Zahrada

5. září 2024 11:11

Lenka Valjentová

Tropické počasí bez srážek vydrží celý víkend. Rady, jak efektivně zalévat zahradu

Tropické teploty v Česku vydrží nejméně do konce víkendu, i když vedra už nebudou taková. Srážek bude jen velmi málo. Přibude jich v pondělí, kdy by také teploty měly klesnout. A protože za minulý týden spadlo v průměru jen 1 mm srážek a mírné až silné sucho je u nás prakticky všude, poradíme, jak rostliny v zahradě správně zalévat.

Teplé až horké počasí pokračuje," uvedl dnes Český hydrometeorologický ústav na sociální síti X. Na některých místech meteorologové zaznamenali tropickou noc, kdy teplota neklesla pod 20 °C. Výstraha před teplotami nad 31 °C platí ještě dnes na jižní a střední Moravě a v Polabí. Varování před možností vzniku a šíření požárů zůstává platné do odvolání pro celé území Česka.

NENECHTE SI UJÍT: Kdy přijde podzim? Ten meteorologický už 1. září, blížící se La Niña pak ovlivní i zimu

Počasí o víkendu

Dnes mohou teploty v Česku vystoupat až k 32 °C, v pátek a v sobotu na stále ještě tropických 30 °C. V neděli může být až 31 °C. Obloha má být až do konce víkendu jasná nebo polojasná, přeháňky nebo bouřky se objeví jen ojediněle. V neděli večer by mohlo od jihozápadu začít přibývat oblačnosti.

RADAR: Tropy v Česku ještě nepoleví, jak bude o víkendu? V některých oblastech hrozí bouřky

Příští týden by mělo konečně zapršet

„Na začátku příštího týdne postoupí ze západní do střední Evropy oblast nízkého tlaku vzduchu," uvádí ČHMÚ v týdenní předpovědi. Teploty by se v pondělí neměly dostat přes 29 °C, bude oblačno až zataženo a na většině území meteorologové čekají občasný déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Od úterý by se mohlo ochladit a nejvyšší teploty přes den by neměly přesáhnout 24 °C.

Jak je to s množstvím vody v Česku:

Jak ochránit zahradu před suchem

Za minulý týden spadlo v průměru jen 1 mm srážek a mírné až silné sucho je u nás prakticky všude, s proto je na zahradě potřeba zalévat a zalévat. „Při zalévání je důležité, aby voda nestékala jen po ztvrdlém povrchu záhonu, ale aby se dostala do hloubky nejméně 20–25 cm pod povrch. Proto je důležité, zatvrdlou povrchovou krustu pravidelně rozrušovat okopáváním a po okopání půdu zakrýt vhodným mulčem," radí ing. Marta Pawlicová, tajemnice Českého svazu zahrádkářů.

Zalévejte v dešti

Vídáte někdy zahrádkáře, jak stojí v zahradě s hadicí, v pláštěnce a zalévají zahradu, i když zrovna mírně prší? V žádném případě to nejsou blázni. Naopak. Šetří vodou! V tu chvíli se totiž veškerá voda vsákne do půdy a žádná se neodpaří do vzduchu, protože vzdušná vlhkost je v tu chvíli stoprocentní," radí M. Pawlicová. Samozřejmě tu nemluvíme o dlouhotrvajícím lijáku, ale o vymodleném deštíku v horkých dnech, který by sám o sobě záhony nezalil do dostatečné hloubky.

„Na druhou nikdy nezalévejte zahradu ve chvíli, kdy na záhony svítí sluneční paprsky. Kapky vody by v ten moment fungovaly na listech jako lupa, a došlo by k popálení listů," dodává odbornice.

INSPIRUJTE SE: Zopakujme si pravidla správného zalévání aneb Jak ochránit rostliny před horkem a suchem

Kdy, jak a kolik

Nejdůležitější je zalévat ve správnou dobu, správným množstvím vody a správným způsobem. Každá rostlina, kterou pěstujeme na zahradě nebo na balkoně, potřebuje jiný způsob zalévání a jiné množství vody.

  • Zalévat bychom měli buď brzy ráno, nebo až pozdě večer, kdy slunce už nepálí.
  • Jakým množstvím vody zalévat? Obecně se udává, že optimální dávka je 5–20 litrů na metr čtvereční.
  • Zásadně lijeme vodu rostlinám tzv. bodově, tedy přímo ke kořenům, nikoli na listy.
  • Sucho trápí více rostliny v nádobách, popínavky, trvalky, keře a stromy, které nejsou starší více než dva roky.
  • S vodou bychom měli myslet i na rostliny s hlubšími kořeny, to jsou například růže, pokud totiž nemají dostatečné množství vláhy, hůře rostou a jejich květ kvete kratší dobu.
  • Díky hluboce rozprostřeným kořenům odolávají náporu žhavých dní lépe vzrostlé stromy a keře.

Zdroje: sociální sítě Českého hydrometeorologického ústavu  chmi.cz, ing. Marta Pawlicová, tajemnice Českého svazu zahrádkářů


Přečtěte si také