Výlety

7. prosince 2023 06:00

Lenka Valjentová

Tip na výlet: Vydejte se za Ježíškem do Betlémské jurty Divadla bratří Formanů či na výpravu do džungle

Botanická zahrada hl. m. Prahy spojila své síly s Divadlem bratří Formanů a připravila betlémské putování za Ježíškem. Areálem zahrady vede trasa s tematickými zastaveními a na jejím konci pak poutníci najdou Betlémskou jurtu, která nabídne vyobrazení vánočního příběhu narození Ježíše. A do 16. prosince je také možné podniknout dobrodružnou výpravu do setmělé džungle skleníku Fata Morgana.

Betlémské putování za Ježíškem

V  trojské botanické zahradě se můžete vydat na putování za betlémským příběhem. „Velmi mě těší spolupráce s Divadlem bratří Formanů, se kterým zveme na krásný adventní zážitek na téma betlémského příběhu. Rodinám s dětmi, ale i dalším návštěvníkům tak chceme zpříjemnit předvánoční čas a zkrátit čekání na Ježíška. Program Betlémské jurty je přístupný v rámci standardního vstupného,“ uvádí Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Stezka s několika tematickými zastaveními vás dovede do Betlémské jurty Divadla bratří Formanů a jejich přátel. Matěj Forman, jeden z autorů projektu, vysvětluje: „V adventní době a pak o Vánocích nabízí se náš nomádský stan návštěvníkům jako příbytek světla, lidské pospolitosti, vánočního příběhu a dětské hravosti. Cestu botanickou zahradou k jurtě lemují výjevy a obrazy okamžiků z betlémského příběhu. A návštěvníci – alias poutníci, mohou se na cestě tímto zpřítomněným příběhem, nechat vést k jesličkám v Betlémské jurtě i vánoční básní Radka Malého. Tady je jedno čtyřverší z ní: Nechat se vést, i to je spousta dřiny. Vy, chvíle ticha, přece někde jste. Na oslu panna, Josef kráčí při ní a všichni tři jsou – jak my – na cestě. Je tolik míst, kde může vyrůst betlém, je tolik chvil, v nichž zastaví se čas. Je tolik tmy, co rozzáří se světlem, a je zas lépe. Dokonce i v nás.

Jurta bude v areálu zahrady přístupná až do 7. ledna 2024. Expozice je interaktivní a do instalace bude možné přidávat vlastnoručně vyrobené figurky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Betlém je nejstarší symbol Vánoc. První jesličky se u nás stavěly už v 16. století

Adventní dílny

O víkendech se konají adventní dílny, během nichž si zájemci mohou vyrobit vánoční ozdoby z recyklovaných materiálů jako třeba z kapslí od kávy (9. a 10. prosince) nebo dřevěné vánoční hračky a figurky (poslední předvánoční víkend 16. a 17. prosince).

Džungle, která nespí

K zimě v botanické zahradě patří oblíbené komentované prohlídky setmělých expozic skleníku Fata Morgana, příznačně nazvané Džungle, která nespí. Během večerních procházek exotickými expozicemi můžete kromě zraku zapojit i další smysly: sluch a čich. Jedinečným zážitkem je bezesporu hlasité „kvákání“ tropických žabek druhu bezblanka skleníková.

Speciální prohlídky se konají vždy v pátek a sobotu do 16. prosince v několika časech mezi 17. a 20. hodinou. Každá trvá přibližně jednu hodinu. Je nutné si předem rezervovat místo a na rezervovaný čas zakoupit online vstupenku.

Zdroj:botanicka.cz


Přečtěte si také