Streetartový výtvarník ChemiS se proslavil malbou v Nuslích. Jakými dalšími obrazy ozdobil domy a zdi?

Streetart umělec Chemise o své tvorbě

Holčička se smutným pohledem sedící s pokrčenými koleny pod ukrajinskou vlajkou, kterou drží nad hlavou a která krom dívky ukrývá slavné pohádkové postavičky. To je malba nazvaná Dítě Ukrajiny, kterou v pražských Nuslích vytvořil výtvarník Dmitrij Proškin, který tvoří pod značkou ChemiS. Nejde zdaleka o jeho první veřejnosti známé dílo.

Pamatujete si na obrázek plačícího Masarayka? Možná jste ho ho někde zahlédli alespoň na fotografii, ale netušili jste, kde se vzal, ani kdo je jeho autorem. Byl to - stejně jako v případě dnes už slavné nuselské malby - talentovaný výtvarník ěla svět. ChemiS alias Dmitrij Proškin. Pochází z Kazaschstánu, ale už dlouho žije a tvoří v České republice. Podívejte se do galerie i na další jeho graffiti.

Kolemjdoucí mohl upoutat jeho portrét Václava Havla na pražském Těšnově, který vznikl po prezidentově smrti v roce 2011. V roce 2018 při stém výročí Československa namaloval Proškin již zmíněného  plačícího Tomáše Garrigua Masaryka. Rodák z Oralu tvoří také v zahraničí. Ke graffiti ho podle jeho slov přivedlo kreslení při hodině chemie – odtud pseudonym ChemiS.

V pražských Nuslích pod jeho rukama vznikla nástěnná malba holčičky, samozřejmě po dohodě s jejím majitelem. Holčička se smutným pohledem na ní sedí se skrčenými koleny a pod ukrajinskou vlajkou, kterou drží nad hlavou, a kolem ní se ukrývají slavné pohádkové postavičky. Reprezentují západoevropskou a americkou kulturu, protože kolem dívky posedávají Myšák Mickey, český Krtek, severský Mumínek, francouzský Obelix, polští Bolek a Lolek, pes Bitzer z britské pohádky Ovečka Shaun a německá včelka Mája.

„Malbu jsem nazval Dítě Ukrajiny. Reflektuje současný stav, současnou válku. Tímto výtvorem bych chtěl vzkázat všem ukrajinským rodinám, že víme, že bojují za nás,“ řekl Proškin. A slíbil, že malbu, kterou v uyplnulých dnech někdo neznámý poškodil, zase opraví.


Přečtěte si také