Bydlení

3. března 2022 12:30

Radka Wallerová

Chata před a po: Zmizela cesta přes bažinu, přibyla parní lázeň a plovoucí molo

Chatu v lesích dostaly dvě dívky od svého strýce. Sice v ní není voda ani elektřina, ale zato leží na skvělém místě kousek od břehu jezera. Bohužel dostat se k němu nebylo zrovna snadné, protože mezi ním a obydlím se rozkládá bažina. Nejen s tím si tvůrci pořadu Norské domy snů dokázali poradit.

Ačkoli designéři mívají časti tendenci obydlí zesvětlovat i pomocí světlých nátěrů, tady na to šli naopak. Podle Halvora Bakkeho totiž do lesní chaty žádné světlé barvy nepatří, a proto neváhal – podlahu natřel na tmavě zeleno, strop načerno, přidal i poměrně tmavé závěsy a i zvenku je skoro stoletá chata nově černohnědá. Původně přitom byla hnědá se žlutými detaily.

I další část proměny byla trochu nečekaná. Když došlo na spaní dívek, autoři se rozhodli už tak malý pokojík rozdělit na dva, aby každá z nich měla své soukromí. S výsledkem byly oběd dvě velmi spokojené. Problém s nedostatkem místa vyřešili autoři s pomocí truhlářů chytře – obě postele se vlastně vzájemně překrývají, jedna je nahoře a druhá dole, i když každá v jiné místnůstce.

Pohodlí chaty zásadně pozvedlo vybudování venkovní parní lázně, možnosti využití zase rozšířil chodníček přes dosud nepřístupnou bažinu směrem k jezeru a zlatým hřebem proměny se stalo venkovní molo. Nejenže v sobě skrývá posezení a gril, ale navíc má i motor a je možné s ním plout po jezeře a užít si pikniku i někde na odlehlejších místech.

Šanci mají originální chaty

O svátcích, prázdninách a dovolených se Norové přesouvají na své chaty, které mívají v horách nebo u moře a užívají si jednoduchý život v nich. Během 20. století bylo v Norsku postaveno téměř 400 000 chat, z nichž mnohé byly nebo dodnes jsou bez tekoucí vody nebo elektřiny. Mnoho z nich teď  chátrá a potřebuje rekonstrukci. A přesně na tato místa cílí TV série Norské domy snů, v níž interiérový designér Halvor Bakke a jeho tým tesařů renovují chaty na různých vesměs fantastických místech po celé zemi.

Zájem o proměnu je obrovský, přihlásili se už šest tisíc majitelů chat, ale dostalo se jen na zlomek z nich – autoři pořadu každopádně vybírají takové, které nejenže potřebují refresh, ale zároveň jsou něčím originální.


Přečtěte si také