Bydlení

2. září 2024 10:52

Lenka Valjentová

Zákaz starých kotlů už platí. Hrozí velké pokuty, kontrolor může vstoupit do vaší domácnosti

Od 1. září platí v Česku zákaz provozu kotlů na pevná fosilní paliva nižší než třetí emisní třídy. Pokuty za vytápění neekologickým kotlem mohou dosahovat až 50 000 Kč, a to opakovaně. Pro domácnosti s nižšími příjmy je k dispozici program Nová zelená úsporám Light. Příjem žádostí pro výměny kotlů se otevře v úterý 3. září 2024 v 10:00.

Navzdory od 1. září platnému zákazu kotlů první a druhé emisní třídy jich v českých domácnostech je stále ještě přes 150 tisíc. Těm, kteří neekologické kotle do 1. září nevyměnili a budou je nadále používat, hrozí pokuta.  Od září budou chodit kontroly a lidem, kteří budou v topné sezoně využívat zastaralé kotle, hrozí pokuta až 50 000 Kč, a to opakovaně.

NENECHTE SI UJÍT:  Všechny domy v EU budou od roku 2050 klimaticky neutrální. Statisíce nemovitostí čeká renovace

Kontroly budou zatím shovívavé

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) ale radí městům a obcím, které kontrolují staré kotle, aby braly ohled na majitele domů, kteří si podali žádost o výměnu nevyhovujícího kotle. „Cílem v prvních měsících po zavedení zákazu není hned rozdávat pokuty, ale spíše se snažit o to, aby lidé co nejdříve vyměnili nebo přestali používat nevyhovující kotle," uvádí jeho mluvčí Veronika Krejčí.

Starých kotlů je pořád přes 150 tisíc

Poptávka po výměnách sice podle výrobců v posledních týdnech razantně vzrostla, drtivá většina objednávek se však do začátku zákazu nestihla vyřídit. ČTK to uvedl prezident Asociace podniků topenářské techniky Zdeněk Lyčka. V první polovině roku podle dat asociace výměny nevyhovujících kotlů v Česku poměrně vázly. Zatímco začátkem roku bylo podle odhadů asociace k výměně okolo 200 tisíc kotlů, nyní jich zůstává stále přes 150 tisíc.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tohle v Česku ještě nebylo. Politička prodává své nahé fotky

„U tohoto čísla je nutné si uvědomit, že významná část provozovatelů těchto kotlů nepočítá s jejich výměnou minimálně do příštího roku. Jedná se buď o starší seniory nebo o sociálně slabé lidi, kteří výměnu nemají jak profinancovat," řekl Lyčka. Podle něj budou nejspíš čekat na to, jak bude zákaz v praxi kontrolován.

Na výměnu už MŽP vyplatilo 21 miliard korun

V České republice tak zbývá vyměnit ještě několik desítek tisíc kotlů, většinou vyrobených před rokem 2000. Lidé by měli vědět, jaký kotel doma mají, protože mají povinnost je nechat jednou za tři roky zkontrolovat technikem proškoleným výrobcem. Seznam techniků je uveden v databázi MŽP.

„Celkově se zatím v Česku vyměnilo 194 000 neekologických kotlů, na které přispěly dotační programy ministerstva životního prostředí. Zájemcům o výměnu ministerstvo vyplatilo 21 miliard korun," uvádí mluvčí MŽP Veronika Krejčí.

Výměny kotlů se podle MŽP pozitivně projevují na kvalitě ovzduší a na snížení zdravotních rizik spojených se znečištěným ovzduším. Proto je nezbytné tyto výměny dokončit všude, kde to zákon o ochraně ovzduší vyžaduje. Zákaz používání kotlů první a druhé emisní třídy je v zákoně od roku 2012. Od září 2022 platí pro všechny mimo rodinné či bytové domy a stavby pro rodinnou rekreaci. Důvodem je to, že patří mezi jedny z největších znečišťovatelů ovzduší.

Nová zelená úsporám Light startuje 3. září

Od letošního září úplně končí tzv. kotlíkové dotace, které měli možnost lidé využít na výměnu neekologických kotlů. Starobní důchodci, příjemci invalidního důchodu 3. stupně a domácnosti pobírající příspěvek na bydlení nebo přídavek na dítě budou moci využít podporu ze zavedeného programu Nová zelená úsporám Light. Na rozdíl od kotlíkových dotací nebudou žádat u krajských úřadů, ale elektronicky na Státním fondu životního prostředí ČR přes webový portál zadosti.sfzp.cz.

  • Na tepelné čerpadlo program přispěje až 150 tisíci korunami, na moderní kotel na biomasu (pelety nebo kusové dřevo) získají žadatelé až 110 tisíc korun. Podpora až 50 tisíc korun se vztahuje i na lokální kamna či jiné topidlo využívané jako hlavní zdroj vytápění.
  • Příjem žádostí o dotaci na výměnu zdrojů tepla v programu NZÚ Light bude zahájen 3. září 2024 v 10:00.

Standardní Nová zelená úsporám běží dál

Ve standardním programu Nová zelená úsporám běží příjem i nadále bez přerušení. „Výše podpory ve standardní NZÚ může u tepelných čerpadel dosáhnout až na 130 tisíc korun, u nového kotle na biomasu bude limit 90 tisíc korun. V případě, že žadatelé výměnu kotlů realizují v kombinaci s dalšími úspornými opatřeními, třeba se zateplením nebo fotovoltaikou, za každou kombinaci obdrží bonus ve výši 10 tisíc korun," uvádí ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

PŘEČTĚTE SI: Topení dřevem čeká složitá budoucnost. EU bude tlačit na filtry a modernizaci krbů a kamen

S žádostí pomohou bezplatní poradci

Všichni, kdo chtějí kotel vyměnit, mohou využít naše poradce, kteří pomohou jak s administrativou, tak s úsporami vhodnými pro konkrétní dům. Kontakt na ně najdete na stránkách programu Nová zelená úsporám.

Zdroje: ČTK,  mzp.cz, sfzp.cz


Přečtěte si také