Výlety

11. října 2024 09:00

Lenka Valjentová

Sychravé podzimní počasí je jako dělané k návštěvě muzea. Tipy, kde se pobaví celá rodina

S deštivým podzimním počasím je tu i víkendové dilema, co podniknout, když není zrovna počasí na procházky v přírodě. Na rodinný výlet můžete vyrazit například do muzeí, která zaručeně zabaví i děti. Prohlédněte si interaktivní expozice a netradiční exponáty, objevte zajímavou historii, unikátní rekordy, vědu a techniku, obdivujte krásu starých automobilů nebo se pobavte se strašidly a pekelníky.

Máte doma malé vědce? Navštivte science centrum

V areálu bývalé Baťovy továrny v Třebíči najdete Ekotechnické centrum Alternátor, které nabízí několik expozic, které zaujmou rodiče i děti. Přízemí je věnované energii minulosti. Seznámíte se tu s historií areálu, s výrobou obuvi v Třebíči za Baťovy éry i za socialismu, ale také s historií energií. Uvidíte unikátní sbírku stabilních motorů nebo parní stroj, který můžete tlačítkem spustit a vidět ho tak v provozu.

NENECHTE SI UJÍT:  Vila Grossmann v Ostravě svým luxusem budila pozornost před sto lety a okouzlí i dnes

Výstava Energie a náš svět v prvním patře budovy se zabývá především obnovitelnými zdroji energie. Nejzajímavějším exponátem je část lopatky z větrné elektrárny, která zároveň slouží jako prolézačka. Děti zaujme také funkční turbína, která ještě nedávno sloužila v papírnách v Přibyslavicích, nebo energodomek ve skutečné velikosti 1+kk, kde je veškerá kabeláž vedena po stěnách.

  • Skutečný unikát se ale nachází v třetím patře. Čeká vás tu totiž projekční koule, na kterou se promítají v reálném čase data z NASA a další zajímavosti z naší planety i z vesmíru. Nezapomeňte si pak projít výstavu Vesmír a kosmonautika, zahrajte si hry na herním automatu a vyfoťte se v zrcadlové místnosti.

Na Vysočině si na své přijdou milovníci aut všech generací

V prostorách bývalého zámeckého lihovaru v Třebíči se nachází ojedinělá expozice sportovních vozů proslulé britské značky Jaguar, v rámci které objevíte průřez prakticky všech hlavních poválečných sportovních modelů této značky  až po současnost. Všechna auta jsou pojízdná, v dobrém stavu a můžete si je prohlédnout.

INSPIRUJTE SE: Technické muzeum v Liberci vystavuje ve sbírkách sto let stará auta či německé tramvaje

Také v bývalém lihovaru, tentokrát ale v Bystřici nad Pernštejnem, můžete navštívit Muzeum veterán Tatra klub. Najdete tu veterány, šlapací autíčka, hračky a tematické doplňky pro malé i velké automobilisty. Jde o takzvaný depozit, takové „namačkanější“ muzeum. Ke každému autu je známý původ i životopis.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tip na výlet za každého počasí: Vydejte se za vlky na Šumavu

Historické automobily, motocykly, bicykly, ale i stabilní motory, kočárky, hračky, kamna, rádia, elektrospotřebiče a věci denní potřeby našich babiček nabízí Muzeum techniky v Telči. Na 900 metrech čtverečních tu vystavují i starou zubařskou ordinaci, selské místnosti a dobové dílny automechanika.

Muzeum nové generace ve Žďáru nad Sázavou

Velký komplex zámku ve Žďáru nad Sázavou má zajímavou historii, která sahá až do 13. století, kdy sem přišli cisterciáčtí mniši a založili tu klášter. Svou nesmazatelnou stopu tu zanechal také geniální architekt a stavitel Jan Blažej Santini-Aichl. Nejslavnější je bezesporu poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který je od roku 1994 zapsaný na seznamu UNESCO.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Tip na retro výlet: Svratka, Křižánky a Krátká jsou kouzelná místa s atmosférou minulých časů

S 800 let starým příběhem celého areálu vás seznámí Muzeum nové generace, které je držitelem ocenění za nejkreativnější muzeum ve střední Evropě. Jedinečné multimediální prvky vtáhnou vás i vaše děti doslova do děje. Sluchátka s audioprůvodcem v podobě cisterciáckého mnicha vás provedou temným středověkem, seznámíte se s jedním dnem v životě mnicha a můžete prolistovat virtuální kroniku. A pak se díky kaleidoskopu přesunete do baroka, kde se seznámíte se s opatem Vejmluvou, potkáte samotného Santiniho nebo proniknete do matematických tajů Poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

V Pelhřimově se vydejte za rekordy i strašidly

Stovky exponátů, které jsou největší, nejmenší, nejdelší nebo třeba nejrychlejší, najdete v Pelhřimově ve známém Muzeu rekordů a kuriozit. Těšte se na dvě vnitřní expozice v pěti patrech rekonstruované historické věže a zahradu s obřími předměty.

Zdroje: alternator.czzamekzdar.cz,  jaguar-trebic.czmuzeumtechnikytelc.cz, vysocina.eu, korunavysociny.cz, pelhrimovsko.cz


Přečtěte si také