V letních vedrech psa ochrání delší srst a potěší psí zmrzlina i chladivá podložka

Vysoké letní teploty neztěžují život jenom lidem, ale i zvířatům. Pro své domácí mazlíčky tak můžete udělat pár věcí, které jim nepříjemné období pomohou co nejlépe zvládnout. Ale je tu i něco, co byste nikdy dělat neměli. Nestříhejte jim srst!

Psa nestříhejte

Mnoho majitelů psů může mít dojem, že stříhání psa na krátko je jedním z nejlepších způsobů, jak jej udržet v chladu během letních měsíců. Ale to může být v mnoha případech velmi špatně. Dlouhá srst naopak plní mnoho funkcí a jednou z nich je ochrana před extrémními teplotami - jak chladem, tak horkem. Srst vytváří izolační vrstvu, která pomáhá regulovat tělesnou teplotu psa. V horkém počasí srst psa funguje jako izolant, který zabraňuje přímému působení slunce a udržuje psa chladnějším. Když pes ztratí tuto izolační vrstvu, je vystaven většímu riziku přehřátí a úpalu. Navíc, krátká srst nebo kůže psa může být vystavena přímému slunci, což může způsobit spálení sluncem.

Odlehčete krmivo

Pokud jde o krmivo, v horkých letních měsících je vhodné zvolit lehčí varianty stravy. „Psi by měli dostávat více bílkovin a méně tuků, aby jim tělo nemuselo věnovat tolik energie trávení. Krmivo by mělo být bohaté na vlákninu a vitamíny pro optimální zdraví a funkci těla. Můžete také zvážit podávání lehce chlazených kousků vhodného ovoce a zeleniny jako zdravých a osvěžujících pamlsků. Jako je třeba mrkev, jablko apod. Pozor ale dejte na zmrzlé kousky,“ říká odborník na psí výživu Jiří Švihálek, odborník na psí výživu.

Do vody zkuste přidat vývar

Prvním a nejdůležitějším krokem je poskytnout psům neustálý přístup k čerstvé a chladné vodě. Voda je klíčová pro udržení teploty těla a hydratace. Dejte svému psu několik misek s vodou rozmístěných po domě a na zahradě, a pravidelně je doplňujte. Pokud pes nechce moc pít, zkuste mu do vody přidat trochu chladného vývaru. Voda mu pak bude více „vonět“. Vodu nenechávejte na slunném místě, ať není příliš teplá.

Mokrý ručník na pomoc

Důležité je také nabídnout psům stinné a chladné místo, kde se mohou ukrýt před sluncem. Pokud je to možné, ujistěte se, že má pes přístup do klimatizované místnosti. Alternativou může být i mokrý ručník. Vyzkoušet můžete i speciální chladící podložky. Ty využívají gel nebo jiné materiály, které absorbují a rozptylují teplo a udržují tak psa chladnějšího. Je však nezbytné přistupovat k ochlazování s mírou. Nadměrně studené podlahy nebo voda při koupání mohou u psů vyvolat infekci močového měchýře, známou jako cystitida. Typické příznaky této infekce zahrnují časté močení nebo bolest při močení. Abychom těmto potížím předešli, je důležité, abychom psům po koupání poskytli ručník, aby se mohli osušit. Rovněž bychom měli pravidelně kontrolovat teplotu chladicích podložek a případně je zakrýt ručníkem, aby nebyly příliš studené.  Při venčení se vyhněte nejteplejším hodinám dne, tj. mezi 10:00 a 16:00, kdy je slunce nejintenzivnější. Chůzi se psem plánujte na ranní nebo večerní hodiny.

Osvěžte psa zmrzlinou

Psi a zmrzlina? Ano! Ale za určitých podmínek. Určitě psům ale nedávejte svůj nanuk či kopečkovou zmrzlinu. „Lidské sladkosti obsahují pro psa nezdravé složky jako je cukr, sladidla, mléko, dochucovadla apod. Osvěžit je ale můžete třeba chlazeným psím jogurtem, který neobsahuje laktózu, tím je šetrnější na zažívání, a navíc prospěje bříšku, protože obsahuje živá probiotika, které prospívají imunitě psa. Pokud máte pejska, který nemá problémy s váhou, můžete zkusit i variantu jogurtu pro psy smíchaného s banánem,“ dodává Jiří Švihálek.

Zdroj: Jiří Švihálek; Yoggies

Sdílejte článek

Přečtěte si také