Rychlá velikonoční výzdoba a jednoduchá vajíčka pro koledníky na poslední chvíli

Původně se vám možná do velikonočního veselí ani nechtělo, ale pak jste se nechali strhnout jarní náladou a přemýšlíte, jak rychle připravit velikonoční dekorace a vajíčka pro pondělní koledníky. Poradíme vám! Vezměte si na pomoc přírodu a podívejte se doma do šuplíku. Určitě tam najdete spoustu vhodného materiálu.

Velikonoční vajíčka barvená cibulovými slupkami

Vyběhněte ven a dobře se zadívejte do trávníku. Najdete tam mladé lístky pampelišek a řebříčku, a když budete mít štěstí, objevíte i drobné kvítky sedmikrásek, nebo dokonce fialek.

Lístky i drobné květy pokládejte na vajíčka, ta pak vkládejte postupně do staré punčochy a za každým vajíčkem s listy nebo květy udělejte uzel nebo punčochu podvažte provázkem.

Krásně budou vypadat i květy z ovocných stromů.

Vajíčka pak povařte asi 10 minut ve vodě s cibulovými slupkami a lžící octa. Čím víc slupek přidáte, tím bude rezavá barva na vajíčku tmavší. Můžete docílit až tmavě hnědé barvy. Výhodou je, že se vajíčka vaří rovnou a zároveň barví.

Místo cibulových slupek můžete použít i další přírodní barvy. Krásně barví například červené zelí, ale vajíčka nejsou červená, ale krásně bledě modrá. Vajíčka se dají obarvit i kávou, se kterou docílíte světle hnědou barvu. Kopřivy nebo špenát vykouzlí světle zelenou a kurkuma žlutou až oranžovou barvu. Ale obyčejné cibulové slupky barví vždy nejlépe a naprosto spolehlivě.

Místo staré punčochy můžete použít i řídce tkanou organzu neboli fáčovinu nebo obyčejný bavlněný obvaz, který najdete v každé lékárničce.

Vajíčka se suchými kvítky hortenzie

Roste vám na zahradě hortenzie? Pokud jste ještě neostříhali loňské květy, určitě je na keři ještě stále najdete. Jsou sice suché, ale právě takové můžete na vyfouknuté skořápky nebo na uvařená vajíčka nalepovat obyčejným tyčinkovým lepidlem.

Vajíčka ozdobte poklady ze šuplíku

Velikonoční vajíčka vůbec nemusíte barvit. Ozdobte je úplně obyčejnými věcmi, které najdete doma. Výborně se budou hodit kousky krajky, převázané provázkem. A nemusí to bát jenom krajka textilní. Možná objevíte i starou krajkovou podložku pod dort z papíru.

Žádnou krajku doma nemáte? To vůbec nevadí. Vlastně vám úplně postačí i obyčejný provázek, nejlépe konopný nebo bavlněný, který je o trochu tenčí a hladký. Provázek jednou až třikrát omotejte kolem vajíčka a zavažte na pěknou mašličku.

K ozdobení vajíček mohou posloužit i staré knoflíky, které se určitě najdou v každé domácnosti. Znáte to, u každého kabátu nebo saka je na štítku našitý i náhradní knoflík, ale použijete ho jenom málokdy. Tak teď se vám bude hodit.

Na stůl vyrobte jednoduchého zajíčka

K ozdobení slavnostního stolu se vám bude hodit jednoduchý zajíček z vajíčka a kousku juty. Využijte starý jutový pytel, ustřihněte čtverec tkaniny, velký asi 30 x 30 cm, příčně ho několikrát přeložte a vzniklým pruhem látky omotejte vajíčko a nad užší špičkou vajíčka tkaninu svažte provázkem. Na skořápku můžete fixem dokreslit oči, čumáček a pořádné zoubky zajíce, ale dekorace si vystačí i bez dokreslovaných detailů.

Pokud nemáte jutu, tak to vůbec nevadí. Použijte jakoukoliv látku nebo obyčejný papírový ubrousek.

Sdílejte článek

Přečtěte si také