Výlety

19. ledna 2024 07:00

Lenka Valjentová

Kam na výlet, když mrzne: Vyzkoušejte si lezení po Ledové stěně Vír nad řekou Svratkou

Ledová stěna Vír v hlubokém údolí řeky Svratky, dva umělé ledopády na dvou 45 metrů vysokých skalách nad řekou Svratkou, byly poprvé v letošní zimní sezóně otevřeny veřejnosti 13. ledna. Nejvyšší uměle vytvořený ledový útvar v Evropě je v mrazivém počasí v obležení lezců, kteří se pokouší zdolat ledové vrcholy. Letos byla poprvé zpřístupněna 13. ledna. Ale nemusíte být sportovní nadšenec, aby vám obec Vír učarovala.

Obec Vír se v poslední době stala cílem milovníků letních i zimních outdoorových sportů. Kromě ledové stěny jsou zde také traily pro horská kola, jištěné ferratové trasy nebo vodácký kanál s řadou překážek. Ale nemusíte být sportovní nadšenec, aby vám tento region uhranul. Obec Vír spadá do vyhlášeného přírodního parku Svratecká hornatina, nachází se zda spousta atraktivních turistických stezek. Bystřicko je nejčlenitějším regionem celé Vysočiny a překvapení vás čekají na každém kroku. Obdivovat můžete také Vírskou přehradu, která je zajímavou technickou památkou.

Nejvyšší ledopád: ledové lezení

Ledová stěna Vír je nejvyšším ledopádem v České republice a vůbec nejvyšším uměle vytvořeným ledovým útvarem v Evropě. Výška skály je 45 metrů, celkem máte v prostoru Ledové stěny k dispozici 17 cest, které většinou vedou do výšky od zhruba 15 do 25 metrů. Výkonná čerpadla zajišťují dostatečný přísun vody na zalednění dvou skalních útvarů Velké a Malé věže, které se nacházejí v severozápadní části obce, na pravém břehu řeky Svratky. Toto místo se stalo natrvalo domovem ledového lezení u nás.

Inspirací pro vznik ledové stěny na tomto místě byl zdejší potok, který stéká do Svratky přes několik skalních stupňů a v zimě se na něm tvoří ledová kaskáda. Zde byly poprvé použity mačky a cepíny. První pokus provedli bratři Matuškové na skalce v kempu na říčce Bystřice. Následovalo několik pokusů o zaledování strmého svahu a od roku 2008 přesunuli místní horolezci projekt přímo do  obce.

NENECHTE SI UJÍT: Tip na retro výlet: Svratka, Křižánky a Krátká jsou kouzelná místa s atmosférou minulých časů

Pro lezení po ledové stěně samozřejmě potřebujete patřičné vybavení, abyste se na ledové stěně udrželi a mohli se bezpečně pohybovat, potřebujete mačky, cepíny, přilbu, sedací a prsní úvazek. Ve Víru je k dispozici i půjčovna, takže není nutné mít vlastní vybavení. Lezení v horních partiích stěny je z důvodu bezpečnosti umožněno pouze zkušeným horolezcům mimo běžnou otevírací dobu. Díky umělému osvětlení je možné i večerní a noční lezení. Pro velký zájem a omezenou kapacitu se raději na stěnu předem rezervujte.

Zájem o ledolezení na Ledové stěně Vír je veliký, podívejte se:

Vír je turistickým centrem už více než 100 let

Obec Vír se stala centrem turistiky už v 80. letech 19. století díky hostinskému Františku Šťastnému, který své hosty ctil bylinným likérem Vírský vánek a dalšími specialitami. Ve svém podniku přivítal například Petra Bezruče, Karla Čapka, Jana Masaryka nebo Emu Destinovou. Dnes můžete přímo v obci navštívit několik pěkných staveb lidové architektury, které se zde dochovaly.

Zříceniny Zubštějn a Pyšolce

Za návštěvu stojí i nedaleká zřícenina hradu Zubštejn, předchůdce slavného hradu Pernštejn, který se nachází v sousedním Nedvědicku. Pokud byste si chtěli výlet prodloužit, červená turistická značka vás ze Zubštejna zavede pohodlným tříkilometrovým klesáním ke zřícenině Pyšolce. Díky odlesnění se dnes můžete kochat krásným výhledem také z Rossiho skály.

Unikátní přírodní rezervace

Pokud si chcete prohlédnout celé okolí a ještě se něco dozvědět, vydejte se na vodohospodářskou naučnou stezku zvanou Stezka kolem evropského stromu. Šestnáct panelů je věnováno ochraně a využití vodního bohatství, na čtyřech se dozvíte o obcích na trase.

Zdroj: ledovastenavir.cz, korunavysociny.cz, vysocina.eu

Sdílejte článek

Přečtěte si také