Zabiják jménem sršeň asijská si razí cestu Evropou. Časem se objeví i v Česku

Sršeň asijská (Vespa velutina) je sice o trochu menší než u nás běžná sršeň obecná, ale je velmi agresivní, bodá opakovaně a především napadá včely. Oběti utrhne hlavu i nohy a tělo jí pak poslouží jako krmivo pro četné sršní potomstvo. Vzhledem k tomu, že už se sršeň asijská objevila v Německu, dokonce nedaleko našich hranic, dá se předpokládat, že přijde doba, kdy se objeví také v Česku.

Není to zase tak dávno, co se sršeň asijská dostala nedopatřením do Evropy. V roce 2004 se svezla jako černý pasažér kontejnerovou lodí s nákladem keramiky a porcelánu z Číny a vylodila se v jižní Francii. Jestli lodí připlula jen jediná královna nebo hned celé hnízdo, v tom se dostupné zdroje neshodují, ale jisté je, že od té doby se začaly sršně asijské šířit i v Evropě.

Jejich tažení začalo v okolí francouzského Bordeaux, kde časem vznikly tisíce sršních hnízd a každým rokem se jejich teritorium rozšiřuje asi o 100 kilometrů. Vzhledem k tomu, že v Evropě nemají přirozeného nepřítele, tak se jim tu daří velmi dobře. Zatím byla sršeň asijská pozorována v Itálii, Španělsku, Portugalsku, Belgii, ve Velké Británii, a dokonce i v Německu, nedaleko našich hranic, v okolí Řezna (Regensburg).

Sršeň asijská (Vespa velutina)

Na první pohled je sršeň asijská jen o trochu menší než naše domácí sršeň obecná. Měří asi do tří centimetrů. Rozeznáte je však bezpečně podle barvy. Sršeň asijská má ve zbarvení více černé barvy, proto se jí někdy říká i sršeň černá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dejte si pozor na nejnebezpečnějšího českého pavouka

Nebezpečí pro člověka a jak se bránit při napadení

Sršeň asijská dokáže svým žihadlem usmrtit menšího hlodavce, ale velmi nebezpečná je i pro člověka. Její bodnutí asi jeden centimetr dlouhým žihadlem je velmi bolestivé, ale pokud člověk netrpí alergií, pak by ho nemělo ohrozit na životě.

Sršně provokují k útoku zářivé barvy, vůně parfému i vody po holení, a také pach alkoholu. Pokud asijskou sršeň spatříte, nepropadejte panice a neutíkejte. Sršně jsou stejně mnohem rychlejší a dokážou oběť pronásledovat. Raději se přikrčte k zemi a zakryjte si rukama hlavu a obličej.

Na druhou stranu si nesmíte plést sršeň asijskou s mnohem nebezpečnější sršní mandarínskou. Ta se v Evropě zatím nevyskytuje, nejsou tu ani vhodné podmínky pro její přežití. V Asii, především v Japonsku má tento druh sršní však na svědomí i lidské životy.

Jak se zachovat při objevení sršního hnízda

  • hnízdo zbytečně nezkoumejte a sršně neprovokujte
  • nepřibližujte se k hnízdu
  • nepokoušejte se o likvidaci vlastními silami
  • zavolejte odbornou firmu nebo hasiče

Nebezpečí pro včely

Asijská sršeň je velmi nebezpečná především pro včely, které používá jako potravu pro své potomstvo. Naše včely medonosné se nedokážou, na rozdíl od svých asijských včelích příbuzných, sršním bránit. Ty napadnou úl, včelám utrhnou hlavu i nohy a jejich tělem krmí své potomky. Během krátké chvíle tak dokážou sršně zdecimovat celé včelí společenství.

Do boje proti sršni asijské je tak potřeba zapojit všechny včelaře, kteří by si měli více všímat svých včelstev a včas hlásit případné napadení na Agenturu ochrany přírody a krajiny České republiky. K hlášení mohou využít speciální e-mail. V současné době je možné také využít odbornou lokální dezinsekci sršní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podívejte se, jakou zahradu má Dalibor Janda

Do budoucna se uvažuje i o využití masožravých rostlin z rodu špirlice, jejichž sevření se ani asijská sršeň nedokáže ubránit. Uvažuje se také o využití speciálních ochranných sítí.

Zdroj: zoom.iprima.cz; deratizace-global.cz;

Sdílejte článek

Přečtěte si také