Výlety

24. ledna 2023 07:00

Lenka Valjentová

Zimní tipy na výlety: Užijte si rybaření na dírkách, projížďku na koni či pohádkový hrad Pernštejn

Zima na pomezí Čech a Moravy je spojená hlavně s perfektními běžkařskými stopami, ale nabízí toho ještě mnohem víc. Přijeďte si užít pohled na zasněženou krajinu Vysočiny z koňského hřbetu, vyzkoušet netradiční zimní rybolov na dírkách anebo vyrazte na náš nejpohádkovější hrad Pernštejn.

Rybaření v zimě aneb Vyzkoušejte si lov na dírkách

Patříte mezi rybáře a každý rok se už nemůžete dočkat jara, abyste mohli zase vyrazit? Nebo rádi objevujete nové aktivity? Na Vysočině se nacházejí hned tři rybníky blízko sebe, kde si můžete vyzkoušet takzvaný rybolov na dírkách. Když pořádně mrzne a vytvoří se dostatečně silný led, vyvrtá se do něj několik děr, kterými se chytá. Standardně není takové rybaření na mnoha místech povoleno, proto láká i zkušené rybáře. Myslete na to, že zima je pro ryby obdobím, kdy jsou při manipulaci velmi zranitelné a velké teplotní rozdíly mohou narušit jejich ochrannou vrstvu. Jakmile tedy rybu vytáhnete z vody, už ji zpět nevracejte, protože by stejně nepřežila. Vyzkoušet si tuto netradiční formu rybaření si zde mohou také nečlenové rybářských svazů. Těšit se můžete třeba na pstruhy duhové nebo siveny americké.

  • Pod hladinou vodní nádrže v Ostrově nad Oslavou se nachází mnoho kapitálních úlovků, a rybaření se tu tak stává nezapomenutelným zážitkem. Také tady platí, že rybu můžete vrátit zpět do vody, jen pokud ji zcela nevytáhnete. V opačném případě ji musíte odkoupit.
  • Rybolov pokračuje v zimě také na obou rybnících v Nedvědici. Nemusíte mít ani potřebné vybavení, vše vám zde půjčí.
  • To platí také pro rybolov na dírkách na Vojtově rybníku ve Víru.

Zasněžená krajina z koňského hřbetu

Říká se, že nejhezčí pohled na svět je z koňského hřbetu. Ať už jste úplní začátečníci, kteří na koni nikdy předtím neseděli, nebo zkušení jezdci, na Vysočině si na své přijde každý. Například Farma Ujčov nabízí celoročně hodinové projížďky na koňském hřbetě s vodičem klidnou lokalitou podél řeky Svratky. Vyjížďky po pláních a lesích Vysočiny nabízejí také v jezdeckém klubu Na ranči v Hamrech nad Sázavou. Také tady vás bude po celou dobu doprovázet instruktor, takže vůbec nevadí, když budete zkoušet jízdu na koni úplně poprvé. Nebo vyrazte na Statek Blatiny, kde se kromě projížďky pod dohledem zkušených instruktorů i výborně najíte.

Pěší procházka na skalní vyhlídky

Ať je už zima bohatá na sněhovou pokrývku, nebo připomíná spíš jaro, na procházku můžete vyrazit vždycky. Novoměstsko nabízí hned několik míst, která můžete navštívit kdykoliv. Vydejte se třeba na skalní vyhlídky. Z Českých Milov vyrazte po Milovské naučné stezce, která vás provede přes bývalou sklářskou osadu až k Milovským Perničkům, které dostaly svůj název od slova pernice, což je mísa na tření máku. Z vrcholu budete mít výhled na údolí Svratky, Křižánky a Devět skal. Pokračujte po modré k další dominantě místní krajiny – Čtyřem palicím. Mohutné skalní bloky, které jsou vysoké až 33 metrů, vznikly mrazovým zvětráváním a v létě jsou oblíbeným cílem horolezců.

Zimní výlet kolem Žďáru na Sázavou

O poznání méně divoká je příroda okolo Žďáru nad Sázavou. Výlet začněte v rekreační oblasti Pilák, odkud se vydejte po zelené okolo vodní nádrže. Cestou narazíte na studánku Salvátorka a lesní jezírko Vápenice. To vzniklo zatopením vápencového lomu, který se nejspíš používal už v 16. století pro těžbu mramoru pro žďárský cisterciácký klášter. Odtud pokračujte po modré až na krásnou vyhlídku na Žďár a Zelenou horu nazvanou U Mamlase podle vůbec první sochy Michala Olšiaka, která tu stojí. Cestou zpět na Pilák projdete ještě kolem dvou děl slavného architekta Santiniho – hospodářského statku Lyra, který připomíná hudební nástroj a Dolního hřbitova, který byl postaven ve tvaru lidské lebky.

Nejpohádkovější hrad Pernštejn

Nedaleko městyse Nedvědice leží mimořádně zachovalý gotický hrad Pernštejn, který je ojedinělým dokladem přeměn středověké pevnosti na luxusní renesanční sídlo. Při jeho stavbě se hojně využíval místní bílý nedvědický mramor. Díky unikátnímu vzhledu je považován za jednu z nejkrásnějších hradebních staveb střední Evropy a objevil se hned v několika filmech a pohádkách, například Kam čert nemůže, Jak se budí princezny, Šťastný smolař nebo Jak se nevzít princeznu.

První historická zmínka o hradu se datuje ke konci 13. století, kdy byl založen pány z Pernštejna a stal se jejich základnou na dalších několik století. Jeho majitelé se postupně stali jedním z nejvýznamnějších moravských a později i českých šlechtických rodů, který se významně zapsal do dějin Českého království. Vliv Pernštejnů ale postupně slábl a roku 1596 byli nuceni hrad prodat. Tím jeho vývoj v podstatě skončil. Z tohoto období také pocházejí kresby s citáty z bible nebo antické literatury a žertovné a neslušné nápisy v češtině, němčině a latině na některých stěnách. Posledními soukromými majiteli hradu byli Mittrowští, kteří ho vlastnili až do roku 1945. Plánovali velkou romantickou přestavbu, na kterou ale neměli peníze, a hrad si tak dodnes udržel svoji goticko-renesanční podobu.

Kromě samotného hradu si mohou návštěvníci od roku 2021 během relativně fyzicky náročné prohlídky prohlédnout také obnovené Vrchnostenské zahrady. Součástí jedinečného souboru zahradních stylů v netradičním horském terénu jsou pravidelné francouzské a romantické zahrady, „angločínská“ část nebo lesní partie.

Zdroje: www.korunavysociny.cz, cs.wikipedia.org


Přečtěte si také