Zápřednice jedovatá dál rozšiřuje svůj domov. Čas nebezpečného pavouka je za dveřmi

Zápřednici jedovatou, o které se mluví jako o nejjedovatějším českém pavoukovi, můžete v Česku potkat na nesečených loukách i ve starých sadech. Vzácně ji můžete objevit také v bytě. Mláďata jedovatého pavouka můžeme v tuzemské přírodě pozorovat už od května.

Zprávy o přítomnosti zápřednice jedovaté v naší přírodě se v posledních letech množí jako houby po dešti. Ve skutečnosti však tento ne úplně oblíbený pavouček mezi středoevropské druhy patřil odedávna. Jedná se sice o teplomilný druh, ale v teplých oblastech Čech a Moravy, tedy ve středních Čechách, v Polabí, v okolí Pardubic a na Chrudimsku i na jižní Moravě jednoduše docela běžně žije. Od roku 2018 však jsou zprávy o jeho výskytu zaznamenávány dokonce i v Krušných horách.

Zápřednice jedovatá (Cheiracanthium punctorium)

Největší evropský druh zápřednice, tedy zápřednice jedovatá, se vyznačuje oranžovočerveným zbarvením hlavohrudi a části kusadel, konce kusadel má černé. Má dlouhé, štíhlé, světle zelené nohy s černými či šedými skvrnami na chodidlech. Samice a samci mají odlišně zbarvené zadečky. Samice má zadeček nevýrazný, šedavý nebo nazelenalý, sameček naopak má na šedém zadečku dva výrazně žluté pruhy.

Bez končetin měří samice 10–15 mm a samci 7,5–12 mm. Samci jsou nejen menší, ale také štíhlejší než samice.

Kde můžete potkat zápřednici jedovatou

Tento druh pavouka potkáte nejčastěji na málo udržovaných loukách a ve starých sadech, na stráních a podél cest.

Zápřednice náleží mezi pavouky, kteří nespřádají sítě, ale vytvářejí pavučinové zámotky na vrcholcích travin a lučních květin, například na lipnicích, šťovíku nebo na třtině křovištní. Zámotky bývají nápadné, veliké asi jako holubí vajíčko, a pavouci je využívají k odpočinku, jako úkryt při svlékání, ale také do nich kladou svá vajíčka a starají se v nich o mláďata v počátečních fázích vývoje. Ze svých zámotků pavouci vylézají na lov především v noci, samci pak opouštějí své úkryty i za účelem vyhledávání samiček.

Kdy můžete nejčastěji potkat zápřednici jedovatou

S mláďaty zápřednice jedovaté, tedy s nymfami, se můžete setkat už od května, kdy se začínají pohybovat po vegetaci. Dospělé jedince potkáte v přírodě nejčastěji od začátku července do přelomu října a listopadu.

Jak nebezpečné je kousnutí zápřednicí jedovatou

Nejprve je důležité si vyjasnit, že jedovatí jsou téměř všichni pavouci, se kterými se na území České republiky můžete setkat. Velká většina těchto pavouků však nedokáže propíchnout lidskou kůži.

V případě zápřednice se jedná o poměrně velkého pavouka s dlouhými kusadly, která lidskou kůži propíchnout zvládnou docela snadno a kousnutí je i dost bolestivé. Reakce na kousnutí může být i velmi nepříjemná. „Při kousnutí dochází k lokálním otokům, zarudnutí, k bolesti, může se zvyšovat teplota a tkáň může být citlivější,“ popsal pro Český rozhlas příznaky kousnutí zápřednicí jedovatou zoolog Lukáš Blažej.

Příznaky začínají odeznívat asi po 12 hodinách a po 24 hodinách odezní zcela. Kousnutí může být nebezpečné hlavně pro malé děti a citlivé jedince. Není hlášeno, že by po setkání s tímto druhem pavouka někdo v ČR zemřel.

Zdroj: Pavel Krásenský macrophotography.cz; arachnology.cz


Přečtěte si také