trichomonóza

V posledních letech zvonky zelené trápí závažná ptačí nemoc, trichomonóza. Na lidi je nákaza nepřenosná, ale pro ptáky je smrtící. Trichomonózu způsobuje parazit, bičenka drůbeží, který napadá jícen a vole ptáka. Zde se množí a způsobuje velké záněty. Ptáci nakonec hynou hladem, protože jim zánět a otok znemožňuje polykání. Trichomonóze se také říká krmítková nákaza a napadá především pěnkavovité ptáky a nejvíce právě zvonky.

Předejít jejímu šíření můžete například tím, že budete udržovat krmítko v čistotě. Paradoxně jsou také lepší menší krmítka, kde se nemůže potkat příliš mnoho ptáků najednou. Jakmile zpozorujete na krmítku podivně načepýřeného ptáčka s neurovnaným peřím, apatického a zdánlivě pospávajícího, přestaňte alespoň na dva týdny s krmením ptáků. Krmítko odstraňte, důkladně vyčistěte a vydezinfikujte a nechte důkladně vysušit. Sucho bičenky spolehlivě zabije.


Přečtěte si také