Vánoce

8. prosince 2022 07:00

Simona Sedláčková

Trendy Vánoc 2022: Jaké jsou letošní barvy a kde sehnat nejlepší ozdoby?

V posledních letech jsme zažívali Vánoce především v úzkém kruhu rodiny, bez návštěv a velkých oslav, proto si většina z nás přeje letošní svátky prožít více s přáteli a plánuje dlouho odkládaná setkání. Na Vánoce se tak možná všichni těšíme ještě mnohem víc než kdy předtím navzdory zdražování a nepříznivým událostem, o kterých slýcháme každý den. Možná si právě proto chceme dopřát Vánoce podle svého gusta a možná i podle posledních módních trendů. Dáte tedy přednost klasice, opulentnímu stylu nebo raději udržitelnosti?

Mezi letošními módními styly vánočních dekorací si vybere opravdu každý, dokonce i ten, který o žádný styl nikdy neusiloval. Nabídka je totiž tak pestrá, že budeme trendy úplně všichni. Vyznavači červené či bílé klasiky, romantické nostalgie, třpytivého stylu glamour či naopak jednoduchého stylu přírodního, a dokonce i milovníci pestrých barev.

Vánoční nostalgie

Jedním z největších letošních trendů je naprosto nadčasový, klasicky červeno-zlatý vánoční styl. Představuje pro mnohé návrat k normálu, k vánočním oslavám tak, jak jsme na ně byli vždy zvyklí. Tenhle vánoční styl je jednoduše nejtradičnější, jak si jen dokážeme představit. Svým způsobem patří i mezi styly ekologické, protože všechny ozdoby a dekorace, které si letos pořídíte, využijete i v dalších letech. Červená nestárne a opakuje se každým rokem znovu a znovu. Vánoční nostalgie oslavuje tradiční řemesla a vyvolává v nás ty nejkrásnější vzpomínky, spojené s dětstvím.

Vytáhněte ze skříně staré nádobí a ubrus po babičce, ozdoby z dob svého dětství, doplňte je několika novými kousky a vytvořte báječný vánoční mix, který na vás dýchne pohodou.

Vánoce v přírodním stylu

I tenhle trend má dlouhý zástup svých příznivců, kteří by většinou dali ruku do ohně za to, že žádnému trendu nepodléhají. Je to styl nadčasový a stále oblíbenější, který kombinuje svěží zelené a teplé karamelové tóny smíchané z přírodních materiálů. Vzniká tak rustikální vzhled, který si potrpí na promyšlené detaily. Veškerá vánoční výzdoba v tomto stylu podporuje udržitelnost a dává velký důraz na ochranu přírodního bohatství.

Vydejte se na procházku do lesa nebo do parku, kde najdete jen tak se povalovat tolik materiálu vhodného na výrobu dekorací, věnců či vánočních svícnů, že do obchodu už zajdete jenom pro pár drobností, abyste se mohli dát do přípravy těch nejkrásnějších Vánoc. Přineste si domů staré větve, kousky ztrouchnivělého dřeva, kůry i šišky jehličnanů.

Vánoce v bílém minimalistickém stylu

Někdy se také říká styl Scandi, tedy severský styl. Jedná se o decentní eleganci a čistotu tvarů v kombinaci se zajímavými texturami. Uklidňující bílá barva a zároveň hebké deky, přehozy a polštáře evokují klid a odpočinek, který si mnozí o Vánocích tak rádi dopřejí. Každý nemusí propadat bujarému veselí!

Vánoce ve stylu vintage glamour

Styl evokující 20. léta minulého století se nese ve znamení zlata, stříbra, korálků, křišťálu i peří. Má připomínat opojnost meziválečného období, kdy se svět chtěl především bavit. Všechny vánoční ozdoby, dekorace a doplňky jsou zářivé, perleťově třpytivé či zastřeně lesklé.

Připravte si hodobóžové soupravy porcelánu a stříbrné příbory po prababičce, doplňte broušeným sklem a dejte se do vánočního hodování ve velkém stylu.

Rafinovaně růžový vánoční trend

Vánoční ozdoby a dekorace v růžových tónech? Proč ne! Růžová barva ovládla rok 2022 a ani v příštím roce by se podle odborníků neměla své vlády vzdát. Zapomeňte na její křiklavé a výrazné odstíny a zvolte raději zasněně pudrové až něžně broskvové. Pokud pastelově růžovou barvu zkombinujete s barvou bledě zelenou, staře zlatou a stříbrnou nebo perlově bílou, budete překvapeni, jaká krása vznikne. Chce to jen trochu odvahy, vzdát se klasické představy o vánočních dekoracích.

Dekadence zdobená drahokamy

Tak dobře, drahokamy to patrně nebudou, ale záře a jiskra křišťálového skla, broušené sklenice na víno či vánoční punč a třpyt zrcadel je luxus, který si většinou můžeme dopřát. I když je to přepych jen na první pohled, Vánocům určitě bude slušet. Přidejte netradiční barvy v podobě půlnoční modré, smaragdově zelené, temně fialové či rubínově červené a výsledek bude přímo dokonalý.

Vchod do domu jako z reklamní fotografie

Dost bylo vysedávání o samotě a zavírání se před světem! Pozvěte širší rodinu a přátele na vánoční večírek. A jak jinak dát hned všem příchozím znát, že jsou u vás vítáni? Výzdobou vchodových dveří. Vyvěste girlandy z chvojí i věnce na dveře či branku do zahrady. Tenhle vánoční trend se v našich krajích teprve pomalu zabydluje, ale každým rokem se přidává stále víc lidí.

Vánoční výzdoba sluší i ložnicím

Před Vánoci většinou všichni naklidí celý byt či dům, ale výzdoba bývá omezena jen na obývací pokoj, v menší míře kuchyň a nanejvýš chodbu a vchodové dveře. Ale není to škoda? Jeden z letošních vánočních trendů velí nazdobit celý byt včetně ložnice.

Všechny barvy duhy

Letošní rok pro nás přichystal i neveselé události, ale Vánoce by měly být příležitostí nejen k zastavení se a přemýšlení, ale také k radosti. A vánoční trend v barvách duhy by měl působit právě na povzbuzení dobré nálady. Barvy přece podporují optimismus a hravost. U tohoto trendu je poměrně snadné spadnout za hranici kýče. Ale pokud udržíte pestrou paletu barev v rámci tvarově jednoduchých ozdob, uvidíte, že se nevkusu vyhnete.

Vánoce se stylovými skřítky

Tihle hoši jsou tu s námi už několik sezon. Někdo je miluje, druhému připadají nevkusní, ale kdyby je lidé nemilovali, už dávno by upadli v zapomnění. Vánoční skřítci v našich domovech posedávají na okenních parapetech i postávají před vchodovými dveřmi, nově oděni především do odstínů šedé barvy, do bílé a černé.

Zdroj: https://www.housebeautiful.com/uk/decorate/looks/a37465953/christmas-trends/


Přečtěte si také