Trendy

14. října 2024 11:34

Lenka Valjentová

V týdnu se oteplí, o víkendu zase ochladí. Počasí na sv. Havla naznačuje sníh na Vánoce

Třetí říjnový týden vrcholí tereziánské babí léto. Podle meteorologů nás čeká počasí s převážně polojasnou oblohou a jen s minimem srážek. V polovině týdne se oteplí, o víkendu zase ochladí. Ve středu 16. října je svátek sv. Havla, který byl pro naše předky významným dnem a vztahuje se k němu spousta pranostik, mnohé předpovídají, jaká bude zima i Vánoce. Letos by tak podle zkušeností našich předků měla být zima mírná a Vánoce bílé.

Od úterý do čtvrtka bude počasí u nás pod vlivem tlakové výše a teplého jižního proudění. Poté, co se rozpustí ranní mlhy a nízká oblačnost, můžeme se těšit na slunečné počasí, déšť bude pouze ojedinělý.

NENECHTE SI UJÍT: Užijeme si letos bílé Vánoce? Zřejmě ne. Zima by měla být teplá a na sníh chudá

Babí léto neřeklo poslední slovo

Hovoříme o dnech tereziánského babího léta - k němu patří ranní mrazíky – zejména ve středu ráno je podle meteorologů nutné počítat s četnými přízemními mrazíky, ale také odpolední teploty atakující hranici 20 °C – v pátek, který bude zřejmě nejteplejším dnem tohoto týdne, se mohou vyšplhat až na 18 °C. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Podívejte se na aktuální na předpověď počasí:

O víkendu se ochladí

Změnu přinese až víkend, frontální systém ale počasí u nás začne ovlivňovat zřejmě až v neděli. Na víkend a pondělí příštího týdne meteorologové očekávají oblačno až polojasno, místy s deštěm nebo přeháňkami. Odpolední maxima budou do 17 °C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Letošní podzim má být plný překvapení. Letní teploty, bouřky i krásně zbarvené listí

Jaká bude podle sv. Havla zima?

Svatý Havel – devět počasí za den, tvrdí o 16. říjnu jedno ze starých lidových moudrostí a odkazuje tak na proměnlivost podzimu, kdy se v průběhu jednoho dne může vystřídat hned několik druhů počasí.

K tomuto dni se ostatně váže i hodně dalších pranostik a pořekadel. Mnohé předpovídají, jaká bude nadcházející zima, jaké počasí můžeme čekat na Vánoce či dokonce jaký bude příští rok. Tvrzení to jsou možná odvážná, ale můžeme se sami přesvědčit, zda pranostiky ještě i dnes vycházejí či fungují. Nechme se tedy překvapit, s čím nás tento rok svatý Havel překvapí a jaká předpověď se nakonec splní.

Havelské pranostiky o počasí

  • Jaký den svatý Havel ukazuje, taková zima se objevuje.
  • Déšť na Havla, déšť na Vánoce.
  • Havel větrem foukává, Voršila (21.10.) tepla nedává.
  • Sucho-li na svatého Havla, bude budoucí rok suchý.
  • Svatý Havel se má k zimě jako svatý Jiří k létu.
  • Od svatého Havla mrazivá jsou rána.
  • Havla den když se v suchu chodí, ještě teplých dní k nám vodí.
  • Svatý Havel stojí za to, jaké bude příští léto.

Aktuální předpověď počasí na svátek sv. Havla

Podle předpovědi meteorologů bude letos na den sv. Havla obloha polojasná až jasná. Po ránu se místy objeví mlhy a nízká oblačnost. Ranní teploty budou v rozmezí od 6 do 2 °C, je třeba počítat s četnými přízemními mrazíky. Denní teploty vystoupají na 12 až 16 °C. Na Českomoravské vrchovině bude větrno – vítr v nárazech dosáhne rychlosti kolem 55 km/h.

PŘEČTĚTE SI: Havelské posvícení neboli císařské hody byly nařízeny na třetí týden v říjnu. Jak se dříve slavily

Den svatého Havla a úroda

Den svatého Havla byl pro naše předky na venkově velice významným dnem, znamenal předěl mezi pracemi na poli a doma. Proto staročeští hospodáři dbali na to, aby měli všechny venkovní práce tento den dokončené, aby bylo zaseto ozimé žito, protože pak už by se neujalo, a veškerá úroda pod střechou, včetně veškerého ovoce, protože pozdější sklizeň mohla být ohrožena nepřízní počasí.

Havelské pranostiky pro pěstitele

  • Na svatého Havla má být všechno ovoce v komoře.
  • Havlovo žito – nechystej stodolu.
  • Když se do svatého Havla nesklidí zelí, je neuvařlivé.
  • Na Havla svatého poslední jablko do pytle svého.

PŘEČTĚTE SI: Havelské posvícení neboli císařské hody byly nařízeny na třetí týden v říjnu. Jak se dříve slavily

Kdo byl svatý Havel

Svatý Havel byl irský mnich, misionář, poustevník, který působil v oblasti  Bodamského jezera. Ve středověku patřil k oblíbeným světcům, u nás mu jsou zasvěceny desítky kostelů, k nejstarším patří románské stavby v Poříčí nad Sázavou a v Myšenci, k nejvýznamnějším kostel sv. Havla na Starém Městě pražském. Už od první čtvrtiny 13. století je sv. Havlu zasvěcený kostel v malé obci Skvrňov na Kolínsku.

Zdroje: chmi.czceskezvyky.czcs.wikipedia.orgpranostik.cz,


Přečtěte si také