Vánoce

18. prosince 2023 08:05

Simona Sedláčková

Kouzelné vánoční stromečky vytvoříte ze zbytků vlny a stužek snadno a rychle

Ve většině domácností se za chvíli rozsvítí vánoční stromky. Velké i ty docela malé. Ty úplně nejmenší si můžete vyrobit z polystyrenového kužele a zbytků vlny na pletení nebo nejrůznějších stužek a provázků. Dekorativní omotávané stromečky vytvoříte snadno a rychle.

Jednoduché omotávané stromečky můžete vytvořit  nejen z polystyrenových kuželů, ale taky jenom z tvrdého kartonu, který stočíte do kornoutu nebo jenom vystřihnete trojúhelník a nalepíte ho na vhodný podstavec, či na špejli nebo dřívko a vytvoříte zápich.

INSPIRUJTE SE: Omotávané vánoční stromečky. Dekoraci vyrobíte ze zbytků vlny

Co  potřebujete na stromečky z kuželů

Jak  postupovat při výrobě omotávaného stromečku

Příprava: Připravte si kužel z polystyrenu, který koupíte v papírnictví nebo v květinářství, a nejrůznější materiály na jeho omotávání. Vystačíte si se zbytky pletací příze nebo provázku a různých stužek.

Omotávání: Je docela jedno, jestli začnete omotávat od základny nebo od špičky. Vždy si natřete lepidlem typu herkules jenom kousek jehlanu, nikdy ne celý najednou. Omotávku můžete lepit i tavnou pistolí, ale musíte pracovat jenom s malou pistolí, která má nízkou teplotu tavení. Jakmile použijete příliš silnou teplotu, polystyren se začne tavit.

Zdobení:  Na omotaný jehlan už můžete lepit lepidlem i tavnou pistolí, podle toho, co vám více vyhovuje, další dekorace. Krásně budou vypadat dřevěné knoflíky, korálky nebo i nejrůznější přírodniny, a dokonce i sušené květiny, například slaměnky. Nalepovat můžete i malé mašličky nebo dekorační bambulky.

Alternativní vánoční stromky

Tradiční vánoční stromek, byť uříznutý na plantáži a ne v lese, dnes pro mnoho lidí  představuje nešetrný přístup k přírodě. A o moc lépe na tom nejsou ani stromky umělé. Pokud mezi takové lidi patříte, pak zapojte fantazii a vytvořte si vánoční stromek podle vlastních představ. Pokud nechcete ničit stromky rostlé, podívejte se na zajímavé nápady z dřevěných palet nebo suchých větví. Nádherné stromečky vytvoříte i z pár nastříhaných větví různých jehličnanů.

Zdroj: autorský text Simona Sedláčková


Přečtěte si také