Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Bydlení

Velikonoční osení na poslední chvíli. Co vysít?

Je za minutu dvanáct, pokud chcete mít vlastní zelené osení, ještě to stihnete. Na ječmen nebo pšenici ale zapomeňte, ta už to nestihne. Co je alternativou?
Vydáno: 10.04.2017
Za deset dní můžete zdobit
Za deset dní můžete zdobit Autor: Thinkstock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Osení či obilí patří k Velikonocům stejně jako malovaná vajíčka či pomlázka. Aby stačilo vyrašit, potřebuje nejméně 10 dní. Proto teď už nestihnete vysít ani pšenici ani ječmen.

Ale nezoufejte. Alternativou je řeřicha, kterou stačí vysít na vlhkou vatu a během tří dnů dostanete asi 4 cm vysoké lístky. Výsev řeřichy na povrchu nezasypávejte. Udržujte přiměřenou vlhkost a teplotu 15 až 22 °C. Stejně tak můžete ještě vysít čočku (předtím ji namočte). Za pár dní dostanete sice nízký, o to zajímavější kudrnatý porost, ale tu budete mít až v pondělí.

P. S. Bonusem je, že když jako osení vysejete řeřichu či čočku, můžete si po Velikonocích na osení pochutnat. :) Navíc řeřicha je podle jednoho průzkumu nejzdravější zeleninou na světě. Existuje x druhů řeřichy, které se liší svou chutí i vzhledem: Pokud chcete mít řeřichu s jemnými zkadeřenými děložními lístky, zvolte odrůdu Dánská. Jestli jste milovníkem ostřejší chuti, zvolte si odrůdu Mega s výrazně většími děložními lístky.

Co s vykoledovanými vajíčky? Pomázanku, kterou dochutíte velikonočním osením, tedy řeřichou. Řeřicha zahradní má příjemnou štiplavou chuť a vůni způsobenou obsaženými glykosidy, která připomíná ředkvičku nebo křen. Můžete ji použít do všech zeleninových a bramborových salátů, pomazánek, přidat do zeleninové polévky či ke zdobení obložených chlebíčků. Nebo jen klasické použití, kdy si řeřichou posypete čerstvý chléb namazaný máslem nebo sádlem. V zemích jako je Anglie a Dánsko je velmi populární salát s listů řeřichy s octem, pepřem, solí a olejem. Podobně i v našich zemích byl ve středověku řeřichový salát velmi populární a nějak se na něho bohužel pozapomnělo.

(mar)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Pokud zatím nemáte vymyšleny detaily letošní velikonoční výzdoby, nechte se inspirovat Foto:

10 nápadů, jak snadno vyladit byt na Velikonoce

Kdo by se netěšil na jaro a vše, co s jeho příchodem souvisí?
Příroda je plná barev

Ekologické barvení vajec: Dejte letos vale chemii

Článek je zařazen v: Velikonoce , řeřicha , velikonoční osení
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama