Stromy a keře, které už v příštím roce mohou ozdobit vaši zahradu závojem z bílých květů

Vysaďte si do zahrady stromy a keře, které v období kvetení budou připomínat nastrojené nevěsty. Jejich větve se zahalí do kouzelných závojů z bílých květů. O některých jste možná dodnes ani neslyšeli, ale určitě se do nich zamilujete na první pohled.

Hledáte pro svou zahradu nevšední dřeviny, jejichž květy nebudou překřikovat ostatní rostliny zářivými barvami, ale naopak je doplní záplavou něžných bílých květů? Samozřejmě se nabízí velké množství běžně pěstovaných stromů či keřů, jako jsou například šeříky, tavolníky, ptačí zoby, skalníky, hlohyně nebo černé bezy. Dnes vás však seznámíme s dřevinami, které se v našich parcích a zahradách nevyskytují zase tak často, ale jejich krása vás možná zláká k jejich vysazení.

Celoterčník různobarvý (Holodiscus discolor)

Bohatě větvený keř, dorůstající do výšky až 4 m, který navzdory svému jménu vykvétá pouze bílými nebo lehce krémovými květy. Výborně se hodí k vysazení do živých plotů, ale stejně tak mu to bude slušet, pokud ho vysadíte jako solitér. Vykvétá od července do srpna a jeho květy jsou uspořádány v bohatých převislých latách.

Celoterčník je nenáročný keř, který velmi dobře snáší sucho a spokojí se s běžnou půdou. Má rád umístění na slunci nebo v polostínu a je zcela mrazuvzdorný. Vyžaduje pravidelný zmlazovací řez již od mládí. Staré zanedbané keře raději ponechte bez řezu, špatně regenerují.

Bělas viržinský (Chionanthus virginicus)

Keř či nižší strom, dorůstající do výšky i šířky 1,5–3 m. Od konce května vykvétá velkým množstvím sněhově bílých a vonných květů, uspořádaných ve svěšených latách, dlouhých až 25 cm. Většinou se pěstují pouze samčí rostliny, které neplodí, ale pokud vysadíte i rostliny samičí, dočkáte se na podzim i zajímavých, ale nejedlých modrých plodů.

Bělas vyžaduje vysazení na plném slunci do výživné, středně vlhké ale dobře propustné půdy s mírně kyselejší reakcí. Jedná se o dřevinu, která nevyžaduje pravidelný řez a dobře odolává mrazu, až do −29 °C.

Davídie listenová (Davidia involucrata)

Opadavý listnatý strom střední výšky, který v našich podmínkách dorůstá většinou jen do 6 m. Roste velmi pomalu. Na začátku léta vykvétá drobnými zelenými květy, ale i tak náleží do našeho výběru, protože květy bývají obklopené velkými, sněhově bílými listeny, pro které se stromu často přezdívá kapesníkový strom. Listeny skutečně na první pohled připomínají kapesníčky, poházené po větvích stromu.

Davídie upřednostňuje umístění na slunci, ale v závětří, a dobře propustnou půdu bohatou na živiny. Je plně mrazuvzdorná do −24 °C, ale až v pozdějším věku. Prvních několik let po vysazení se doporučuje zimní kryt přes korunu, stačí například zabalení do netkané textilie.

Vilín čínský (Loropetalum chinense)

Rozložitý stálezelený keř, který dorůstá do výšky 1,5–2 m. Vilínu čínskému se často říká i třásňový keř, protože už od února do dubna rozkvétá půvabnými rozčepýřenými kvítky, nejčastěji v barvě bílé, ale také růžové. Jedná se o rychle rostoucí dřevinu.

Vilín čínský vyžaduje umístění na slunném nebo polostinném stanovišti dobře chráněném před větrem a s lehkou a dobře propustnou půdou. Je mrazuvzdorný do −15 °C.

Jochovec (Clethra)

Nejčastěji do 2 m dorůstající keř, který bývá velmi atraktivní pro motýly. Bývá doslova obalený dlouhými hrozny bíle, až krémově zbarvených květů. Vyžaduje umístění na plném slunci nebo ve světlém polostínu do vlhčí půdy s dostatkem humusu a kyselou půdní reakcí.

Kuska (Fothergilla)

Opadavý keř, který vykvétá oboupohlavnými vonnými květy často již v předjaří, ještě před olistěním. Dorůstá do výšky 50–200 cm. Kusky vyžadují vlhčí a kyselejší půdu, nejlépe rašelinu, a umístění na slunci nebo ve světlém polostínu. Nejlépe se jim bude dařit ve vřesovištích.

Zdroj: https://www.magazinzahrada.cz/fothergilla-neboli-kuska-opadavy-ker-s-historii-dlouhou-miliony-let/; https://www.zahradnictvi-flos.cz/holodiscus-discolor-celotercnik-ruznobarvy.html; https://www.zahradnictvi-spomysl.cz/okrasne-kere-a-stromy/

Sdílejte článek
Štítky květ zahrada strom ptačí zob vilín keř tavolník dřevina bílé květy šeřík kapesníkový strom lata Jochovec (Clethra) Davídie listenová (Davidia involucrata) Kuska (Fothergilla) Celoterčník různobarvý (Holodiscus discolor) Bělas viržinský (Chionanthus virginicus) Vilín čínský (Loropetalum chinense)

Přečtěte si také