7. dubna 2016 11:32
Markéta ZídkováVyrobte si česnekovou tinkturu na posílení imunity
Česnek má výrazné antibakteriální a antivirotické účinky a zároveň je použitelný jako antiseptikum.
Zda nás česnek opravdu uchrání před upíry a jinými silami zla, není tak úplně jisté, ovšem to, že snižuje cholesterol, ničí plísně, posiluje imunitu, reguluje tlak a má ještě celou řadu dalších blahodárných účinků na lidský organismus, je dnes již doloženo mnoha vědeckými studiemi. Česnek totiž obsahuje mnoho vitaminů, za všechny například A, B a C, a minerálních látek.
„Česnek má výrazné antibakteriální a antivirotické účinky a zároveň je použitelný jako antiseptikum,“ připomíná další plusové body této rostliny Josef Bulant, pěstitel česneku, který tinkturu představil v pořadu VÁŠ PRIMA RECEPTÁŘ. Ačkoli je česnek dost významným kořením například i v české kuchyni, takže o jeho konzumaci není v našich podmínkách nouze, při tepelném zpracování se mnoho látek nezachovává, a proto jeho účinek není takový jako zasyrova.
Dalším zádrhelem je fakt, že se změnou klimatických podmínek se dnes nedaří česnek udržovat v ideálním stavu po celou zimu. Pro jeho vhodné přezimování je potřeba tuhá zima, jakmile začne klíčit, ztrácí svou sílu. Pro zachování jeho účinných látek je tedy ideální vyrobit si česnekovou tinkturu. „Je to velice snadné, můžeme si ji připravit sami doma,“ říká pan Bulant a zdůrazňuje, že bychom pro její přípravu měli použít opravdu kvalitní suroviny, tedy nejlépe česnek domácí nebo od prověřeného farmáře a kvalitní, minimálně třikrát destilovanou, vodku.
Recept:
3 sroužky česneku100 ml vodky
Jak tedy na to? „Na tři stroužky česneku použijeme 100 ml vodky,“ prozrazuje pěstitel tajemství ideálního poměru ověřené ve starém rodinném receptu a pokračuje: „Česnek nakrájíme na drobné kostičky nebo ještě lépe naškrábeme na speciálním česnekovém škrabátku. Poté vložíme do odměrky a zalejeme vodkou. Zlehka promícháme a směs přelejeme přes trychtýř do tmavé láhve, kterou pevně uzavřeme a několikrát silně protřepeme. Následně uložíme na nějaké chladné místo a necháme macerovat. Po dvou týdnech přecedíme přes sítko či přes plátýnko, abychom se zbavili pevných částí a zůstal nám pouze roztok. Ten pak nalijeme opět do tmavých lahviček a uchováváme v lednici.“
Česneková tinktura má mnohostranné využití. Kromě toho, že ji můžeme preventivně užívat v zimním období, je také výborným dezinfekčním prostředkem. „Když ji přelijeme do lahvičky s rozprašovačem, poslouží nám jako antiseptikum, což oceníme například při drobných zraněních,“ dodává odborník.
Pokud se rozhodneme česnekovou tinkturu pravidelně užívat, je důležité si nejprve vyzkoušet, jak na ni bude náš organismus reagovat, protože u citlivějších jedinců nelze vyloučit i drobné alergické reakce nebo těžko od žaludku. Ovšem u tinktury je to opravdu ojedinělé. „Dávkování je individuální, doporučuju začít po malých dávkách, tedy jednu kapičku po ránu nalačno. A postupně přidávat každý den o kapičku,“ říká ze své zkušenosti pan Josef a uzavírá: „Nebo můžeme zvýšit dávkování tak, že budeme brát tinkturu třikrát denně vždy před hlavním jídlem po dobu 21 dní. To znamená, že poslední den bychom brali třikrát 21 kapiček.“
(web)
Mohlo by vás zajímat: